Vianočný orechový nugát s medom – tradičná sviatočná pochúťka

orechový nugát s medom
Vianočný orechový nugát s medom

Obsah receptu

Orechový nugát s medom je lahodná pochúťka, ktorá sa skvele hodí na vianočné sviatky. Jeho príprava nie je zložitá a zvládne ju aj začiatočník.

Vyskúšajte tento recept na domáci orechový nugát s medom a potešte svojich blízkych sladkou dobrotou. Kombinácia chrumkavých orechov, sladkého medu a jemného karamelu je jednoducho neodolateľná. V tomto recepte sa používajú pražené mandle, pistácie, lieskové oriešky a arašidy, ktoré dodajú nugátu bohatú chuť a vôňu. Pripravte si ho spolu s nami a vychutnajte si jeho lahodnú chuť počas vianočných sviatkov.

Ingrediencie:

  • 1/2 šálky pražených mandlí (70 g)
  • 1/2 šálky opečených pistácií (75 g)
  • 1/2 šálky pražených lieskových orieškov (65 g)
  • 1/2 šálky pražených arašidov (65 g)
  • 1 a 1/3 šálky medu (400 g)
  • 1 šálka + 3 PL cukru (250 g)
  • 3 vaječné bielka
  • Štipka soli
  • 1 ČL citrónovej kôry alebo tekutej vanilky (voliteľné)
  • Oblátky (voliteľné)
  • Pergamenový papier
  • Potravinová fólia na zakrytie formy

Postup prípravy:

  1. Pripravte formu, ktorú zakryjete potravinovou fóliou, a na spodok vložte kúsok pergamenového papiera.
  2. V miske zmiešajte pražené orechy – mandle, pistácie, lieskové oriešky a arašidy.
  3. V hrnci pomaly zohrievajte med a cukor za stáleho miešania, až kým sa nerozpustia a nevznikne zlatistý karamel (asi 30 minút).
  4. Medzitým vyšľahajte tri vaječné bielka so štipkou soli do tuhého snehu.
  5. Do vzniknutého karamelu postupne, za stáleho miešania, pridávajte sneh z bielok.
  6. Zmes varte na miernom ohni asi 45 minút, kým nie je hustá a lesklá.
  7. Pripravené orechy si trochu opečte na panvici a pridajte ich do nugátu. Premiešajte.
  8. Hotový nugát rovnomerne rozotrite na pergamenový papier, dobre pritlačte rukou, na ktorú ste si dali trochu oleja, a prikryte druhým plátom pergamenového papiera. Celú formu potom prikryte fóliou.
  9. Nechajte nugát stuhnúť pri izbovej teplote 5-6 hodín.
  10. Po stuhnutí nugát nakrájajte na kúsky a podávajte.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Pre dosiahnutie intenzívnejšej chuti orechov ich pred pridaním do nugátu opražte na suchej panvici.
  2. Ak nemáte radi niektorý druh orechov, môžete ho nahradiť iným alebo ho úplne vynechať.
  3. Po stuhnutí môžete nugát nakrájať na menšie kocky a ozdobiť ich rozpustenou čokoládou alebo kakaom.
  4. Orechový nugát s medom skladujte v chladničke, aby si zachoval svoju konzistenciu a chuť.

Video recept:

Veríme, že si tento recept na orechový nugát s medom zamilujete a stane sa vašou obľúbenou vianočnou pochúťkou. Prajeme vám veľa zábavy pri pečení a dobrú chuť!

Viac vianočných receptov nájdete tu:

Vianočný čokoládovo-kokosový koláč s orieškami – luxusný dezert na sviatočný stôl

Vianočné čokoládové dukáty: Rýchly a chutný dezert zo sušienok a čokolády

Vianočné čokoládové kocky s Nutellou – nielen chutné, ale aj krásne vyzerajúce

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Jednoduché a vynikajúce

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty