Tento recept je v našej rodine poklad. Pečiem ho na každú oslavu, narodeniny či výročie a vždy zmizne z plechu ako prvý. A viete čo? Nikto mi nikdy neverí, aký je v skutočnosti jednoduchý. Je to dokonalá súhra nadýchanej kakaovej piškóty, poctivého vanilkového krému a sladkých banánov s dotykom rumu, to všetko pod lesklou čokoládovou polevou.
Zabudnite na kupované zákusky plné umelých príchutí. Ukážem vám, ako pripraviť krém, ktorý sa vám nikdy nezrazí, a korpus, ktorý je ľahký ako obláčik. Tento zákusok je dôkazom, že aj doma môžete vytvoriť dezert, ktorý vyzerá a chutí ako z tej najlepšej cukrárne.
Ako pripraviť najlepšie banánové rezy?
Základom je nadýchaný kakaový korpus. Naň navrstvíte lahodný vanilkový krém, ktorý pripravíte spojením masla a pudingového základu (obe musia mať rovnakú izbovú teplotu, aby sa krém nezrazil!). Na krém poukladáte banány a všetko zakončíte čokoládovou polevou.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 min (+ čas na chladenie)
- Čas pečenia: 20 min
- Počet porcií: 1 plech (cca 24 rezov)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 350 kcal/rez
- Trend: Slávnostný zákusok / Domáca cukráreň
Potrebujeme
Kakaový korpus
- 4 ks vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 100 g polohrubej múky
- 25 g kvalitného kakaa
- 4 PL rastlinného oleja
- 4 PL mlieka
- 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- kôra z ½ bio pomaranča
- 1 štipka soli
Vanilkový krém
- 1 liter plnotučného mlieka
- 160 g kryštálového cukru
- 100 g vanilkového pudingového prášku (alebo Zlatý klas)
- 90 g hladkej múky
- 2 ks vajec
- 250 g zmäknutého masla
- 2 ČL vanilkového extraktu
Náplň a poleva
- 3 ks zrelých banánov
- šťava z 1 pomaranča
- 1 PL rumu
- 200 g čokolády na varenie (aspoň 50 %)
- 4 PL rastlinného oleja
Postup prípravy
1. Fáza: Upečenie korpusu
- Najprv si pripravte plech s vyššími okrajmi (cca 30×40 cm). Dôkladne ho vymažte maslom a vysypte múkou. Rúru predhrejte na 180 °C.
- Oddeľte žĺtky od bielkov. Bielky so štipkou soli vyšľahajte na tuhý sneh.
- V druhej mise vyšľahajte žĺtky s cukrom do svetlej a nadýchanej peny. Postupne zašľahajte olej a mlieko.
- V ďalšej miske zmiešajte a preosejte múku, kakao a kypriaci prášok.
- Sypkú zmes zľahka vmiešajte do žĺtkovej peny. Nakoniec opatrne a po častiach vmiešajte sneh z bielkov a pomarančovú kôru.
- Cesto vylejte na pripravený plech a pečte približne 20 minút. Upečený korpus nechajte úplne vychladnúť.
2. Fáza: Príprava dokonalého krému
- V hrnci zmiešajte asi 200 ml mlieka s cukrom, pudingovým práškom, múkou a celými vajcami. Metličkou rozmiešajte dohladka.
- Prilejte zvyšné mlieko, dobre premiešajte a za stáleho miešania na strednom ohni uvarte hustý puding.
- Horúci puding prelejte do misy. Ihneď na jeho povrch pritlačte potravinársku fóliu (zabránite tak vytvoreniu kožky) a nechajte ho úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
- A teraz kľúčový krok: V samostatnej mise vyšľahajte zmäknuté maslo do peny. Musí mať rovnakú izbovú teplotu ako vychladnutý puding!
- Do masla teraz po lyžiciach zašľahávajte vychladnutý pudingový základ a vanilkový extrakt. Výsledkom bude dokonale hladký krém.
3. Fáza: Kompletizácia a chladenie
- Vychladnutý korpus pokvapkajte šťavou z pomaranča zmiešanou s rumom.
- Na korpus natrite polovicu vanilkového krému.
- Banány nakrájajte na kolieska a poukladajte ich v jednej vrstve na krém.
- Na banány opatrne natrite druhú polovicu krému a povrch pekne uhlaďte.
- Pripravte si polevu. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s olejom a vymiešajte dohladka.
- Mierne vychladnutú polevu nalejte na krém a rovnomerne rozotrite.
- Zákusok nechajte najprv stuhnúť pri izbovej teplote a potom ho vložte do chladničky aspoň na 5 hodín, ideálne cez noc.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Tajomstvo hladkého krému: Najčastejšou príčinou zrazeného maslového krému je rozdielna teplota surovín. Naozaj sa uistite, že maslo aj pudingový základ majú pred spojením rovnakú izbovú teplotu. Je to najdôležitejší krok celého receptu.
- Krájanie bez neporiadku: Pre krásne čisté rezy ponorte nôž pred každým zakrojením do horúcej vody a utrite ho dosucha. Čokoládová poleva sa tak nebude lámať.
Jednoduché variácie
- Namiesto banánov môžete použiť aj iné ovocie, napríklad zavárané marhule alebo mandarínky, ktoré pred použitím dobre odkvapkajte.
- Ak chcete zákusok bez alkoholu, rum jednoducho vynechajte a korpus pokvapkajte len pomarančovou šťavou.
Záver
Výsledkom je elegantný a neuveriteľne lahodný zákusok, ktorým zaručene ohúrite každú návštevu. Podávajte ho dobre vychladený, aby sa všetky chute krásne prepojili.
Recept vychádza z verzie od SOS kuchyňa, upravený a osobne otestovaný redakciou Varíme s Láskou.