Search

TOP recept na osviežujúci citrónový pohár: Krémový, ľahký a neodolateľný!

Citrónový pohár
Citrónový pohár

Obsah receptu

Túžite po dezerte, ktorý je svieži ako jarný vánok, jemný ako obláčik a neodolateľne lahodný? Potom je tento TOP recept na citrónový pohár presne to, čo hľadáte! Spája v sebe intenzívnu, no príjemne vyváženú chuť citrónov s bohatou krémovosťou šľahačky. Je to dezert bez pečenia, pripravený len z pár základných surovín, ktorý vás očarí svojou ľahkosťou a eleganciou. Hoci príprava samotného krému je rýchla, nezabudnite na čas potrebný na dôkladné vychladenie citrónového základu, ktorý je kľúčový pre dokonalý výsledok. Tento citrónový pohár je jednoducho stávka na istotu, ak chcete potešiť seba alebo svojich blízkych niečím výnimočným.

Jeho príprava je taká jednoduchá, že ju zvládnu aj začiatočníci. Potrebujete len citróny, cukor, kukuričný škrob na zahustenie a kvalitnú smotanu na šľahanie. Výsledkom je luxusne pôsobiaci dezert, ktorý sa skvele hodí nielen ako sladká bodka po obede či večeri, ale aj ako ľahké osvieženie na oslavách, párty alebo len tak, pre radosť. Servírovaný v pekných pohároch a ozdobený kúskom citróna či lístkom mäty vyzerá naozaj efektne a lákavo.

Základné informácie

  • Čas prípravy (aktívny): cca 15 minút
  • Čas chladenia: min. 60 minút
  • Celkový čas: cca 1 hodina 15 minút (a viac, podľa chladenia)
  • Počet porcií: 3
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 3 ks citrónov (približne 120-150 ml čerstvej citrónovej šťavy)
  • Jemne nastrúhaná kôra z 1-2 chemicky neošetrených citrónov (voliteľné, pre intenzívnejšiu chuť)
  • 100 g kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 250 ml smotany na šľahanie (min. 33% tuku), dobre vychladenej

Postup prípravy

Príprava citrónového krému (Lemon Curd):

  1. Citróny dôkladne umyjeme. Ak používame kôru, jemne ju nastrúhame z 1-2 citrónov (len žltú časť). Z všetkých troch citrónov vytlačíme šťavu (mali by sme získať cca 120-150 ml).
  2. Do menšieho hrnca nalejeme citrónovú šťavu, pridáme cukor, kukuričný škrob a prípadne nastrúhanú citrónovú kôru. Metličkou všetko dobre rozmiešame dohladka, aby v zmesi neostali hrudky škrobu.
  3. Hrniec postavíme na stredný plameň a za stáleho miešania metličkou privedieme do varu. Varíme (stále miešame!), kým zmes nezhustne do konzistencie pudingu. Trvá to približne 3-4 minúty od začiatku varu. Dôležité: Miešame neustále, aby sa krém nepripálil a nevytvorili sa hrudky.

Púpavový med
TIP na dnes
Začala sezóna púpavy: Vyskúšajte tento recept na domáci púpavový med

Chladenie:

  1. Hustý citrónový krém ihneď prelejeme do čistej misky. Aby sa na povrchu nevytvorila kožka (“škralúp”), prikryjeme ho potravinárskou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala celého povrchu krému.
  2. Misku s krémom vložíme do chladničky a necháme ho úplne vychladnúť. Je to kľúčový krok! Chladenie potrvá minimálne 60 minút, prípadne aj dlhšie, kým krém nie je na dotyk úplne studený.

Príprava šľahačky a spojenie:

  1. Kým citrónový krém chladne (alebo tesne pred spájaním), v inej čistej a suchej mise vyšľaháme dobre vychladenú smotanu na šľahanie do tuhej šľahačky. Dávame pozor, aby sme ju neprešľahali na maslo.
  2. Úplne vychladnutý citrónový krém vyberieme z chladničky, odstránime fóliu a krátko ho premiešame lyžicou alebo stierkou, aby bol opäť hladký a vláčny.
  3. Kľúčový krok: Vychladnutý citrónový krém opatrne, po častiach (napr. na tretiny), vmiešame do vyšľahanej šľahačky. Použijeme stierku a zmes len zľahka prekladáme a otáčame (tzv. fold-in metóda), kým sa obe zložky nespoja do jednotného, nadýchaného krému. Dôležité: Nepremiešavame dlho ani prudko, aby šľahačka nestratila objem a krém zostal vzdušný!

Plnenie pohárov a podávanie:

  1. Výsledný krém môžeme vložiť do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou pre krajší vzhľad, alebo ho jednoducho naložíme lyžicou do pripravených pohárov, misiek či dezertných pohárikov.
  2. Citrónový pohár môžeme podávať ihneď, ale ešte lepšie chutí dobre vychladený – môžeme ho pred servírovaním vložiť ešte na cca 30 minút do chladničky. Pred podávaním ozdobíme plátkom čerstvého citróna, lístkom mäty alebo trochou citrónovej kôry.

Videorecept

Tipy

  1. Pre naozaj intenzívnu citrónovú chuť odporúčam pridať do krému aj najemno nastrúhanú kôru z chemicky neošetrených citrónov. Stačí kôra z jedného či dvoch, dodá to úžasnú arómu.
  2. Dbám na to, aby bol citrónový základ (lemon curd) pred zmiešaním so šľahačkou naozaj úplne studený. Ak by bol ešte teplý alebo vlažný, šľahačka by sa mohla rozpustiť a krém by nebol nadýchaný.
  3. Pri spájaní citrónového krému a šľahačky používam naozaj len stierku a jemné prekladanie. Cieľom je obe zmesi len spojiť, nie šľahať alebo prudko miešať, aby krém zostal ľahký a vzdušný.
  4. Tento krém je výborný aj ako náplň do torty, palaciniek alebo na ozdobenie cupcakes. V pohári ho rád vrstvím s rozdrvenými maslovými sušienkami alebo čerstvým ovocím (napr. malinami, čučoriedkami) pre zaujímavejšiu textúru a chuť.

Raňajkové jablkové palacinky
TIP na dnes
Rýchle raňajkové jablkové palacinky: Hotové za 5 minút a iné už nerobím

Veríme, že tento TOP recept na osviežujúci citrónový pohár sa stane vašim obľúbeným dezertom. Je krémový, ľahký, neodolateľný a tak jednoduchý na prípravu!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Najlepšie jedlo tu, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty