Search

Tieto bleskové špagety so syrovou omáčkou a šunkou sú ideálne, keď neviete čo variť

špagety so syrovou omáčkou
špagety so syrovou omáčkou

Obsah receptu

Publikované: 4. septembra 2025, 11:30

Toto je presne to jedlo, ktoré varím, keď prídem domov unavený a nemám ani čas, ani nápady na zložité varenie. Tieto bleskové špagety sú hotové za chvíľu, zasýtia a chutia absolútne každému. Krémová syrová omáčka je jednoducho pohladenie na duši a skvelá zmena oproti klasickým paradajkovým receptom.

Zabudnite na kupované omáčky alebo syr v črievku. Poctivá domáca syrová omáčka zo zápražky je hotová rovnako rýchlo a jej chuť je neporovnateľná. Ukážem vám, aké je to jednoduché.

Ako sa robí syrová omáčka na špagety?

Na masle urobte z múky svetlú zápražku. Zalejte ju studeným mliekom a za stáleho miešania uvarte hustý bešamel. Dochuťte, odstavte z tepla a vmiešajte nastrúhaný syr, kým sa nerozpustí.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 5 minút
  • Čas varenia: 15 minút
  • Počet porcií: 3
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 620 kcal/porcia
  • Trend: Rýchla večera / Low-budget

Potrebujeme

Na syrovú omáčku:

  • 40 g masla
  • 20 g hladkej múky
  • 500 ml studeného mlieka
  • 50 g syra (eidam alebo čedar), najemno nastrúhaného
  • soľ, mleté čierne korenie
  • štipka mletej sladkej papriky
  • čerstvý kôpor a petržlenová vňať

Na cestoviny:

  • 200 g špagiet
  • 200 g kvalitnej dusenej šunky
  • 1 PL oleja

Postup prípravy

Príprava omáčky a cestovín

  1. Najprv si dajte variť vodu na špagety. Keď zovrie, osoľte ju a vložte špagety. Varte ich podľa návodu na obale.
  2. Kým sa varia cestoviny, pripravte omáčku. V hlbšej panvici alebo hrnci rozpustite maslo.
  3. Na maslo nasypte hladkú múku a metličkou miešajte asi 1 minútu. Vytvoríte tak svetlú zápražku.
  4. Teraz kľúčový krok: Do horúcej zápražky pomaly prilievajte studené mlieko a neustále šľahajte metličkou. Vďaka tomu bude omáčka krásne hladká.
  5. Omáčku priveďte do varu a na miernom ohni varte asi 5 minút, kým nezhustne. Občas premiešajte.
  6. Hustú omáčku dochuťte soľou, korením a štipkou sladkej papriky. Potom ju odstavte z tepla.
  7. Do horúcej, ale už nevarenej omáčky vmiešajte nastrúhaný syr. Miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
  8. Nakoniec vmiešajte najemno nasekaný kôpor a petržlenovú vňať.

Dokončenie

  1. Šunku si nakrájajte na malé rezančeky. Na druhej panvici na troche oleja ju krátko orestujte dozlatista.
  2. Uvarené špagety sceďte (trochu vody z varenia si môžete odložiť) a ihneď ich vmiešajte do pripravenej syrovej omáčky.
  3. Ak je omáčka príliš hustá, prilejte trochu vody, v ktorej sa varili cestoviny.
  4. Nakoniec do špagiet v omáčke pridajte orestovanú šunku a všetko spolu dôkladne premiešajte.
  5. Ihneď podávajte, ozdobené čerstvými bylinkami.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Syr vždy vmiešajte až do odstavenej omáčky. Ak by sa varil pri vysokej teplote, mohol by sa zraziť a omáčka by nebola krémová.
  2. Namiesto šunky môžete použiť na kocky nakrájané a opečené kuracie prsia alebo slaninku. Skvelá je aj bezmäsitá verzia s orestovanými šampiňónmi.

Jednoduché variácie

  • Pikantná verzia: Do hotovej omáčky pridajte štipku mletého chilli alebo pár kvapiek obľúbenej pálivej omáčky.
  • Syrovejšia chuť: Pre výraznejšiu chuť použite zmes syrov, napríklad eidam s údeným syrom alebo nivou.

Záver

Výsledkom je krémové a sýte jedlo, ktoré máte na stole za menej ako 20 minút. Ideálna voľba pre uponáhľané dni.

Recept vychádza z verzie od So Lecker, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty