Vierkin jablkový koláč: Jednoduchý a rýchly recept na voňavý koláč plný jabĺk so škoricou a orechovým biskvitom

Vierkin jablkový koláč
Vierkin jablkový koláč

Obsah receptu

Vierkin jablkový koláč je osvedčený a obľúbený recept, ktorý vám ponúka lahodný a voňavý koláč plný jabĺk. Tento jednoduchý a rýchly recept zaručuje úspech a poteší každého milovníka sladkých pochúťok. Kombinácia krehkého cesta, jablkovej plnky ochutenej škoricou a jemného orechového piškótu vás určite nesklame.

Pripravte si Vierkin jablkový koláč, ktorý spája krehké cesto, šťavnatú jablkovú plnku ochutenú škoricou a orechový piškótový vrch. Tento koláč je ideálny na rodinné stretnutia alebo len tak k popoludňajšej káve.

Vierkin jablkový koláč

Ingrediencie:

Krehké cesto:

  • 450 g polohrubej múky
  • 8 g kypriaceho prášku do pečiva (2 lyžičky)
  • 4 g soli (1/2 lyžičky)
  • 90 g práškového cukru
  • 1 stredne veľké vajce
  • 250 g masla

Jablková plnka:

  • 1 kg očistených jabĺk (bez šupky, jadrovníka)
  • 50 ml citrónovej šťavy (1 citrón)
  • 50 ml vody (alebo podľa potreby)
  • 60 g škoricového cukru (3 vrecká)

Piškótové orechové cesto:

  • 4 bielky
  • Štipka soli
  • 110 g kryštálového cukru
  • 4 žĺtky
  • 80 g slnečnicového oleja (4 lyžice)
  • 30 g zomletých vlašských orechov
  • 70 g hladkej múky

Na ozdobenie:

  • Práškový cukor

Forma na pečenie:

  • 38 x 25 cm

Postup prípravy:

Jablková plnka:

  1. Zrelé jablká zbavíme šupky a jadrovníka.
  2. Nakrájané jablká vložíme do hrnca, pridáme 50 ml vody a 50 ml citrónovej šťavy.
  3. Dusíme 5-7 minút, potom jablká precedíme a necháme vychladnúť.

Krehké cesto:

  1. V miske zmiešame polohrubú múku, kypriaci prášok do pečiva, soľ a práškový cukor.
  2. Pridáme vajce a polotuhé maslo, vymiesime cesto.
  3. Formu na pečenie 38 x 25 cm vystelieme papierom na pečenie.
  4. Cesto po kúskoch dáme na plech a rukami roztlačíme, kraje cesta vyvýšime asi o centimeter.
  5. Cesto poprepichujeme vidličkou.
  6. Na cesto poukladáme vychladnuté a odkvapkané jablká.
  7. Posypeme škoricovým cukrom.
  8. Predhrejeme rúru na 180°C a koláč predpečieme 15 minút.

Piškótové orechové cesto:

  1. V mise vyšľaháme bielky so štipkou soli, postupne pridávame kryštálový cukor a šľaháme do tuhého snehu.
  2. Do snehu postupne zašľaháme po jednom žĺtky.
  3. Pridáme slnečnicový olej a pomaly premiešame.
  4. Zomleté vlašské orechy a hladkú múku zmiešame a pridáme do vaječného základu.
  5. Orechové piškótové cesto natrieme na predpečený koláč.
  6. Koláč vložíme späť do rúry a pečieme pri 180°C ďalších 15-20 minút dozlatista.

Dokončenie:

  1. Koláč po upečení necháme úplne vychladnúť.
  2. Z koláča stiahneme papier na pečenie.
  3. Koláč ozdobíme práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Jablká môžete nahradiť iným ovocím, napríklad hruškami alebo broskyňami, podľa sezóny.
  2. Pred podávaním koláč ozdobte šľahačkou alebo zmrzlinou.
  3. Koláč najlepšie chutí vychladený, preto ho nechajte odpočívať aspoň niekoľko hodín pred servírovaním.

Vierkin jablkový koláč – Video recept:

Vierkin jablkový koláč je skvelou voľbou pre každú príležitosť. Kombinácia krehkého cesta, sladkej jablkovej plnky ochutenej škoricou a jemného orechového piškótu vytvára neodolateľnú chuť, ktorú si obľúbi celá rodina. Vyskúšajte ho a presvedčte sa sami!

Súvisiace články:

Takto ste jablkový koláč ešte nerobili! Historický recept z roku 1894

Lahodný jablkový koláč z jediného vajíčka: Bohatá plnka a neodolateľne krehké cesto!

Lahodný jablkový koláč bez zbytočných starostí: Veľmi jednoduchý a rýchly recept s tajnou ingredienciou


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty