Search

TOP Recept na syrový mletý rezeň: Šťavnatý vnútri, chrumkavý na povrchu!

syrový mletý rezeň
Syrový mletý rezeň

Obsah receptu

Máte chuť na niečo naozaj dobré, sýte a plné chuti? Potom je tento TOP recept na syrový mletý rezeň presne to, čo hľadáte! Inšpirovaný obľúbeným holandským rezňom, kombinuje kvalitné mleté mäso s roztopeným syrom priamo vo vnútri fašírky. Vďaka trojobalu je na povrchu dokonale chrumkavý a zlatistý, zatiaľ čo vnútro zostáva úžasne šťavnaté a plné lahodnej syrovej chuti. Je to jedlo, ktoré zaručene poteší celú rodinu a stane sa stálicou vášho jedálnička.

Príprava je jednoduchšia, ako sa môže zdať. Kľúčom je správne ochutená mäsová zmes s primeraným množstvom syra, ktorá sa nechá odležať v chlade pre lepšiu manipuláciu. Následné obaľovanie v trojobale a pomalšie vyprážanie pri strednej teplote zaručia, že rezeň bude dokonale prepečený a syr sa krásne roztopí bez zbytočného vytekania. Ako príloha sa k nemu neodmysliteľne hodí nadýchaná zemiaková kaša a svieži uhorkový šalát.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút + min. 1 hodina chladenie
  • Čas varenia/vyprážania: cca 35-40 minút
  • Počet porcií: 1-2 (2 rezne)
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Mäsová zmes:

  • 200 g mletého mäsa (mix bravčové/hovädzie, pomer 1:1, nie príliš chudé)
  • 1 ks vajce (veľkosť M)
  • 100 g syra Gouda (alebo Eidam, Čedar), nahrubo nastrúhaného
  • cca 1/2 čajovej lyžičky soli (alebo podľa chuti)
  • cca 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
  • cca 1/4 čajovej lyžičky drvenej rasce (alebo podľa chuti)
  • 2-3 polievkové lyžice smotany na šľahanie (min. 30%)

Príloha (zemiaková kaša):

  • cca 500-600 g zemiakov (varný typ B alebo C), ošúpaných
  • Soľ (do vody na varenie a na dochutenie)
  • 50 ml horúceho plnotučného mlieka
  • 50 ml horúcej smotany na šľahanie (30-33%)
  • 2 polievkové lyžice masla (cca 30 g)

Na obalenie a vyprážanie:

  • cca 100 g hladkej múky
  • 1 ks vajce, rozšľahané so štipkou soli
  • cca 100 g strúhanky
  • Rastlinný olej alebo bravčová masť na vyprážanie (dostatočné množstvo na vrstvu cca 1,5 – 2 cm)

Postup prípravy

Príprava mäsovej zmesi:

  1. Do misy dajte mleté mäso. Pridajte 1 vajce, nahrubo nastrúhaný syr, soľ, čierne korenie a drvenú rascu.
  2. Prilejte 2-3 lyžice smotany na šľahanie.
  3. Rukami alebo vareškou dôkladne premiešajte všetky ingrediencie, aby sa dobre spojili. Vznikne lepivá mäsová hmota.
  4. Misu prikryte potravinárskou fóliou a vložte ju do chladničky minimálne na 1 hodinu (ideálne aj na dlhšie), aby zmes stuhla a lepšie sa s ňou pracovalo.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Príprava zemiakovej kaše:

  1. Kým sa mäsová zmes chladí, pripravte kašu. Ošúpané zemiaky nakrájajte na menšie, približne rovnaké kocky.
  2. Vložte ich do hrnca, zalejte studenou vodou tak, aby boli ponorené, a pridajte dostatok soli (cca 1 ČL).
  3. Priveďte do varu a varte domäkka (cca 15-20 minút).
  4. Medzitým si v malom hrnčeku zohrejte mlieko so smotanou (nemusí vrieť, stačí aby bolo horúce).
  5. Uvarené zemiaky sceďte. Vráťte ich do horúceho hrnca. Pridajte maslo a horúcu zmes mlieka a smotany.
  6. Pomocou pučidla na zemiaky alebo metličky vyšľahajte na hladkú a nadýchanú kašu. Podľa potreby dochuťte soľou. Udržiavajte v teple.

Tvarovanie, obaľovanie a vyprážanie rezňov:

  1. Pripravte si tri hlboké taniere: do jedného nasypte hladkú múku, v druhom rozšľahajte 1 vajce so štipkou soli a do tretieho nasypte strúhanku.
  2. Vychladenú mäsovú zmes vyberte z chladničky. Vlhkými rukami ju rozdeľte na dve rovnaké časti a vytvarujte z nich ploché okrúhle rezne s hrúbkou približne 1,5 cm a priemerom cca 7-8 cm. Snažte sa, aby bol syr čo najviac zapracovaný vo vnútri a nevytŕčal.
  3. Každý rezeň postupne dôkladne obaľte najprv v hladkej múke (prebytočnú múku oklepte), potom v rozšľahanom vajci a nakoniec v strúhanke (jemne pritlačte, aby dobre držala).
  4. V hlbšej panvici alebo širšom hrnci rozohrejte dostatočnú vrstvu oleja alebo masti (cca 1,5 – 2 cm) na strednú teplotu (približne 160-170°C). Teplota je dôležitá – olej nesmie byť príliš horúci, aby sa trojobal nespálil skôr, než sa mäso vnútri prepečie.
  5. Opatrne vložte obalené rezne do horúceho tuku. Vyprážajte pomalšie na strednom ohni z každej strany dozlatista a dochrumkava. Bude to trvať približne 6-8 minút z každej strany. Rezne musia byť dôkladne prepečené aj vo vnútri.
  6. Hotové vypražené rezne vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte na tanier vyložený papierovými utierkami, aby odkvapkal prebytočný tuk.

Servírovanie:

  1. Horúci syrový mletý rezeň podávajte ihneď s pripravenou zemiakovou kašou.
  2. Klasickou prílohou je aj jednoduchý uhorkový šalát (sladkokyslý) alebo iná čerstvá či nakladaná zelenina.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte výraznejšiu chuť môžete do mäsovej zmesi pridať aj najemno nasekanú malú cibuľku alebo trochu petržlenovej vňate.
  2. Namiesto Goudy môžete použiť aj iný dobre taviteľný syr, napríklad Eidam, Ementál alebo Čedar. Pre pikantnejšiu verziu skúste Nivu.
  3. Dbajte na to, aby mäsová zmes bola pred tvarovaním naozaj dobre vychladená – bude sa s ňou oveľa lepšie pracovať a rezne budú držať tvar.
  4. Pri vyprážaní udržiavajte konštantnú strednú teplotu oleja. Ak by bola teplota príliš nízka, rezne nasiaknu tukom; ak príliš vysoká, povrch sa spáli a vnútro zostane surové.

Zdravý kapustový šalát
TIP na dnes
Zdravý kapustový šalát s mrkvou so smotanovým dresingom na chudnutie: Hotový za 5 minút

Tento TOP recept na syrový mletý rezeň vás presvedčí, že aj klasika sa dá pripraviť zaujímavo a neuveriteľne chutne. Šťavnatý vnútri, chrumkavý na povrchu – dokonalá kombinácia!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty bez brepty, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty