Nič sa nevyrovná vôni čerstvo upečeného jablkového koláča, ktorá sa šíri bytom v nedeľu popoludní. Tieto jablkové košíčky sú presne také – voňavé, šťavnaté a geniálne jednoduché. Sú tou najlepšou sladkou bodkou za víkendom a dokonalou maškrtou ku káve.
Vláčne cesto s jogurtom, sladké jablká so škoricou a chrumkavé mandle navrchu. Je to kombinácia, ktorej sa nedá odolať. Upečiete si so mnou túto pohodu aj vy?
Ako upiecť jednoduché jablkové košíčky?
Pripravte si jednoduché cesto z jogurtu, vajec a múky. Naplňte ním papierové košíčky na muffiny. Na vrch surového cesta poukladajte tenké plátky jablka, posypte ich škoricovým cukrom a upečte dozlatista. Ešte teplé ich potrite horúcim marhuľovým džemom a posypte mandľami.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia: 25 minút
- Počet porcií: 9–10 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 205 kcal/kus
- Trend: Jesenné pečenie
Potrebujeme
Na cesto
- 140 g hladkej múky
- 125 g bieleho jogurtu
- 75 g kryštálového cukru
- 60 ml rastlinného oleja
- 1 ks vajce
- 7 g kypriaceho prášku do pečiva (2 ČL)
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 štipka soli
Na vrch
- 1 ks väčšieho kyslejšieho jablka (napr. Gala, Idared)
- 1 ČL kryštálového cukru
- ½ ČL mletej škorice
- šťava z ½ citróna
Dokončenie
- 2-3 PL marhuľového džemu
- hrsť pražených plátkov mandlí
Postup prípravy
- Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Pripravte si plech na 12 muffinov a vložte doň 9 alebo 10 papierových košíčkov.
- Pripravte si jablká. Ošúpte ich, zbavte jadrovníka a nakrájajte na veľmi tenké mesiačiky. V miske ich ihneď pokvapkajte citrónovou šťavou, aby na vzduchu nezhnedli.
- Vo väčšej mise metličkou vyšľahajte vajce s kryštálovým a vanilkovým cukrom a štipkou soli do jemnej peny.
- Pridajte olej a biely jogurt a všetko dobre premiešajte. Milujem tento krok, pretože cesto začne krásne voňať.
- Do misy preosejte múku s kypriacim práškom. Stierkou alebo vareškou už len zľahka vmiešajte, kým sa suroviny nespoja. Cesto nepremiešajte, zostane tak krásne nadýchané.
- Hotovým cestom naplňte pripravené košíčky asi do dvoch tretín.
- Na vrch každého košíčka pekne poukladajte 3-4 plátky jabĺk. V malej miske zmiešajte lyžičku cukru so škoricou a posypte tým jablká.
- Pečte v predhriatej rúre 25 minút. Či je cesto prepečené, otestujte drevenou špajdľou.
- Kým sú košíčky ešte horúce, pripravte si džemovú polevu. V malom hrnci zohrejte 2-3 lyžice marhuľového džemu s jednou lyžičkou vody, kým nebude tekutý.
- Týmto horúcim džemom potrite povrch každého košíčka.
- Nakoniec všetko husto posypte nasekanými praženými mandľami a nechajte vychladnúť.
Videorecept
Tipy
- Vláčnosť vďaka jogurtu: Tajomstvo úžasne vláčneho cesta je v jogurte. Dodá mu nielen vlhkosť, ale aj príjemnú jemnú kyslosť, ktorá skvele ladí so sladkými jablkami. Použite poctivý, hustý biely jogurt.
- Lesk ako z cukrárne: Nevynechajte krok s potretím horúcich koláčikov horúcim džemom. Táto jednoduchá cukrárska finta sa volá abrikotúra. Dodá koláčikom nádherný lesk, udrží ovocie šťavnaté a zakonzervuje ich, takže vydržia dlhšie čerstvé.
- Naozaj tenké plátky jabĺk: Jablká na vrch nakrájajte na čo najtenšie plátky. Rýchlejšie v rúre zmäknú, na okrajoch sa jemne skaramelizujú a neponoria sa príliš hlboko do cesta.
Variácie
- Hruškové s kardamómom: Namiesto jabĺk použite na tenké plátky nakrájané zrelé, ale pevné hrušky. Do škoricového cukru pridajte štipku mletého kardamómu.
- S mrveničkou: Namiesto mandlí môžete košíčky pred pečením posypať klasickou maslovou posýpkou (mrveničkou). Budú ešte chrumkavejšie.
- Kakaové cesto: Pre zaujímavú čokoládovú verziu nahraďte 20 g múky v ceste kvalitným kakaom. Kombinácia kakaa, jabĺk a škorice je fantastická.
Záver
Sú dokonalou odmenou po nedeľnom obede. Užite si tú vôňu a chvíľku pohody!
Tento recept je inšpirovaný od Ricette dolce facili, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.