Zabudnite na predražené langoše z kúpaliska či bufetu. Podľa tohto jednoduchého receptu si pripravíte tie najlepšie domáce langoše – nadýchané, mäkké a s neodolateľne chrumkavými okrajmi. Lepšie ste zaručene nejedli.
Tieto nadýchané placky sú obľúbeným pokrmom nielen v Maďarsku. Domáce langoše sú ideálne na rýchly obed, večeru alebo ako sýta desiata. S naším receptom krok za krokom ich prípravu hravo zvládnete.
- Čas prípravy: 45 minút (+ kysnutie cesta)
- Čas kysnutia cesta: cca 1 hodina
- Čas vyprážania: cca 2-4 minúty na kus
- Počet porcií: cca 4-6 langošov (podľa veľkosti)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Cesto:
- 300 g hladkej múky (ideálne typ T650, prípadne chlebová, preosiatej)
- 21 g čerstvého droždia (1/2 kocky)
- 1 lyžička práškového cukru
- 100 ml vlažného mlieka
- cca 150 ml vlažnej vody (podľa potreby)
- 1 lyžička soli
Cesnakový olej (na potretie):
- 3 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 10 ml rastlinného oleja
- 10 ml vody
- Štipka soli
Na servírovanie:
- Rastlinný olej na vyprážanie (napr. slnečnicový, repkový, cca 500-700 ml alebo podľa veľkosti panvice)
- Kyslá smotana podľa chuti
- Strúhaný syr podľa chuti (napr. Eidam, Gouda)
- Kečup, tatárska omáčka (voliteľné)
Postup prípravy
Príprava kvásku a cesta:
- Najprv si pripravte kvások: Do menšej misky alebo hrnčeka nalejte vlažné (nie horúce) mlieko. Pridajte lyžičku práškového cukru a rozdrobte doň čerstvé droždie. Zľahka premiešajte, prikryte tanierikom alebo utierkou a nechajte na teplom mieste vzísť kvások – potrvá to asi 10-15 minút (na povrchu by sa mala vytvoriť pena).
- Medzitým do veľkej misy preosejte hladkú múku. Pridajte lyžičku soli a premiešajte. Uprostred múky urobte jamku.
- Do jamky v múke nalejte vzídený kvások. Postupne začnite prilievať vlažnú vodu (začnite s cca 130 ml) a vareškou alebo rukami začnite spracovávať cesto. Pridajte toľko vody, aby vzniklo mäkké, pružné a mierne lepivé cesto. Nemalo by byť príliš tuhé ani príliš riedke.
- Cesto preložte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a ešte ho rukami krátko (asi 5 minút) mieste, kým nie je hladké a elastické.
Kysnutie cesta:
- Vytvarujte z cesta bochník, vráťte ho do čistej misy jemne vytretej olejom (alebo len poprášenej múkou), prikryte misu utierkou alebo potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Tvarovanie a vyprážanie langošov:
- Kým cesto kysne, pripravte si pracovnú plochu (môžete ju zľahka potrieť olejom) a tiež si pripravte hlbšiu a širšiu panvicu alebo hrniec na vyprážanie. Nalejte doň dostatočné množstvo oleja (aspoň 3-4 cm vrstvu, aby langoše mohli plávať) a začnite ho pomaly zahrievať na strednú teplotu (cca 170-180°C). Olej nesmie byť príliš horúci, aby sa langoše nespálili zvonku a vnútri nezostali surové.
- Vykysnuté cesto vyberte na pracovnú plochu. Jemne ho rukami premiesite, aby ste z neho vytlačili vzduch, a rozdeľte ho na 4 až 6 rovnakých dielov (podľa toho, aké veľké langoše chcete). Z každého dielu vytvarujte malý bochníček.
- Ruky si dobre potrite olejom. Vezmite jeden bochníček cesta a prstami ho začnite opatrne naťahovať od stredu smerom k okrajom do tvaru tenkej placky – langoša. Stred by mal byť tenší a okraje môžu zostať o niečo hrubšie. Veľkosť prispôsobte veľkosti vašej panvice. Pracujte rýchlo a opatrne, aby ste cesto neroztrhli.
- Opatrne vložte vytvarovaný langoš do rozpáleného oleja (mal by hneď začať plávať a okolo neho by sa mali tvoriť bublinky). Vyprážajte z jednej strany približne 1 až 2 minúty dozlatista.
- Potom langoš pomocou klieští alebo dvoch vidličiek opatrne otočte a vyprážajte rovnako dlho aj z druhej strany dozlatista.
- Hotový upečený langoš vyberte z oleja a nechajte ho odkvapkať na kuchynskej mriežke alebo na tanieri vystlanom papierovými utierkami, aby ste odstránili prebytočný olej. Takto postupne vypražte všetky langoše.
Príprava cesnakového oleja a servírovanie:
- Kým sa langoše vyprážajú alebo hneď po ich dopečení, pripravte si cesnakový olej (cesnakovú vodu) na potretie: V malej miske zmiešajte prelisované strúčiky cesnaku (3 ks) s 10 ml oleja, 10 ml vody a štipkou soli. Dôkladne premiešajte.
- Ešte teplé, čerstvo usmažené langoše potrite pripraveným cesnakovým olejom pomocou štetca alebo mašlovačky.
- Ihneď podávajte. Klasicky sa langoše podávajú potreté kyslou smotanou a husto posypané strúhaným syrom. Výborne chutia aj s kečupom alebo tatárskou omáčkou.
Videorecept
Tipy
- Cesto na langoše mám najradšej, keď je pekne vláčne a mäkké, ale zároveň sa príliš nelepí. Množstvo vody (uvedených cca 150 ml) je orientačné, vždy ho prispôsobujem aktuálnej savej schopnosti múky. Je dôležité nechať cesto naozaj dobre vykysnúť na teplom mieste, aby boli langoše krásne nadýchané.
- Pri tvarovaní langošov si vždy dôkladne potriem ruky olejom. Cesto sa potom vôbec nelepí a dá sa krásne natiahnuť na tenkú placku bez trhania. Naťahujem ho prstami od stredu smerom k okrajom, aby bol stred čo najtenší a okraje zostali trochu hrubšie – tie sú potom po upečení úžasne chrumkavé.
- Správna teplota oleja je pri vyprážaní langošov kľúčová. Olej musí byť dostatočne horúci (testujem malým kúskom cesta – mal by hneď vyplávať a začať sa smažiť), aby langoše rýchlo narástli a neboli príliš nasiaknuté olejom. Zároveň nesmie byť olej prepálený, aby sa nespálili zvonku skôr, ako sa prepečú vnútri. Vyprážam ich na strednom plameni približne 1-2 minúty z každej strany do peknej zlatistej farby.
- Cesnakový olej zmiešaný s trochou vody a soli je absolútna klasika, ktorou potieram domáce langoše hneď po vybratí z oleja. Samozrejme, fantázii sa medze nekladú – sú výborné aj s tatárskou omáčkou, kečupom, rôznymi druhmi syra (aj bryndzou), alebo dokonca aj na sladko, napríklad s džemom, Nutellou alebo len posypané práškovým cukrom.
Už viac nemusíte čakať na leto a kúpalisko. Upečte si najlepšie domáce langoše kedykoľvek dostanete chuť.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Nosalty