Máte chuť na niečo naozaj dobré, sýte a plné chuti? Potom je tento TOP recept na syrový mletý rezeň presne to, čo hľadáte! Inšpirovaný obľúbeným holandským rezňom, kombinuje kvalitné mleté mäso s roztopeným syrom priamo vo vnútri fašírky. Vďaka trojobalu je na povrchu dokonale chrumkavý a zlatistý, zatiaľ čo vnútro zostáva úžasne šťavnaté a plné lahodnej syrovej chuti. Je to jedlo, ktoré zaručene poteší celú rodinu a stane sa stálicou vášho jedálnička.
Príprava je jednoduchšia, ako sa môže zdať. Kľúčom je správne ochutená mäsová zmes s primeraným množstvom syra, ktorá sa nechá odležať v chlade pre lepšiu manipuláciu. Následné obaľovanie v trojobale a pomalšie vyprážanie pri strednej teplote zaručia, že rezeň bude dokonale prepečený a syr sa krásne roztopí bez zbytočného vytekania. Ako príloha sa k nemu neodmysliteľne hodí nadýchaná zemiaková kaša a svieži uhorkový šalát.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút + min. 1 hodina chladenie
- Čas varenia/vyprážania: cca 35-40 minút
- Počet porcií: 1-2 (2 rezne)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Mäsová zmes:
- 200 g mletého mäsa (mix bravčové/hovädzie, pomer 1:1, nie príliš chudé)
- 1 ks vajce (veľkosť M)
- 100 g syra Gouda (alebo Eidam, Čedar), nahrubo nastrúhaného
- cca 1/2 čajovej lyžičky soli (alebo podľa chuti)
- cca 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
- cca 1/4 čajovej lyžičky drvenej rasce (alebo podľa chuti)
- 2-3 polievkové lyžice smotany na šľahanie (min. 30%)
Príloha (zemiaková kaša):
- cca 500-600 g zemiakov (varný typ B alebo C), ošúpaných
- Soľ (do vody na varenie a na dochutenie)
- 50 ml horúceho plnotučného mlieka
- 50 ml horúcej smotany na šľahanie (30-33%)
- 2 polievkové lyžice masla (cca 30 g)
Na obalenie a vyprážanie:
- cca 100 g hladkej múky
- 1 ks vajce, rozšľahané so štipkou soli
- cca 100 g strúhanky
- Rastlinný olej alebo bravčová masť na vyprážanie (dostatočné množstvo na vrstvu cca 1,5 – 2 cm)
Postup prípravy
Príprava mäsovej zmesi:
- Do misy dajte mleté mäso. Pridajte 1 vajce, nahrubo nastrúhaný syr, soľ, čierne korenie a drvenú rascu.
- Prilejte 2-3 lyžice smotany na šľahanie.
- Rukami alebo vareškou dôkladne premiešajte všetky ingrediencie, aby sa dobre spojili. Vznikne lepivá mäsová hmota.
- Misu prikryte potravinárskou fóliou a vložte ju do chladničky minimálne na 1 hodinu (ideálne aj na dlhšie), aby zmes stuhla a lepšie sa s ňou pracovalo.

Príprava zemiakovej kaše:
- Kým sa mäsová zmes chladí, pripravte kašu. Ošúpané zemiaky nakrájajte na menšie, približne rovnaké kocky.
- Vložte ich do hrnca, zalejte studenou vodou tak, aby boli ponorené, a pridajte dostatok soli (cca 1 ČL).
- Priveďte do varu a varte domäkka (cca 15-20 minút).
- Medzitým si v malom hrnčeku zohrejte mlieko so smotanou (nemusí vrieť, stačí aby bolo horúce).
- Uvarené zemiaky sceďte. Vráťte ich do horúceho hrnca. Pridajte maslo a horúcu zmes mlieka a smotany.
- Pomocou pučidla na zemiaky alebo metličky vyšľahajte na hladkú a nadýchanú kašu. Podľa potreby dochuťte soľou. Udržiavajte v teple.
Tvarovanie, obaľovanie a vyprážanie rezňov:
- Pripravte si tri hlboké taniere: do jedného nasypte hladkú múku, v druhom rozšľahajte 1 vajce so štipkou soli a do tretieho nasypte strúhanku.
- Vychladenú mäsovú zmes vyberte z chladničky. Vlhkými rukami ju rozdeľte na dve rovnaké časti a vytvarujte z nich ploché okrúhle rezne s hrúbkou približne 1,5 cm a priemerom cca 7-8 cm. Snažte sa, aby bol syr čo najviac zapracovaný vo vnútri a nevytŕčal.
- Každý rezeň postupne dôkladne obaľte najprv v hladkej múke (prebytočnú múku oklepte), potom v rozšľahanom vajci a nakoniec v strúhanke (jemne pritlačte, aby dobre držala).
- V hlbšej panvici alebo širšom hrnci rozohrejte dostatočnú vrstvu oleja alebo masti (cca 1,5 – 2 cm) na strednú teplotu (približne 160-170°C). Teplota je dôležitá – olej nesmie byť príliš horúci, aby sa trojobal nespálil skôr, než sa mäso vnútri prepečie.
- Opatrne vložte obalené rezne do horúceho tuku. Vyprážajte pomalšie na strednom ohni z každej strany dozlatista a dochrumkava. Bude to trvať približne 6-8 minút z každej strany. Rezne musia byť dôkladne prepečené aj vo vnútri.
- Hotové vypražené rezne vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte na tanier vyložený papierovými utierkami, aby odkvapkal prebytočný tuk.
Servírovanie:
- Horúci syrový mletý rezeň podávajte ihneď s pripravenou zemiakovou kašou.
- Klasickou prílohou je aj jednoduchý uhorkový šalát (sladkokyslý) alebo iná čerstvá či nakladaná zelenina.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte výraznejšiu chuť môžete do mäsovej zmesi pridať aj najemno nasekanú malú cibuľku alebo trochu petržlenovej vňate.
- Namiesto Goudy môžete použiť aj iný dobre taviteľný syr, napríklad Eidam, Ementál alebo Čedar. Pre pikantnejšiu verziu skúste Nivu.
- Dbajte na to, aby mäsová zmes bola pred tvarovaním naozaj dobre vychladená – bude sa s ňou oveľa lepšie pracovať a rezne budú držať tvar.
- Pri vyprážaní udržiavajte konštantnú strednú teplotu oleja. Ak by bola teplota príliš nízka, rezne nasiaknu tukom; ak príliš vysoká, povrch sa spáli a vnútro zostane surové.

Tento TOP recept na syrový mletý rezeň vás presvedčí, že aj klasika sa dá pripraviť zaujímavo a neuveriteľne chutne. Šťavnatý vnútri, chrumkavý na povrchu – dokonalá kombinácia!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty bez brepty, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.