Vianočný makovec je neodmysliteľnou súčasťou sviatočného stola. Tento tradičný makový koláč s orechami si zamilujete pre jeho lahodnú chuť a vôňu, ktorá pripomenie atmosféru Vianoc.
Vianočný makovec je koláč, ktorý nesmie chýbať na žiadnom sviatočnom stole. Recept na tento makový zázrak sa dedí z generácie na generáciu a v každej rodine má svoje vlastné tajomstvá. Vyskúšajte tento overený recept na vianočný makovec s orechami a potešte svojich blízkych lahodným dezertom. Pripravte sa na explóziu chutí a vôní, ktorá vám pripomenie krásne chvíle strávené s rodinou.
Ingrediencie:
Maková náplň:
- 400 g mletého maku
- 2 šálky mlieka
- 1 pohár vody
- 2 lyžice medu
- 4 lyžice cukru
- 2 hrste hrozienok
- 50 g masla
- 1 lyžica mandľového oleja
- 50 g vlašských orechov
- 50 g lieskových orieškov
- Trochu mandľových lupienkov
- 1 polievková lyžica pomarančovej kôry
- 2 polievkové lyžice lekváru (slivkový alebo ríbezľový)
- 4 lyžice krupice
- 6 bielkov
- Štipka soli
Cesto:
- 6 žĺtkov
- 1 hrnček práškového cukru
- 200 g masla
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- Trochu mletých orechov
- Práškový cukor na posypanie
Postup prípravy:
- Mak vložte do hrnca, pridajte 2 šálky mlieka a jednu šálku vody. Nechajte odstáť asi hodinu.
- Dajte mak na plameň a pridajte maslo, hrozienka, med, cukor a mandľový olej. Dobre premiešajte.
- Pridajte nasekané vlašské orechy, lieskové oriešky, mandľové lupienky, krupicu, lekvár a pomarančovú kôru.
- Bielky vyšľahajte so štipkou soli do tuha a jemne ich vmiešajte do makovej zmesi.
- Žĺtky vyšľahajte s práškovým cukrom. Postupne pridajte maslo a vyšľahajte do peny.
- Postupne pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a vypracujte hladké cesto.
- Cesto rovnomerne urovnajte na plech vyložený papierom na pečenie a popichajte ho vidličkou.
- Trochu cesta zmiešajte s mletými orechmi a odložte bokom.
- Na cesto navrstvíte makovú plnku a na vrch rozmrvíte cesto s orechmi.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40 minút.
- Po upečení nechajte koláč vychladnúť a posypte práškovým cukrom.
Dobrú chuť! 😊
Tipy:
- Mak pred varením namočte aspoň na hodinu do mlieka, aby zmäkol.
- Do makovo-orechovej plnky môžete pridať aj kandizované ovocie alebo sušené slivky.
- Ak chcete, aby bol vianočný makovec vláčnejší, pridajte do cesta lyžicu kyslej smotany.
- Pred pečením popichajte cesto vidličkou, aby sa počas pečenia nenafúklo.
- Upečený makovec nechajte vychladnúť na mriežke, aby sa nezaparil.
Video recept:
Vianočný makovec je skvelou voľbou pre všetkých milovníkov makových koláčov. Jeho príprava nie je zložitá a výsledok stojí za to. Prajeme vám veľa úspechov pri pečení a veríme, že si tento lahodný koláč vychutnáte.
Viac vianočných receptov nájdete tu:
Vianočné hviezdičky “Poslovia nebies”: krehké a chutné pečivo, ktoré sa rozplýva na jazyku
Tradičné pudingové sušienky s práškovým cukrom – Rýchle vianočné koláčiky
Snehové pusinky s Toffifee – jemné vianočné koláčiky
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Mariolina kuchyňa