Search

Tvarohové vrecká z krehkého cesta: Vláčny recept starej mamy

Tvarohové vrecká
Tvarohové vrecká

Obsah receptu

Publikované: 24. júla 2025, 13:00

Spomínate si na tie najlepšie tvarohové vrecká od babičky? S týmto receptom si upečiete presne také – úžasne vláčne a plné lahodnej tvarohovej plnky. Tieto tvarohové vrecká sú pohladením pre dušu a zaručene sa vám podaria na prvýkrát.

Kúzlo spočíva v kyslej smotane priamo v ceste, ktoré je vďaka nej neskutočne jemné a krehké. Pripomeniete si s nami chute detstva aj vy?

Ako správne pripraviť tvarohové vrecká?

Základom je dobre vychladené cesto s kyslou smotanou. Vrecká neprepĺňajte plnkou a ich okraje poriadne postláčajte vidličkou, aby náplň počas pečenia nevytiekla. Tým zaručíte dokonalý a krásny výsledok.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút (+ 40 minút chladenie)
  • Čas pečenia: 25 minút
  • Počet porcií: 1 plech (cca 18 ks)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 180 kcal/ks
  • Trend: Recept starej mamy, Domáce pečenie

Potrebujeme

Na krehké cesto:

  • 450 g hladkej múky (preosiatej)
  • 100 g zmäknutého masla
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 štipka soli
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 200 g kyslej smotany (18%)
  • 1 vaječný žĺtok

Tvarohová náplň:

  • 300 g jemného tvarohu (hrudkovitý prepasírujte)
  • 3 lyžice práškového alebo kryštálového cukru
  • 1 vaječný bielok (ktorý nám zostal z cesta)
  • 1 lyžica kyslej smotany

Na potretie a dokončenie:

  • 1 vaječný žĺtok
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

  1. Vo veľkej mise najprv zmiešajte všetky sypké suroviny na cesto: preosiatu múku, cukor, kypriaci prášok a štipku soli.
  2. Pridajte zmäknuté maslo, kyslú smotanu a žĺtok. Rukami alebo mixérom začnite spracovávať cesto. Najprv bude možno drobivé, ale nevzdávajte to, po chvíli sa krásne spojí do hladkej, vláčnej gule.
  3. Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie alebo vrecka a dajte ho odpočívať do chladničky aspoň na 40 minút. Tento krok nevynechávajte, s vychladeným cestom sa vám bude pracovať oveľa ľahšie.
  4. Kým sa cesto chladí, pripravte si plnku. V miske jednoducho zmiešajte tvaroh s cukrom, bielkom a lyžicou kyslej smotany. Ak chcete, môžete všetko krátko rozmixovať pre ešte hladšiu konzistenciu.
  5. Rúru si predhrejte na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie. Vychladené cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte na hrúbku asi 0,5 cm.
  6. Z cesta vykrajujte kolieska s priemerom okolo 10 cm. Pokojne na to použite väčší pohár alebo misku.
  7. Do stredu každého kolieska dajte lyžičku plnky. Nepreháňajte to s množstvom, aby nevytekala. Koliesko potom preložte napoly, čím vytvoríte vrecko.
  8. A teraz kľúčový krok! Okraje poriadne pritlačte prstami a potom ešte aj vidličkou. Vytvoríte tak pekný vzor a hlavne poistku, že plnka ostane tam, kde má.
  9. Vrecká poukladajte na plech, potrite ich rozšľahaným žĺtkom a pečte vo vyhriatej rúre približne 25 minút, alebo kým nechytia krásnu zlatohnedú farbu.
  10. Upečené vrecká nechajte chvíľu vychladnúť na plechu, potom ich preložte na mriežku. Ešte teplé alebo úplne vychladnuté ich štedro posypte práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  • Pre sviežejšiu chuť môžete do plnky pridať trochu nastrúhanej citrónovej kôry.
  • Mne sa osvedčilo cesto vaľkať medzi dvoma papiermi na pečenie, vôbec sa potom nelepí na valček.
  • Ak by bol váš tvaroh príliš riedky a vodnatý, pridajte do plnky lyžičku Zlatého klasu.

Variácie

  • Namiesto tvarohu skúste použiť hustý slivkový lekvár alebo domácu makovú plnku.
  • Pre dospelákov môžete do tvarohovej plnky pridať lyžicu voňavého rumu.
  • Pred pečením môžete vrecká okrem žĺtka posypať aj nasekanými mandľami alebo orechmi.

Výsledkom je dobrota, ktorá vonia detstvom a pohladí dušu. Prajem vám sladké maškrtenie!

Recept vychádza z verzie od PAZANDA ZAMIRA, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty