Search

Šťavnatý koláč s makovou náplňou a posýpkou: Jednoduchý a rýchly

koláč s makovou náplňou a posýpkou
koláč s makovou náplňou a posýpkou

Obsah receptu

Publikované: 26. augusta 2025, 17:00

Práve je utorkové popoludnie, ideálny čas na pečenie niečoho, čo nám spríjemní zvyšok týždňa. A ak milujete mak, tento koláč je presne pre vás. Je úžasne šťavnatý vďaka bohatej, varenej makovej plnke a na vrchu má neodolateľne chrumkavú, maslovú posýpku, ktorú všetci poznáme a milujeme. Navyše je naozaj jednoduchý a pomerne rýchly na prípravu.

Najlepšie na ňom je, že cesto aj posýpku pripravíte naraz z jednej jednoduchej zmesi. Žiadne zložité miesenie ani vaľkanie, len sypká mrvenička. Poďme si spolu upiecť túto klasiku, ktorá chutí ako od babičky a zaručene sa stane vaším obľúbeným receptom.

Ako pripraviť najlepší sypaný makový koláč?

Z múky, cukru a studeného masla pripravíte sypkú mrveničku. Dve tretiny utlačíte na dno plechu. Medzitým si uvaríte hustú a voňavú makovú plnku z mlieka, maku a krupice. Plnku rozotriete na cesto, všetko posypete zvyšnou tretinou mrveničky a upečiete dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas pečenia/varenia: 50 minút
  • Počet porcií: 1 plech (cca 20 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/rez
  • Trend: Klasický koláč / Jednoduché pečenie

Potrebujeme

Na mrveničku (cesto aj posýpka)

  • 400 g polohrubej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
  • 200 g studeného masla
  • 1 ks vajce
  • 1 štipka soli

Na makovú plnku

  • 750 ml mlieka
  • 125 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 g mletého maku
  • 100 g detskej krupice
  • 100 ml kyslej smotany (16 %)
  • 50 g masla

Postup prípravy

  1. Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Hlbší plech (cca 25×35 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Pripravte si mrveničku. Do veľkej misy preosejte múku s kypriacim práškom. Pridajte cukor a štipku soli.
  3. K sypkej zmesi pridajte na kocky nakrájané studené maslo. Prstami rýchlo spracujte suroviny, kým nevznikne sypká zmes podobná mokrému piesku.
  4. Z hotovej mrveničky si odoberte približne jednu tretinu (asi 2 hrste) do samostatnej misky a odložte ju bokom – to bude vaša posýpka.
  5. Do zvyšných dvoch tretín mrveničky v hlavnej mise pridajte vajíčko a rýchlo všetko spojte do kompaktného, drobivého cesta.
  6. Toto cesto rovnomerne utlačte prstami na dno pripraveného plechu.
  7. Teraz si pripravte plnku. Do hrnca nalejte mlieko, pridajte oba druhy cukru a priveďte do varu.
  8. Do vriaceho mlieka za stáleho miešania metličkou pomaly prisypávajte detskú krupicu a mletý mak.
  9. Varte na miernom ohni 3 – 5 minút, kým zmes nezhustne do podoby hustej kaše.
  10. Odstavte z tepla a do horúcej zmesi vmiešajte maslo a kyslú smotanu, kým sa všetko nespojí do hladkého krému.
  11. Pripravenú makovú plnku rovnomerne rozotrite na cesto v plechu.
  12. Na záver všetko husto posypte odloženou mrveničkou.
  13. Pečte v predhriatej rúre približne 45 – 50 minút, kým nie je mrvenička na povrchu krásne zlatohnedá.
  14. Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť priamo v plechu.

Videorecept

Tipy

  1. Základom je studené maslo: Pre dokonalú, chrumkavú mrveničku použite naozaj studené maslo priamo z chladničky. Rýchlym spracovaním s múkou vytvoríte drobivé cesto, ktoré bude po upečení krásne krehké.
  2. Hustá maková plnka: Počas varenia plnky ju miešajte metličkou, aby sa krupica a mak nepripálili. Musí byť naozaj hustá. Po vychladnutí ešte viac spevnie a bude sa dobre krájať.
  3. Pre extra chuť: Do makovej plnky môžete pridať aj nastrúhanú kôru z jedného bio citróna, ktorá krásne zvýrazní chuť maku. Skvelé sú aj vopred namočené hrozienka.

Variácie

  • Namiesto makovej plnky môžete použiť tvarohovú (750 g tvarohu, 2 vajcia, cukor, Zlatý klas) alebo jablkovú (1,5 kg nastrúhaných a vyžmýkaných jabĺk so škoricou).
  • Do mrveničky na posypanie pridajte hrsť nasekaných vlašských orechov alebo mandlí pre ešte lepšiu chrumkavosť.

Časté otázky

Môžem použiť hladkú múku namiesto polohrubej? Áno, môžete. Mrvenička bude o niečo jemnejšia, ale stále veľmi chutná. Kombinácia alebo čisto polohrubá múka je pre mrveničku klasikou.

Koláč je po upečení v strede príliš mäkký. Je to v poriadku? Áno. Maková plnka po upečení zostáva mäkká a krémová. Úplne stuhne a bude sa dobre krájať až po dokonalom vychladnutí, ideálne po pár hodinách v chladničke.

Záver

Výsledkom je neuveriteľne vláčny a sýty koláč, ktorý je dokonalou kombináciou krémovej plnky a chrumkavej posýpky. Podávajte ho vychladnutý, posypaný práškovým cukrom.

Recept vychádza z verzie od CookBakery, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty