Tento koláč je úžasne šťavnatý vďaka bohatej, varenej makovej plnke a na vrchu má neodolateľne chrumkavú, maslovú posýpku. Je naozaj jednoduchý a pomerne rýchly na prípravu.
1. Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Hlbší plech (cca 25x35 cm) vysteľte papierom na pečenie.
2. Pripravte si mrveničku. Do veľkej misy preosejte múku s kypriacim práškom. Pridajte cukor a štipku soli.
3. K sypkej zmesi pridajte na kocky nakrájané studené maslo. Prstami rýchlo spracujte suroviny, kým nevznikne sypká zmes podobná mokrému piesku.
4. Z hotovej mrveničky si odoberte približne jednu tretinu do samostatnej misky a odložte ju bokom – to bude vaša posýpka.
5. Do zvyšných dvoch tretín mrveničky v hlavnej mise pridajte vajíčko a rýchlo všetko spojte do kompaktného, drobivého cesta.
6. Toto cesto rovnomerne utlačte prstami na dno pripraveného plechu.
7. Teraz si pripravte plnku. Do hrnca nalejte mlieko, pridajte oba druhy cukru a priveďte do varu.
8. Do vriaceho mlieka za stáleho miešania metličkou pomaly prisypávajte detskú krupicu a mletý mak.
9. Varte na miernom ohni 3 – 5 minút, kým zmes nezhustne do podoby hustej kaše.
10. Odstavte z tepla a do horúcej zmesi vmiešajte maslo a kyslú smotanu, kým sa všetko nespojí do hladkého krému.
11. Pripravenú makovú plnku rovnomerne rozotrite na cesto v plechu.
12. Na záver všetko husto posypte odloženou mrveničkou.
13. Pečte v predhriatej rúre približne 45 – 50 minút, kým nie je mrvenička na povrchu krásne zlatohnedá.
14. Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť priamo v plechu.
Poznámky
1. Základom je studené maslo: Pre dokonalú, sypkú mrveničku použite naozaj studené maslo priamo z chladničky. Rýchlym spracovaním s múkou vytvoríte drobivé cesto, ktoré bude po upečení krásne krehké.2. Hustá maková plnka: Počas varenia plnky ju miešajte metličkou, aby sa krupica a mak nepripálili. Musí byť naozaj hustá, takmer ako krupicová kaša. Po vychladnutí ešte viac spevnie.3. Pre extra chuť: Do makovej plnky môžete pridať aj nastrúhanú kôru z jedného bio citróna, ktorá krásne zvýrazní chuť maku. Skvelé sú aj vopred namočené hrozienka.