Orechový nugát s medom je lahodná pochúťka, ktorá sa skvele hodí na vianočné sviatky. Jeho príprava nie je zložitá a zvládne ju aj začiatočník.
Vyskúšajte tento recept na domáci orechový nugát s medom a potešte svojich blízkych sladkou dobrotou. Kombinácia chrumkavých orechov, sladkého medu a jemného karamelu je jednoducho neodolateľná. V tomto recepte sa používajú pražené mandle, pistácie, lieskové oriešky a arašidy, ktoré dodajú nugátu bohatú chuť a vôňu. Pripravte si ho spolu s nami a vychutnajte si jeho lahodnú chuť počas vianočných sviatkov.
Ingrediencie:
- 1/2 šálky pražených mandlí (70 g)
- 1/2 šálky opečených pistácií (75 g)
- 1/2 šálky pražených lieskových orieškov (65 g)
- 1/2 šálky pražených arašidov (65 g)
- 1 a 1/3 šálky medu (400 g)
- 1 šálka + 3 PL cukru (250 g)
- 3 vaječné bielka
- Štipka soli
- 1 ČL citrónovej kôry alebo tekutej vanilky (voliteľné)
- Oblátky (voliteľné)
- Pergamenový papier
- Potravinová fólia na zakrytie formy
Postup prípravy:
- Pripravte formu, ktorú zakryjete potravinovou fóliou, a na spodok vložte kúsok pergamenového papiera.
- V miske zmiešajte pražené orechy – mandle, pistácie, lieskové oriešky a arašidy.
- V hrnci pomaly zohrievajte med a cukor za stáleho miešania, až kým sa nerozpustia a nevznikne zlatistý karamel (asi 30 minút).
- Medzitým vyšľahajte tri vaječné bielka so štipkou soli do tuhého snehu.
- Do vzniknutého karamelu postupne, za stáleho miešania, pridávajte sneh z bielok.
- Zmes varte na miernom ohni asi 45 minút, kým nie je hustá a lesklá.
- Pripravené orechy si trochu opečte na panvici a pridajte ich do nugátu. Premiešajte.
- Hotový nugát rovnomerne rozotrite na pergamenový papier, dobre pritlačte rukou, na ktorú ste si dali trochu oleja, a prikryte druhým plátom pergamenového papiera. Celú formu potom prikryte fóliou.
- Nechajte nugát stuhnúť pri izbovej teplote 5-6 hodín.
- Po stuhnutí nugát nakrájajte na kúsky a podávajte.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Pre dosiahnutie intenzívnejšej chuti orechov ich pred pridaním do nugátu opražte na suchej panvici.
- Ak nemáte radi niektorý druh orechov, môžete ho nahradiť iným alebo ho úplne vynechať.
- Po stuhnutí môžete nugát nakrájať na menšie kocky a ozdobiť ich rozpustenou čokoládou alebo kakaom.
- Orechový nugát s medom skladujte v chladničke, aby si zachoval svoju konzistenciu a chuť.
Video recept:
Veríme, že si tento recept na orechový nugát s medom zamilujete a stane sa vašou obľúbenou vianočnou pochúťkou. Prajeme vám veľa zábavy pri pečení a dobrú chuť!
Viac vianočných receptov nájdete tu:
Vianočný čokoládovo-kokosový koláč s orieškami – luxusný dezert na sviatočný stôl
Vianočné čokoládové dukáty: Rýchly a chutný dezert zo sušienok a čokolády
Vianočné čokoládové kocky s Nutellou – nielen chutné, ale aj krásne vyzerajúce
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Jednoduché a vynikajúce