Search

Sviatočné orechové rezy: recept na top zákusok, ktorý ohúri každú návštevu

Hotové sviatočné orechové rezy nakrájané na tanieri.
Dokonale navrstvené sviatočné orechové rezy s lieskovcami, pripravené na servírovanie.

Obsah receptu

Publikované: 21. júla 2025, 10:00

Hľadáte dokonalý recept na sviatočné orechové rezy? Tento návod vás krok za krokom prevedie prípravou vláčneho korpusu a dvoch lahodných krémov. Milujem tento zákusok, pretože je ukážkou poctivej cukráriny a vďaka využitiu celých vajec je aj v duchu zero-waste. Jednoducho top voľba na oslavy!

Tajomstvo tohto zákusku je v dokonale vláčnom korpuse bez múky a lahodnom maslovom kréme v dvoch príchutiach. Pripravení ohúriť svojich hostí týmto skvostom? Poďme na to!

Ako správne pripraviť sviatočné orechové rezy?

Kľúčom je upiecť tenký orechový korpus z bielkov a pripraviť hustý žĺtkový krém, ktorý po vychladnutí spojíte s maslom. Vrstvenie dvoch druhov krému a dostatočné chladenie zaručí perfektný výsledok a vláčnu textúru.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 45 minút
  • Čas pečenia: 25 minút
  • Čas chladenia: 4 hodiny
  • Počet porcií: 1 plech (cca 24 rezov)
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/porcia
  • Trend: Zero-waste, Sviatočný

Potrebujeme

Na orechový korpus

  • 10 ks vaječných bielkov
  • štipka soli
  • 250 g práškového cukru
  • 16 g vanilkového cukru
  • 220 g mletých lieskových orechov
  • 40 g kukuričného škrobu

Dva druhy krému

  • 10 ks vaječných žĺtkov
  • 400 ml plnotučného mlieka
  • 180 g kryštálového cukru
  • 70 g kukuričného škrobu
  • 200 ml studeného mlieka
  • 250 g zmäknutého masla
  • 1 lyžica kakaa
  • pár kvapiek rumovej arómy

Na zdobenie

  • 50 g mletých lieskových orechov

Postup prípravy

Príprava krémového základu

  1. Najprv si pripravte základ na krém. Do hrnca vlejte 400 ml mlieka a začnite ho pomaly zohrievať.
  2. V samostatnej mise zmiešajte kryštálový cukor so 70 g kukuričného škrobu. Pridajte k nim 200 ml studeného mlieka a žĺtky. Všetko spolu dôkladne vyšľahajte na hladkú zmes.
  3. Túto žĺtkovú zmes potom za stáleho miešania vlejte do horúceho mlieka. Varte približne 2–3 minúty, kým puding viditeľne nezhustne.
  4. Hotový krémový základ prelejte do čistej misy. Prikryte ho potravinárskou fóliou tak, aby sa priamo dotýkala povrchu. Nechajte ho úplne vychladnúť pri izbovej teplote.

Pečenie orechového korpusu

  1. Rúru si predhrejte na 160 °C (teplovzdušná) alebo 175 °C (horný/dolný ohrev). Plech (cca 30×40 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. V čistej mise začnite šľahať vaječné bielky so štipkou soli. Keď sa začne tvoriť pena, postupne po lyžiciach pridávajte práškový a vanilkový cukor.
  3. Šľahajte, kým nezískate veľmi tuhý a lesklý sneh. Sneh je hotový, keď po vytiahnutí metličiek drží pevné špičky.
  4. V druhej miske zmiešajte mleté lieskové orechy so 40 g kukuričného škrobu. Túto sypkú zmes potom po častiach a veľmi zľahka vmiešajte stierkou do snehu.
  5. Hotové cesto rovnomerne rozotrite na pripravený plech. Pečte v predhriatej rúre 20–25 minút (pri 160 °C). Korpus by mal byť na povrchu zlatistý a pevný.
  6. Upečený plát nechajte krátko vychladnúť a následne ho aj s papierom na pečenie preklopte na čistú utierku. Opatrne stiahnite papier a nechajte korpus úplne vychladnúť. Potom ho pozdĺžne rozkrojte na tri rovnaké pásy.

Dokončenie a vrstvenie

  1. V miske vyšľahajte zmäknuté maslo do bledej peny. Postupne doň po lyžiciach zašľahávajte úplne vychladnutý žĺtkový puding a rumovú arómu.
  2. Vzniknutý hladký krém rozdeľte na dve rovnaké polovice. Do jednej polovice dôkladne vmiešajte lyžicu kakaa.
  3. Pripravte si dva cukrárske vrecká. Do jedného dajte svetlý krém, do druhého tmavý.
  4. Položte prvý pás korpusu na podnos. Naneste naň polovicu svetlého krému a rovnomerne ho rozotrite.
  5. Priložte druhý pás korpusu. Ten potrite celým tmavým krémom.
  6. Nakoniec položte tretí pás korpusu a natrite ho zvyšnou polovicou svetlého krému. Vrch môžete ozdobiť mriežkou alebo vlnkami pomocou zvyškov krému.
  7. Boky zákusku obsypte mletými lieskovými orechmi. Hotové rezy vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne však cez noc.

Videorecept

Tipy

  • Krémový základ prikryte fóliou priamo na povrchu, aby sa na ňom nevytvorila koža.
  • Pre najlepšiu chuť a štruktúru nechajte rezy odležať v chladničke cez noc.
  • Tento recept je skvelý spôsob, ako spotrebovať bielky aj žĺtky a ničím neplytvať.

Variácie

  • Kávový twist: V tmavej časti krému nahraďte kakao lyžičkou instantnej kávy.
  • Rumová chuť: Pre výraznejšiu arómu pridajte do krému 1 PL pravého tmavého rumu.
  • Iné orechy: Lieskovce môžete pokojne nahradiť vlašskými orechmi alebo mandľami.

Výsledkom sú dokonale vláčne rezy, ktoré sa rozplývajú na jazyku. Prajem vám sladké pečenie a dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Торты и Кулинария Cakes & Cook, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty