Search

Sušienky bez masla, ktoré vás dostanú: Krehké oválky v čokoláde (Rýchly recept)

sušienky bez masla
Sušienky bez masla

Obsah receptu

Hľadáte recept na sušienky, ktoré vás úplne dostanú svojou chuťou a krehkosťou, aj keď sú bez masla? Tieto olejové sušienky bez masla v tvare oválkov, polomáčané v čokoláde, sú presne také. Sú rýchle, jednoduché a neuveriteľne dobré.

Vyskúšajte recept na krehké polomáčané oválky v čokoláde. Tieto sušienky bez masla sú veľmi jednoduché a ich príprava vám zaberie len chvíľu. Ozdobiť ich môžete mandľami, pistáciami alebo lyofilizovaným (mrazom sušeným) ovocím podľa vašej fantázie.

  • Čas prípravy: 45 minút
  • Čas pečenia: 20-25 minút
  • Počet porcií: cca 30-40 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Cesto:

  • 2 celé vajcia (veľkosť M)
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • cca 120 g kryštálového cukru
  • 1 štipka soli
  • 120 ml rastlinného oleja (neutrálnej chuti, napr. slnečnicový, repkový)
  • Jemne strúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného (bio) citróna (voliteľné)
  • cca 300 g hladkej múky (preosiatej)
  • 7 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1,5 – 2 ČL)

Zdobenie:

  • cca 100-150 g horkej čokolády (alebo mliečnej/na varenie)
  • 1 ČL rastlinného oleja alebo malý kúsok Cery (voliteľné, do polevy)
  • Nasekané mandle alebo pistácie na posypanie (podľa chuti)
  • Práškový cukor na posypanie (voliteľné, ak nezdobíte čokoládou)

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Vo väčšej mise vyšľahajte metličkou 2 celé vajcia spolu s kryštálovým cukrom (120 g) a vanilkovým cukrom (8 g) do svetlej, nadýchanej peny.
  2. Za stáleho miešania postupne tenkým prúdom prilievajte rastlinný olej (120 ml). Pridajte aj štipku soli a ak používate, jemne nastrúhanú citrónovú kôru. Všetko spolu dôkladne premiešajte metličkou alebo stierkou.
  3. V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (300 g) s kypriacim práškom do pečiva (7 g).
  4. Sypkú zmes postupne (na 2-3 krát) pridávajte k tekutej vaječno-olejovej zmesi. Najprv miešajte vareškou alebo stierkou, potom krátko rukami vypracujte mäkké, hladké a mierne tvárne cesto. Ak by sa príliš lepilo, môžete pridať ešte lyžicu múky, ale neprežeňte to – cesto má zostať mäkké. Nemalo by vyžadovať dlhé miesenie.

Tvarovanie a pečenie oválkov:

  1. Rúru predhrejte na 170 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si plech (alebo dva) a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Z pripraveného cesta odoberajte rukami malé, približne rovnaké kúsky (veľkosti menšieho vlašského orecha).
  3. Z každého kúska cesta vytvarujte v dlaniach najprv guľôčku, ktorú potom jemne stlačte a vytvarujte do podlhovastého oválneho tvaru (oválku) hrubého asi 0,5 – 1 cm. Veľkosť prispôsobte podľa seba (napríklad dĺžka 4-5 cm).
  4. Hotové oválky ukladajte s malými medzerami na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 170 °C približne 20 až 25 minút. Sušienky by mali byť upečené a na povrchu svetlé, len okraje môžu začať veľmi jemne zlatnúť. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti a hrúbky oválkov.
  6. Upečené oválky vyberte z rúry a nechajte ich úplne vychladnúť na kovovej mriežke. Teplé môžu byť ešte mäkké, chladnutím spevnejú a získajú krehkosť.

Dokončenie a zdobenie:

  1. Kým oválky chladnú, pripravte si čokoládovú polevu (ak ju používate). Čokoládu nalámte na kúsky do misky vhodnej do vodného kúpeľa alebo mikrovlnky. Ak chcete, pridajte lyžičku oleja alebo kúsok Cery pre lepší lesk a konzistenciu.
  2. Opatrne rozpustite nad parou alebo v mikrovlnke dohladka. Nechajte mierne vychladnúť, aby nebola úplne horúca.
  3. Do ďalšej malej misky si nasypte nasekané mandle alebo pistácie (prípadne iné orechy či zdobenie).
  4. Úplne vychladnuté oválky potom namáčajte približne do polovice do pripravenej čokoládovej polevy.
  5. Ihneď po namočení posypte čokoládovú časť nasekanými mandľami alebo pistáciami.
  6. Ozdobené oválky ukladajte na papier na pečenie alebo mriežku a nechajte čokoládu úplne stuhnúť.
  7. Ak nezdobíte čokoládou, môžete vychladnuté oválky jednoducho posypať cez sitko práškovým cukrom. Hotové sušienky skladujte v dobre uzatvorenej dóze.

Videorecept

Tipy

  1. Citrónovú kôru do cesta pridávam veľmi rád, pretože sušienkam dodá úžasnú sviežu arómu, ktorá pekne kontrastuje so sladkosťou. Samozrejme, používam len kôru z chemicky neošetreného citróna, ktorý predtým poriadne umyjem. Ak ju nemám, nič sa nestane, sušienky sú výborné aj bez nej.
  2. Keďže je cesto pripravené s olejom namiesto masla, má trochu inú konzistenciu – je mäkšie a vláčnejšie. Pri spracovaní ho naozaj nemiesim dlho, len kým sa suroviny spoja, aby zostalo po upečení krehké. Ak by sa trochu lepilo pri tvarovaní, pomôžem si jemným pomúčením rúk alebo dosky.
  3. Oválky tvarujem jednoducho rukami – z kúska cesta urobím guľôčku, tú potom v dlaniach stlačím a vytvarujem do podlhovastého tvaru. Snažím sa ich robiť približne rovnako veľké a hrubé, aby sa piekli rovnomerne.
  4. Zdobenie je na fantázii. Polomáčanie v horkej čokoláde a posypanie pistáciami vyzerá podľa mňa veľmi pekne. Ale rovnako dobre vyzerajú aj s mliečnou či bielou čokoládou, posypané mandľami, kokosom, alebo len tak pocukrované. Môžete ich dokonca spájať po dve obľúbeným džemom.

Pripravte si tieto krehké oválky v čokoláde – sušienky bez masla, ktoré vás dostanú svojou jednoduchosťou a skvelou chuťou.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Ricette arabe facili

Google Správy: Daj nám ⭐
 

Podobné recepty