Hľadáte recept na tortu, ktorá nie je len obyčajný koláč, ale skutočný zážitok? Táto šťavnatá čokoládová torta s kokosovými guličkami je presne taká. Vnútri aj na povrchu ukrýva prekvapenie, ktoré zaručene ohúri každú návštevu.
Na tomto dezerte je najlepšia kombinácia sýteho čokoládového cesta s ľahkými a sviežimi tvarohovo-kokosovými guličkami. Je prekvapivo jednoduchá na prípravu a výsledok vyzerá ako od profesionálneho cukrára. Poďme na to!
Ako upiecť tortu s guličkami vo vnútri?
Najprv si z tvarohu a kokosu vytvarujte guličky. Potom pripravte čokoládové cesto, nalejte ho do formy a polovicu pripravených guličiek doň jemne vtlačte. Po upečení a poliatí polevou ozdobte povrch torty zvyšnými guličkami.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas pečenia: 35 minút
- Počet porcií: 1 torta (Ø 24 cm, cca 12 porcií)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 380 kcal/porcia
- Trend: Slávnostná torta, Torta s prekvapením
Potrebujeme
Tvarohovo-kokosové guličky
- 250 g jemného tvarohu (nie hrudkovitý)
- 75 g strúhaného kokosu (+ na obalenie)
- 40 g kryštálového cukru
- 1 lyžica kyslej smotany
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
Šťavnaté čokoládové cesto
- 120 g hladkej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 3 ks vajec
- 30 g kvalitného kakaového prášku
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 štipka soli
Kakaová poleva
- 50 g masla
- 60 g práškového cukru
- 40 ml mlieka
- 20 g kakaového prášku
Postup prípravy
Príprava guličiek
- V miske zmiešajte tvaroh, kryštálový a vanilkový cukor a kyslú smotanu. Keď sa suroviny spoja, prisypte 75 g strúhaného kokosu a vypracujte kompaktnú hmotu.
- Z hmoty tvarujte rukami rovnako veľké guličky s priemerom asi 3 cm. Malo by vám ich vyjsť približne 18-20 kusov. Hotové guličky odložte bokom na tanier.
Príprava cesta a pečenie
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Dno tortovej formy s priemerom 24 až 26 cm vysteľte papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia so štipkou soli a cukrom do hustej a svetlej peny. Šľahajte aspoň 5 minút.
- V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku, kakaový prášok a kypriaci prášok do pečiva.
- Sypkú zmes zľahka a po častiach vmiešajte do vaječnej peny. Nakoniec opatrne a krátko vmiešajte 2 lyžice oleja.
- Cesto nalejte do pripravenej formy. Polovicu pripravených guličiek rovnomerne rozložte na cesto a jemne ich vtlačte dovnútra.
- Pečte v predhriatej rúre približne 30 minút. Otestujte prepečenosť drevenou špajdľou – po vpichnutí do cesta (mimo guličky) musí vyjsť suchá.
- Upečený korpus nechajte úplne vychladnúť vo forme.
Dokončenie a zdobenie
- Kým korpus chladne, pripravte si polevu. V malom hrnci na miernom ohni zohrejte mlieko, cukor, kakao a maslo. Za stáleho miešania varte asi 3 minúty, kým sa zmes nespojí a mierne nezhustne.
- Vychladnutý korpus vyberte z formy a položte na servírovací tanier. Polejte ho ešte teplou kakaovou polevou a rovnomerne rozotrite.
- Zvyšnú polovicu guličiek obaľte v strúhanom kokose a dekoratívne ich poukladajte na povrch torty.
- Celú tortu na záver ešte zľahka posypte strúhaným kokosom. Nechajte polevu úplne stuhnúť v chladničke.
Videorecept
Tipy
- Pre ľahšie tvarovanie tvarohových guličiek si občas navlhčite ruky vodou.
- Pre ešte slávnostnejší vzhľad ozdobte každý kúsok torty pri podávaní kopčekom šľahačky.
- Torta chutí najlepšie na druhý deň, keď sa všetky chute dokonale prepoja.
Variácie
- Ovocné guličky: Časť kokosu v guličkách nahraďte najemno nasekanými lyofilizovanými malinami.
- Kávový nádych: Do cesta pridajte lyžičku instantnej kávy rozpustenej v oleji pre hlbšiu chuť.
- Rumová verzia: Pre dospelákov pridajte do tvarohových guličiek lyžicu kvalitného rumu.
S touto tortou zaručene zožnete úspech na akejkoľvek oslave. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Кулинарим с Таней, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
