Toto je presne to jedlo, ktoré varím, keď prídem domov unavený a nemám ani čas, ani nápady na zložité varenie. Tieto bleskové špagety sú hotové za chvíľu, zasýtia a chutia absolútne každému. Krémová syrová omáčka je jednoducho pohladenie na duši a skvelá zmena oproti klasickým paradajkovým receptom.
Zabudnite na kupované omáčky alebo syr v črievku. Poctivá domáca syrová omáčka zo zápražky je hotová rovnako rýchlo a jej chuť je neporovnateľná. Ukážem vám, aké je to jednoduché.
Ako sa robí syrová omáčka na špagety?
Na masle urobte z múky svetlú zápražku. Zalejte ju studeným mliekom a za stáleho miešania uvarte hustý bešamel. Dochuťte, odstavte z tepla a vmiešajte nastrúhaný syr, kým sa nerozpustí.
Základné informácie
- Čas prípravy: 5 minút
- Čas varenia: 15 minút
- Počet porcií: 3
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 620 kcal/porcia
- Trend: Rýchla večera / Low-budget
Potrebujeme
Na syrovú omáčku:
- 40 g masla
- 20 g hladkej múky
- 500 ml studeného mlieka
- 50 g syra (eidam alebo čedar), najemno nastrúhaného
- soľ, mleté čierne korenie
- štipka mletej sladkej papriky
- čerstvý kôpor a petržlenová vňať
Na cestoviny:
- 200 g špagiet
- 200 g kvalitnej dusenej šunky
- 1 PL oleja
Postup prípravy
Príprava omáčky a cestovín
- Najprv si dajte variť vodu na špagety. Keď zovrie, osoľte ju a vložte špagety. Varte ich podľa návodu na obale.
- Kým sa varia cestoviny, pripravte omáčku. V hlbšej panvici alebo hrnci rozpustite maslo.
- Na maslo nasypte hladkú múku a metličkou miešajte asi 1 minútu. Vytvoríte tak svetlú zápražku.
- Teraz kľúčový krok: Do horúcej zápražky pomaly prilievajte studené mlieko a neustále šľahajte metličkou. Vďaka tomu bude omáčka krásne hladká.
- Omáčku priveďte do varu a na miernom ohni varte asi 5 minút, kým nezhustne. Občas premiešajte.
- Hustú omáčku dochuťte soľou, korením a štipkou sladkej papriky. Potom ju odstavte z tepla.
- Do horúcej, ale už nevarenej omáčky vmiešajte nastrúhaný syr. Miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
- Nakoniec vmiešajte najemno nasekaný kôpor a petržlenovú vňať.
Dokončenie
- Šunku si nakrájajte na malé rezančeky. Na druhej panvici na troche oleja ju krátko orestujte dozlatista.
- Uvarené špagety sceďte (trochu vody z varenia si môžete odložiť) a ihneď ich vmiešajte do pripravenej syrovej omáčky.
- Ak je omáčka príliš hustá, prilejte trochu vody, v ktorej sa varili cestoviny.
- Nakoniec do špagiet v omáčke pridajte orestovanú šunku a všetko spolu dôkladne premiešajte.
- Ihneď podávajte, ozdobené čerstvými bylinkami.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Syr vždy vmiešajte až do odstavenej omáčky. Ak by sa varil pri vysokej teplote, mohol by sa zraziť a omáčka by nebola krémová.
- Namiesto šunky môžete použiť na kocky nakrájané a opečené kuracie prsia alebo slaninku. Skvelá je aj bezmäsitá verzia s orestovanými šampiňónmi.
Jednoduché variácie
- Pikantná verzia: Do hotovej omáčky pridajte štipku mletého chilli alebo pár kvapiek obľúbenej pálivej omáčky.
- Syrovejšia chuť: Pre výraznejšiu chuť použite zmes syrov, napríklad eidam s údeným syrom alebo nivou.
Záver
Výsledkom je krémové a sýte jedlo, ktoré máte na stole za menej ako 20 minút. Ideálna voľba pre uponáhľané dni.
Recept vychádza z verzie od So Lecker, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
