Vyskúšajte tento rok na Štedrý večer niečo nové! Pripravte si s nami lahodné štedrovečerné kapustníky z lístkového cesta. Recept je jednoduchý, zvládne ho každý a výsledok určite poteší všetkých členov rodiny.
Hľadáte inšpiráciu na chutné a originálne štedrovečerné jedlo? Pripravte si štedrovečerné kapustníky z lístkového cesta. Ich príprava je jednoduchšia, než by sa mohlo zdať, a výsledok stojí za to. Chrumkavé lístkové cesto v kombinácii s lahodnou plnkou z kapusty a húb si zamilujete. Vyskúšajte tento recept a prekvapte svojich blízkych novou štedrovečernou tradíciou.
Ingrediencie:
(na cca 37 ks)
- 3-4 balenia lístkového cesta
- 1 vajce
Na náplň:
- 500 g kyslej kapusty
- 300 g húb
- 1 cibuľa
- 2 bobkové listy
- 2 guľôčky nového korenia
- Soľ, korenie, majorán a mletý kmín
Postup prípravy:
- Kapustu premyte, dajte do hrnca, zalejte studenou vodou, pridajte bobkové listy a nové korenie. Varte prikryté na miernom ohni do mäkka, asi 30-40 minút.
- Kapustu sceďte, nechajte vychladnúť a vytlačte prebytočnú vodu. Potom ju nakrájajte nadrobno.
- Huby a cibuľu nakrájajte na kocky. Na troche oleja opražte cibuľu, kým nezosklovatie. Pridajte šampiňóny a restujte, kým nezhnednú.
- Do zmesi pridajte soľ, korenie, majorán a mletý kmín. Pridajte nakrájanú kapustu a spolu smažte ešte niekoľko minút. Ochutnajte a podľa potreby dosoľte alebo dokoreňte. Plnku nechajte vychladnúť.
- Lístkové cesto vyvaľkajte a vykrajujte z neho tvary podľa výberu (napr. kruhy, hviezdy, domčeky). Polovicu vykrojených kúskov vykrojte aj v strede (napr. malú hviezdu).
- Na nevykrojené kúsky cesta dajte lyžicu plnky, okraje potrite rozšľahaným vajíčkom a položte na ne vykrojené časti cesta. Okraje pritlačte, aby sa spojili.
- Vrchnú časť potrite rozšľahaným vajíčkom.
- Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Zvyšky cesta premiesite, vyvaľkajte a pokračujte vo vykrajovaní ďalších kúskov.
- Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 12-13 minút, alebo kým cesto nezíska zlatohnedú farbu.
Dobrú chuť! 🥟
Tipy:
- Ak chcete, aby boli kapustníky ešte chutnejšie, pridajte do plnky aj trochu údenej slaniny.
- Kapustníky môžete podávať teplé aj studené, ako prílohu k hlavnému jedlu alebo ako samostatné občerstvenie.
- Zvyšky cesta môžete použiť na vytvorenie dekorácií na kapustníky, napríklad vykrojiť hviezdičky alebo iné tvary.
- Ak nemáte čas na prípravu domáceho lístkového cesta, môžete použiť aj kupované.
Video recept:
Veríme, že si štedrovečerné kapustníky z lístkového cesta zamilujete rovnako ako my. Sú chutné, jednoduché na prípravu a zaručene spestria váš štedrovečerný stôl. Prajeme vám príjemné varenie a krásne prežitie vianočných sviatkov!
Viac vianočných receptov nájdete tu:
Super chutné jednoduché čokoládové muffiny na Vianoce
Najlepšie kokosové ježe – tradičný dezert na Vianoce
Vianočné kokosové guľôčky – nepečená sladká pochúťka na Vianoce
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Domáce jedlo