Search

Vianočný makovo-tvarohový koláč s čokoládovou polevou – luxusný sviatočný dezert

Makovo-tvarohový koláč
Vianočný makovo-tvarohový koláč s čokoládovou polevou

Obsah receptu

Máte radi makovo-tvarohové koláče a hľadáte recept na výnimočný vianočný dezert? Tento recept na vianočný makovo-tvarohový koláč s čokoládovou polevou je presne to, čo potrebujete.

Vianočný makovo-tvarohový koláč s čokoládovou polevou je skutočným sviatočným pokladom. Spojenie lahodného maku, jemného tvarohu a bohato čokoládovej polevy z neho robí dezert, ktorému nikto neodolá. Recept je síce trochu zdĺhavejší, ale výsledok stojí za to. Pripravte si tento koláč a urobte radosť svojim blízkym.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 2 šálky polohrubej múky (300 g)
  • 200 g studeného masla
  • 3/4 šálky cukru (150-180 g)
  • 2 vajcia
  • 3 polievkové lyžice kakaa (30-40 g)
  • 2 ploché čajové lyžičky prášku do pečiva (10 g)
  • Štipka soli

Maková vrstva:

  • 225 g mletého maku
  • 300 g horúceho mlieka alebo vody
  • 1/3 pripravenej tvarohovej hmoty
  • 2 polievkové lyžice práškového cukru (podľa chuti)
  • 2 polievkové lyžice krupice (30 g)

Syrová vrstva:

  • 1,5 kg tučného tvarohu (najlepšie z bloku alebo vedra)
  • 6 vajec (zvlášť žĺtky a bielka)
  • 1 šálka cukru (200-220 g, podľa chuti)
  • 200 g mäkkého masla
  • 1 vanilkový/vanilínový cukor alebo vanilkový extrakt
  • 2 vanilkové pudingy (2 × 40 g)
  • 2 polievkové lyžice krupice (30 g)

Poleva na tortu:

  • 100 g masla
  • 1/2 šálky práškového cukru (60 g)
  • 2 plné polievkové lyžice kakaa (30 g)
  • 2 polievkové lyžice mlieka
  • 1 plochá polievková lyžica zemiakového škrobu

Postup prípravy:

  1. Preosejte múku, kakao a prášok do pečiva do misky. Pridajte cukor, soľ a studené maslo nakrájané na kúsky. Miešajte mixérom na nízkych otáčkach, až kým maslo nebude takmer neviditeľné.
  2. Pridajte vajcia a spracujte, až kým nevznikne jednotné cesto. Cesto zabaľte do fólie a nechajte vychladiť.
  3. Mak zalejte horúcim mliekom alebo vodou, premiešajte a nechajte vychladnúť. Pridajte práškový cukor a krupicu, dobre premiešajte.
  4. V miske zmiešajte tvaroh, cukor, žĺtky, pudingy, krupicu, mäkké maslo a vanilkový cukor. Mixujte do hladka.
  5. Bielky vyšľahajte na jemnú penu a opatrne vmiešajte do tvarohovej zmesi.
  6. Predhrejte rúru na 180 °C (horný-spodný ohrev) alebo 165 °C (s ventilátorom). Plech vystlite papierom na pečenie.
  7. Vychladené cesto nastrúhajte na hrubých otvoroch strúhadla na dno plechu. Uhlaďte a jemne zatlačte.
  8. Na cesto nalejte 2/3 tvarohovej hmoty. Zvyšnú hmotu zmiešajte s makom a nalejte na tvarohovú vrstvu.
  9. Pečte 30 minút pri 180 °C, potom znížte teplotu na 170 °C a pečte ďalších 30 minút. Ak koláč začne hnednúť, prikryte ho papierom na pečenie.
  10. Všetky suroviny na polevu zohrievajte na miernom ohni, kým nevznikne jednotná poleva. Nalejte na vychladnutý koláč a posypte orechmi podľa chuti.

Tipy:

  1. Ak chcete mať cesto vláčnejšie, môžete doň pridať 1-2 lyžice kyslej smotany.
  2. Makovú vrstvu môžete dochutiť aj škoricou, rumom alebo citrónovou kôrou.
  3. Pred naliatím polevy nechajte koláč úplne vychladnúť.
  4. Polevu môžete ozdobiť nasekanými orechmi, kandizovaným ovocím alebo čokoládovými hoblinami.
  5. Koláč skladujte v chladničke, aby zostal dlhšie čerstvý.

Video recept:

Vyskúšajte tento recept na vianočný makovo-tvarohový koláč s čokoládovou polevou a vychutnajte si jeho lahodnú chuť. Verte, že sa stane obľúbeným dezertom na vašom vianočnom stole.

Viac vianočných receptov nájdete tu:

Vianočné kokosové guľôčky – nepečená sladká pochúťka na Vianoce

Super chutné jednoduché čokoládové muffiny na Vianoce

Vianočné kokosovo-pistáciové guľky v čokoláde – jednoduché a lahodné

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Orchidey

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty