Práve je štvrtok popoludní, ideálny čas rozmýšľať nad víkendovým obedom. Všetci milujeme klasickú domácu sekanú, ale čo tak ju posunúť na novú úroveň? Mám pre vás skvelý tip – pridajte do nej huby! Získate tak neskutočne šťavnatú a voňavú sekanú, ktorá prekvapí celú rodinu. Je to overený recept, ktorý robím vždy, keď chcem z klasiky urobiť malú slávnosť.
Základom je správne pripravený hubový základ, ktorý dodá mäsu chuť a udrží ho úžasne vláčne. K tomu si, samozrejme, pripravíme aj poctivú domácu zemiakovú kašu. Poďme na to, ukážem vám, aké je to jednoduché.
Ako správne pripraviť sekanú s hubami?
Na panvici si udusíte huby s cibuľkou a necháte ich vychladnúť. Potom ich nasekané vmiešate do zmesi z mletého mäsa, vajíčok a korenín. Vytvarujete bochník, ktorý upečiete v rúre dozlatista za občasného polievania výpekom.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas pečenia/varenia: 1 hodina 15 minút
- Počet porcií: 6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 700 kcal/porcia (s kašou)
- Trend: Domáca kuchyňa / Nedeľný obed
Potrebujeme
Na hubový základ
- 1 PL oleja
- 1 ks cibule
- 500 g húb (šampiňóny alebo lesné)
- 1 ČL drvenej rasce
- ½ ČL mletého čierneho korenia
Mäsová zmes
- 1 kg mletého mäsa (ideálne mix bravčového a hovädzieho)
- 2 ks vajec
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 ks jarnej cibuľky
- 3 PL strúhanky
- 1 hrsť čerstvej majoránky (alebo 1 PL sušenej)
- 1 ČL soli
- 3 PL studenej vody
- 30 g masla
Na zemiakovú kašu
- 1,5 kg zemiakov
- 60 g masla
- cca 200 ml teplého mlieka
- Soľ
Postup prípravy
- Najprv si pripravte hubový základ, aby stihol vychladnúť. Huby očistite kefkou alebo vlhkou utierkou a nakrájajte na plátky. Cibuľu nasekajte nadrobno.
- Na panvici rozohrejte olej a opečte na ňom cibuľku dozlatista.
- Pridajte huby, posypte ich rascou a čiernym korením. Duste na miernom ohni pod pokrievkou asi 20-30 minút, kým úplne nezmäknú a nepustia šťavu. Občas premiešajte.
- Potom odokryte a nechajte prebytočnú tekutinu odpariť. Hotové huby odstavte a nechajte úplne vychladnúť.
- Medzitým si dajte variť zemiaky. Očistite ich, nakrájajte na kocky a varte v osolenej vode domäkka (cca 20 minút).
- Rúru si predhrejte na 200 °C. Pripravte si pekáč.
- Vychladnuté huby nasekajte nožom nadrobno.
- Do veľkej misy dajte mleté mäso. Pridajte vajcia, prelisovaný cesnak, nasekanú jarnú cibuľku a majoránku.
- Nakoniec do zmesi pridajte nasekané huby, soľ, strúhanku a 3 lyžice studenej vody. Rukami všetko dôkladne premiešajte.
- Z mäsovej zmesi vytvarujte bochník a položte ho do pekáča. Na vrch sekanej poukladajte plátky studeného masla.
- Podlejte trochou vody (asi 100 ml). Pečte v predhriatej rúre približne 1 hodinu.
- Počas pečenia sekanú aspoň dvakrát polejte výpekom z dna pekáča.
- Kým sa sekaná pečie, dokončite kašu. Uvarené zemiaky sceďte, pridajte maslo, teplé mlieko a popučte na hladkú kašu. Podľa chuti dosoľte.
Videorecept
Tipy
- Najlepšia je zo zmesi mäsa: Hoci recept uvádza bravčové mäso, pre najšťavnatejší výsledok odporúčam použiť zmes mletého bravčového a hovädzieho v pomere 1:1.
- Polievanie je dôležité: Počas pečenia sekanú aspoň 2-3 krát polejte výpekom. Vďaka tomu bude mať krásnu farbu a zaručene sa nevysuší.
- Trik so studenou vodou: Tie 3 lyžice studenej vody v mäsovej zmesi nie sú chyba. Mäso ju vsiakne a počas pečenia zostane oveľa vláčnejšie.
Variácie
- Do mäsovej zmesi môžete zabaliť aj vajíčka uvarené natvrdo pre klasický mozaikový efekt na reze.
- Namiesto čerstvých húb môžete použiť aj sušené. Nezabudnite ich však vopred namočiť do horúcej vody aspoň na 30 minút.
Časté otázky
Aké huby sú najlepšie? Výborne sa hodia šampiňóny, ktoré sú dostupné po celý rok. Ak je sezóna, siahnite po čerstvých lesných hubách ako dubáky alebo kozáky, dodajú sekanej úžasnú arómu.
Prečo mi sekaná počas pečenia praskla? Sekaná zvyčajne praskne, ak je zmes príliš pevne utlačená. Dôkladne ju premiešajte, ale pri formovaní bochníka ju nestláčajte príliš nasilu.
Záver
Výsledkom je poctivá a neuveriteľne chutná sekaná, ktorá je vďaka hubám krásne šťavnatá. Podávajte ju nakrájanú na hrubšie plátky s krémovou zemiakovou kašou a preliatu výpekom.
Recept vychádza z verzie od kanálu Vaření s Jančou, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
