Search

Tieto tvarohové taštičky s jablkovou plnkou rozvoňajú celý byt škoricou a jeseňou

tvarohové taštičky
tvarohové taštičky

Obsah receptu

Publikované: 3. septembra 2025, 09:28

Keď sa vonku ochladí, presne vtedy dostanem chuť na tento dezert. Cesto je vďaka tvarohu neskutočne vláčne a jablková plnka so škoricou je presne to, čo evokuje pocit domova. Pečiem ich s deťmi, pretože sú naozaj jednoduché a výsledok je zaručený.

Na tomto recepte milujem to, že cesto nemusí vôbec kysnúť. Všetko je hotové za chvíľku a tá vôňa pri pečení je na nezaplatenie. Pridáte sa ku mne?

Ako správne pripraviť tvarohové taštičky?

Z tvarohu, vajca, oleja a múky vypracujte hladké cesto. Jablká poduste s cukrom a škoricou. Cesto rozdeľte, naplňte plnkou, vytvarujte taštičky a pečte ich v rúre dozlatista. Nakoniec ich potrite maslom a posypte škoricovým cukrom.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút + 20 minút odpočívanie
  • Čas pečenia/varenia: 25 minút
  • Počet porcií: 10 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 180 kcal/kus
  • Trend: Rýchly

Potrebujeme

Na cesto:

  • 200 g jemného tvarohu (hrudkovitý prepasírujte)
  • 1 vajce
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 štipka soli
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 200 g hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Jablková náplň:

  • 3 stredne veľké jablká
  • 20 g masla
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 PL kukuričného škrobu

Na dokončenie:

  • 2 PL mlieka (na potretie)
  • rozpustené maslo (na potretie po upečení)
  • škoricový cukor na posypanie

Postup prípravy

Príprava cesta

  1. V miske najprv zmiešajte tvaroh s vajíčkom, cukrom, soľou a olejom.
  2. Do druhej misky preosejte hladkú múku s kypriacim práškom. Preosiatie je dôležité, aby bolo cesto jemné a bez hrudiek.
  3. Sypkú zmes postupne zapracujte do tvarohovej a vypracujte hladké, nelepivé cesto.
  4. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ho v chladničke odpočívať aspoň 20 minút.

Jablková náplň

  1. Medzitým si pripravte náplň. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky.
  2. Na panvici rozpustite maslo. Pridajte jablká, cukor a škoricu.
  3. Duste na strednom plameni približne 3–4 minúty, kým jablká trochu nezmäknú.
  4. Nakoniec zmes poprášte kukuričným škrobom. Ten vsiakne prebytočnú šťavu a náplň nebude vytekať.

Tvarovanie a pečenie

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Odpočinuté cesto rozdeľte na 10 rovnakých dielov a z každého vytvarujte guľôčku.
  3. Každú guľôčku na pomúčenej doske rozvaľkajte na tenkú placku (hrúbka asi 0,5 cm).
  4. Do stredu každej placky dajte lyžicu jablkovej náplne.
  5. Placku preložte napoly, aby vznikla taštička. Okraje potom pevne stlačte k sebe, napríklad vidličkou.
  6. Taštičky poukladajte na plech a potrite ich trochou mlieka pre krajšiu farbu.
  7. Pečte v predhriatej rúre približne 15–20 minút, kým nebudú krásne zlatisté.
  8. Horúce taštičky hneď po vytiahnutí z rúry potrite rozpusteným maslom. Nakoniec ich bohato posypte škoricovým cukrom.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Aby plnka nevytiekla, okraje cesta pred spojením jemne potrite vodou alebo bielkom. Budú tak lepšie držať pohromade.
  2. Pre extra chrumkavosť môžete do cesta pridať lyžicu krupice. Cesto bude o niečo pevnejšie a krehkejšie.

Jednoduché variácie

  • Tvarohová náplň: Namiesto jabĺk naplňte taštičky tvarohom zmiešaným so žĺtkom, vanilkovým cukrom a hrozienkami.
  • Slivkový lekvár: Ak nemáte čas na prípravu plnky, použite hustý slivkový lekvár. Skvele sa hodí ku škorici.

Záver

Tieto tvarohové taštičky sú najlepšie ešte vlažné, keď je plnka krásne šťavnatá. Sú ideálne na raňajky, desiatu alebo len tak ku káve.

Recept vychádza z verzie od AZIZA GOTOVIT, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty

Varíme s Láskou