Search

Tieto voňavé jablkové košíčky s mandľami sú ideálna maškrta ku káve na lenivé nedeľné popoludnie

Jablkové košíčky
Jablkové košíčky

Obsah receptu

Publikované: 31. augusta 2025, 13:53

Nič sa nevyrovná vôni čerstvo upečeného jablkového koláča, ktorá sa šíri bytom v nedeľu popoludní. Tieto jablkové košíčky sú presne také – voňavé, šťavnaté a geniálne jednoduché. Sú tou najlepšou sladkou bodkou za víkendom a dokonalou maškrtou ku káve.

Vláčne cesto s jogurtom, sladké jablká so škoricou a chrumkavé mandle navrchu. Je to kombinácia, ktorej sa nedá odolať. Upečiete si so mnou túto pohodu aj vy?

Ako upiecť jednoduché jablkové košíčky?

Pripravte si jednoduché cesto z jogurtu, vajec a múky. Naplňte ním papierové košíčky na muffiny. Na vrch surového cesta poukladajte tenké plátky jablka, posypte ich škoricovým cukrom a upečte dozlatista. Ešte teplé ich potrite horúcim marhuľovým džemom a posypte mandľami.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas pečenia: 25 minút
  • Počet porcií: 9–10 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 205 kcal/kus
  • Trend: Jesenné pečenie

Potrebujeme

Na cesto

  • 140 g hladkej múky
  • 125 g bieleho jogurtu
  • 75 g kryštálového cukru
  • 60 ml rastlinného oleja
  • 1 ks vajce
  • 7 g kypriaceho prášku do pečiva (2 ČL)
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 štipka soli

Na vrch

  • 1 ks väčšieho kyslejšieho jablka (napr. Gala, Idared)
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • ½ ČL mletej škorice
  • šťava z ½ citróna

Dokončenie

  • 2-3 PL marhuľového džemu
  • hrsť pražených plátkov mandlí

Postup prípravy

  1. Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte si plech na 12 muffinov a vložte doň 9 alebo 10 papierových košíčkov.
  2. Pripravte si jablká. Ošúpte ich, zbavte jadrovníka a nakrájajte na veľmi tenké mesiačiky. V miske ich ihneď pokvapkajte citrónovou šťavou, aby na vzduchu nezhnedli.
  3. Vo väčšej mise metličkou vyšľahajte vajce s kryštálovým a vanilkovým cukrom a štipkou soli do jemnej peny.
  4. Pridajte olej a biely jogurt a všetko dobre premiešajte. Milujem tento krok, pretože cesto začne krásne voňať.
  5. Do misy preosejte múku s kypriacim práškom. Stierkou alebo vareškou už len zľahka vmiešajte, kým sa suroviny nespoja. Cesto nepremiešajte, zostane tak krásne nadýchané.
  6. Hotovým cestom naplňte pripravené košíčky asi do dvoch tretín.
  7. Na vrch každého košíčka pekne poukladajte 3-4 plátky jabĺk. V malej miske zmiešajte lyžičku cukru so škoricou a posypte tým jablká.
  8. Pečte v predhriatej rúre 25 minút. Či je cesto prepečené, otestujte drevenou špajdľou.
  9. Kým sú košíčky ešte horúce, pripravte si džemovú polevu. V malom hrnci zohrejte 2-3 lyžice marhuľového džemu s jednou lyžičkou vody, kým nebude tekutý.
  10. Týmto horúcim džemom potrite povrch každého košíčka.
  11. Nakoniec všetko husto posypte nasekanými praženými mandľami a nechajte vychladnúť.

Videorecept

Tipy

  1. Vláčnosť vďaka jogurtu: Tajomstvo úžasne vláčneho cesta je v jogurte. Dodá mu nielen vlhkosť, ale aj príjemnú jemnú kyslosť, ktorá skvele ladí so sladkými jablkami. Použite poctivý, hustý biely jogurt.
  2. Lesk ako z cukrárne: Nevynechajte krok s potretím horúcich koláčikov horúcim džemom. Táto jednoduchá cukrárska finta sa volá abrikotúra. Dodá koláčikom nádherný lesk, udrží ovocie šťavnaté a zakonzervuje ich, takže vydržia dlhšie čerstvé.
  3. Naozaj tenké plátky jabĺk: Jablká na vrch nakrájajte na čo najtenšie plátky. Rýchlejšie v rúre zmäknú, na okrajoch sa jemne skaramelizujú a neponoria sa príliš hlboko do cesta.

Variácie

  • Hruškové s kardamómom: Namiesto jabĺk použite na tenké plátky nakrájané zrelé, ale pevné hrušky. Do škoricového cukru pridajte štipku mletého kardamómu.
  • S mrveničkou: Namiesto mandlí môžete košíčky pred pečením posypať klasickou maslovou posýpkou (mrveničkou). Budú ešte chrumkavejšie.
  • Kakaové cesto: Pre zaujímavú čokoládovú verziu nahraďte 20 g múky v ceste kvalitným kakaom. Kombinácia kakaa, jabĺk a škorice je fantastická.

Záver

Sú dokonalou odmenou po nedeľnom obede. Užite si tú vôňu a chvíľku pohody!

Tento recept je inšpirovaný od Ricette dolce facili, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty