Publikované: 24. júla 2025, 13:00
Spomínate si na tie najlepšie tvarohové vrecká od babičky? S týmto receptom si upečiete presne také – úžasne vláčne a plné lahodnej tvarohovej plnky. Tieto tvarohové vrecká sú pohladením pre dušu a zaručene sa vám podaria na prvýkrát.
Kúzlo spočíva v kyslej smotane priamo v ceste, ktoré je vďaka nej neskutočne jemné a krehké. Pripomeniete si s nami chute detstva aj vy?
Ako správne pripraviť tvarohové vrecká?
Základom je dobre vychladené cesto s kyslou smotanou. Vrecká neprepĺňajte plnkou a ich okraje poriadne postláčajte vidličkou, aby náplň počas pečenia nevytiekla. Tým zaručíte dokonalý a krásny výsledok.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút (+ 40 minút chladenie)
- Čas pečenia: 25 minút
- Počet porcií: 1 plech (cca 18 ks)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 180 kcal/ks
- Trend: Recept starej mamy, Domáce pečenie
Potrebujeme
Na krehké cesto:
- 450 g hladkej múky (preosiatej)
- 100 g zmäknutého masla
- 150 g kryštálového cukru
- 1 štipka soli
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 200 g kyslej smotany (18%)
- 1 vaječný žĺtok
Tvarohová náplň:
- 300 g jemného tvarohu (hrudkovitý prepasírujte)
- 3 lyžice práškového alebo kryštálového cukru
- 1 vaječný bielok (ktorý nám zostal z cesta)
- 1 lyžica kyslej smotany
Na potretie a dokončenie:
- 1 vaječný žĺtok
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
- Vo veľkej mise najprv zmiešajte všetky sypké suroviny na cesto: preosiatu múku, cukor, kypriaci prášok a štipku soli.
- Pridajte zmäknuté maslo, kyslú smotanu a žĺtok. Rukami alebo mixérom začnite spracovávať cesto. Najprv bude možno drobivé, ale nevzdávajte to, po chvíli sa krásne spojí do hladkej, vláčnej gule.
- Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie alebo vrecka a dajte ho odpočívať do chladničky aspoň na 40 minút. Tento krok nevynechávajte, s vychladeným cestom sa vám bude pracovať oveľa ľahšie.
- Kým sa cesto chladí, pripravte si plnku. V miske jednoducho zmiešajte tvaroh s cukrom, bielkom a lyžicou kyslej smotany. Ak chcete, môžete všetko krátko rozmixovať pre ešte hladšiu konzistenciu.
- Rúru si predhrejte na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie. Vychladené cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte na hrúbku asi 0,5 cm.
- Z cesta vykrajujte kolieska s priemerom okolo 10 cm. Pokojne na to použite väčší pohár alebo misku.
- Do stredu každého kolieska dajte lyžičku plnky. Nepreháňajte to s množstvom, aby nevytekala. Koliesko potom preložte napoly, čím vytvoríte vrecko.
- A teraz kľúčový krok! Okraje poriadne pritlačte prstami a potom ešte aj vidličkou. Vytvoríte tak pekný vzor a hlavne poistku, že plnka ostane tam, kde má.
- Vrecká poukladajte na plech, potrite ich rozšľahaným žĺtkom a pečte vo vyhriatej rúre približne 25 minút, alebo kým nechytia krásnu zlatohnedú farbu.
- Upečené vrecká nechajte chvíľu vychladnúť na plechu, potom ich preložte na mriežku. Ešte teplé alebo úplne vychladnuté ich štedro posypte práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Pre sviežejšiu chuť môžete do plnky pridať trochu nastrúhanej citrónovej kôry.
- Mne sa osvedčilo cesto vaľkať medzi dvoma papiermi na pečenie, vôbec sa potom nelepí na valček.
- Ak by bol váš tvaroh príliš riedky a vodnatý, pridajte do plnky lyžičku Zlatého klasu.
Variácie
- Namiesto tvarohu skúste použiť hustý slivkový lekvár alebo domácu makovú plnku.
- Pre dospelákov môžete do tvarohovej plnky pridať lyžicu voňavého rumu.
- Pred pečením môžete vrecká okrem žĺtka posypať aj nasekanými mandľami alebo orechmi.
Výsledkom je dobrota, ktorá vonia detstvom a pohladí dušu. Prajem vám sladké maškrtenie!
Recept vychádza z verzie od PAZANDA ZAMIRA, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.