Hľadáte dokonalý recept na sviatočné orechové rezy? Tento návod vás krok za krokom prevedie prípravou vláčneho korpusu a dvoch lahodných krémov. Milujem tento zákusok, pretože je ukážkou poctivej cukráriny a vďaka využitiu celých vajec je aj v duchu zero-waste. Jednoducho top voľba na oslavy!
Tajomstvo tohto zákusku je v dokonale vláčnom korpuse bez múky a lahodnom maslovom kréme v dvoch príchutiach. Pripravení ohúriť svojich hostí týmto skvostom? Poďme na to!
Ako správne pripraviť sviatočné orechové rezy?
Kľúčom je upiecť tenký orechový korpus z bielkov a pripraviť hustý žĺtkový krém, ktorý po vychladnutí spojíte s maslom. Vrstvenie dvoch druhov krému a dostatočné chladenie zaručí perfektný výsledok a vláčnu textúru.
Základné informácie
- Čas prípravy: 45 minút
- Čas pečenia: 25 minút
- Čas chladenia: 4 hodiny
- Počet porcií: 1 plech (cca 24 rezov)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/porcia
- Trend: Zero-waste, Sviatočný
Potrebujeme
Na orechový korpus
- 10 ks vaječných bielkov
- štipka soli
- 250 g práškového cukru
- 16 g vanilkového cukru
- 220 g mletých lieskových orechov
- 40 g kukuričného škrobu
Dva druhy krému
- 10 ks vaječných žĺtkov
- 400 ml plnotučného mlieka
- 180 g kryštálového cukru
- 70 g kukuričného škrobu
- 200 ml studeného mlieka
- 250 g zmäknutého masla
- 1 lyžica kakaa
- pár kvapiek rumovej arómy
Na zdobenie
- 50 g mletých lieskových orechov
Postup prípravy
Príprava krémového základu
- Najprv si pripravte základ na krém. Do hrnca vlejte 400 ml mlieka a začnite ho pomaly zohrievať.
- V samostatnej mise zmiešajte kryštálový cukor so 70 g kukuričného škrobu. Pridajte k nim 200 ml studeného mlieka a žĺtky. Všetko spolu dôkladne vyšľahajte na hladkú zmes.
- Túto žĺtkovú zmes potom za stáleho miešania vlejte do horúceho mlieka. Varte približne 2–3 minúty, kým puding viditeľne nezhustne.
- Hotový krémový základ prelejte do čistej misy. Prikryte ho potravinárskou fóliou tak, aby sa priamo dotýkala povrchu. Nechajte ho úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
Pečenie orechového korpusu
- Rúru si predhrejte na 160 °C (teplovzdušná) alebo 175 °C (horný/dolný ohrev). Plech (cca 30×40 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- V čistej mise začnite šľahať vaječné bielky so štipkou soli. Keď sa začne tvoriť pena, postupne po lyžiciach pridávajte práškový a vanilkový cukor.
- Šľahajte, kým nezískate veľmi tuhý a lesklý sneh. Sneh je hotový, keď po vytiahnutí metličiek drží pevné špičky.
- V druhej miske zmiešajte mleté lieskové orechy so 40 g kukuričného škrobu. Túto sypkú zmes potom po častiach a veľmi zľahka vmiešajte stierkou do snehu.
- Hotové cesto rovnomerne rozotrite na pripravený plech. Pečte v predhriatej rúre 20–25 minút (pri 160 °C). Korpus by mal byť na povrchu zlatistý a pevný.
- Upečený plát nechajte krátko vychladnúť a následne ho aj s papierom na pečenie preklopte na čistú utierku. Opatrne stiahnite papier a nechajte korpus úplne vychladnúť. Potom ho pozdĺžne rozkrojte na tri rovnaké pásy.
Dokončenie a vrstvenie
- V miske vyšľahajte zmäknuté maslo do bledej peny. Postupne doň po lyžiciach zašľahávajte úplne vychladnutý žĺtkový puding a rumovú arómu.
- Vzniknutý hladký krém rozdeľte na dve rovnaké polovice. Do jednej polovice dôkladne vmiešajte lyžicu kakaa.
- Pripravte si dva cukrárske vrecká. Do jedného dajte svetlý krém, do druhého tmavý.
- Položte prvý pás korpusu na podnos. Naneste naň polovicu svetlého krému a rovnomerne ho rozotrite.
- Priložte druhý pás korpusu. Ten potrite celým tmavým krémom.
- Nakoniec položte tretí pás korpusu a natrite ho zvyšnou polovicou svetlého krému. Vrch môžete ozdobiť mriežkou alebo vlnkami pomocou zvyškov krému.
- Boky zákusku obsypte mletými lieskovými orechmi. Hotové rezy vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne však cez noc.
Videorecept
Tipy
- Krémový základ prikryte fóliou priamo na povrchu, aby sa na ňom nevytvorila koža.
- Pre najlepšiu chuť a štruktúru nechajte rezy odležať v chladničke cez noc.
- Tento recept je skvelý spôsob, ako spotrebovať bielky aj žĺtky a ničím neplytvať.
Variácie
- Kávový twist: V tmavej časti krému nahraďte kakao lyžičkou instantnej kávy.
- Rumová chuť: Pre výraznejšiu arómu pridajte do krému 1 PL pravého tmavého rumu.
- Iné orechy: Lieskovce môžete pokojne nahradiť vlašskými orechmi alebo mandľami.
Výsledkom sú dokonale vláčne rezy, ktoré sa rozplývajú na jazyku. Prajem vám sladké pečenie a dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Торты и Кулинария Cakes & Cook, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.