Vierkin jablkový koláč je osvedčený a obľúbený recept, ktorý vám ponúka lahodný a voňavý koláč plný jabĺk. Tento jednoduchý a rýchly recept zaručuje úspech a poteší každého milovníka sladkých pochúťok. Kombinácia krehkého cesta, jablkovej plnky ochutenej škoricou a jemného orechového piškótu vás určite nesklame.
Pripravte si Vierkin jablkový koláč, ktorý spája krehké cesto, šťavnatú jablkovú plnku ochutenú škoricou a orechový piškótový vrch. Tento koláč je ideálny na rodinné stretnutia alebo len tak k popoludňajšej káve.
Vierkin jablkový koláč
Ingrediencie:
Krehké cesto:
- 450 g polohrubej múky
- 8 g kypriaceho prášku do pečiva (2 lyžičky)
- 4 g soli (1/2 lyžičky)
- 90 g práškového cukru
- 1 stredne veľké vajce
- 250 g masla
Jablková plnka:
- 1 kg očistených jabĺk (bez šupky, jadrovníka)
- 50 ml citrónovej šťavy (1 citrón)
- 50 ml vody (alebo podľa potreby)
- 60 g škoricového cukru (3 vrecká)
Piškótové orechové cesto:
- 4 bielky
- Štipka soli
- 110 g kryštálového cukru
- 4 žĺtky
- 80 g slnečnicového oleja (4 lyžice)
- 30 g zomletých vlašských orechov
- 70 g hladkej múky
Na ozdobenie:
- Práškový cukor
Forma na pečenie:
- 38 x 25 cm
Postup prípravy:
Jablková plnka:
- Zrelé jablká zbavíme šupky a jadrovníka.
- Nakrájané jablká vložíme do hrnca, pridáme 50 ml vody a 50 ml citrónovej šťavy.
- Dusíme 5-7 minút, potom jablká precedíme a necháme vychladnúť.
Krehké cesto:
- V miske zmiešame polohrubú múku, kypriaci prášok do pečiva, soľ a práškový cukor.
- Pridáme vajce a polotuhé maslo, vymiesime cesto.
- Formu na pečenie 38 x 25 cm vystelieme papierom na pečenie.
- Cesto po kúskoch dáme na plech a rukami roztlačíme, kraje cesta vyvýšime asi o centimeter.
- Cesto poprepichujeme vidličkou.
- Na cesto poukladáme vychladnuté a odkvapkané jablká.
- Posypeme škoricovým cukrom.
- Predhrejeme rúru na 180°C a koláč predpečieme 15 minút.
Piškótové orechové cesto:
- V mise vyšľaháme bielky so štipkou soli, postupne pridávame kryštálový cukor a šľaháme do tuhého snehu.
- Do snehu postupne zašľaháme po jednom žĺtky.
- Pridáme slnečnicový olej a pomaly premiešame.
- Zomleté vlašské orechy a hladkú múku zmiešame a pridáme do vaječného základu.
- Orechové piškótové cesto natrieme na predpečený koláč.
- Koláč vložíme späť do rúry a pečieme pri 180°C ďalších 15-20 minút dozlatista.
Dokončenie:
- Koláč po upečení necháme úplne vychladnúť.
- Z koláča stiahneme papier na pečenie.
- Koláč ozdobíme práškovým cukrom.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Jablká môžete nahradiť iným ovocím, napríklad hruškami alebo broskyňami, podľa sezóny.
- Pred podávaním koláč ozdobte šľahačkou alebo zmrzlinou.
- Koláč najlepšie chutí vychladený, preto ho nechajte odpočívať aspoň niekoľko hodín pred servírovaním.
Vierkin jablkový koláč – Video recept:
Vierkin jablkový koláč je skvelou voľbou pre každú príležitosť. Kombinácia krehkého cesta, sladkej jablkovej plnky ochutenej škoricou a jemného orechového piškótu vytvára neodolateľnú chuť, ktorú si obľúbi celá rodina. Vyskúšajte ho a presvedčte sa sami!
Súvisiace články:
Takto ste jablkový koláč ešte nerobili! Historický recept z roku 1894
Lahodný jablkový koláč z jediného vajíčka: Bohatá plnka a neodolateľne krehké cesto!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts