Objavte chuť Dagestanu s týmto exotickým a bohatým koláčom Botlikh Pie, ktorý je dokonalým spojením chrumkavých vlašských orechov a nežného marhuľového pyré. Tento tradičný koláč Botlikh v sebe skrýva tajomstvo prírodného jogurtu, ktorý zaručuje, že každá z troch vrstiev pečiva ostane po upečení nadýchaná a mäkká. Vrchné vrstvy z hrubo mletých orechov a sladkého marhuľového pyré sú korunou tohto kulinárskeho zážitku. Pripravte sa na pôžitok, pri ktorom sa v ústach spája sladkosť sušených marhúľ a chrumkavý tón orechov.
Preneste svoje chuťové poháriky do srdca Dagestanu s neodolateľným receptom na Botlikh Pie. Tento koláč je skutočným dôkazom kulinárskeho umenia regiónu, kde sa päť rovnakých vrstiev pečiva, vlašských orechov a marhuľového pyré prelína, aby vytvorili dokonalý harmonický celek. Prídavok prírodného jogurtu do cesta dodáva pečivu jemnosť a vláčnosť, kým marhuľové pyré spolu s vlašskými orechmi tvorí bohatú a šťavnatú náplň. Vydajte sa na cestu plnú chutí s týmto nevšedným dezertom, ktorý očarí každého, kto si ho vychutná.
Marhuľovo orechový koláč Botlikh Pie
- Obtiažnosť: Jednoduché
- Porcie: 4 porcie
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas varenia: 40 minút
- Kalórie: 300 kcal na porciu
Ingrediencie:
- 350 g (2 1/3 šálky) hladkej múky
- 4 g (1 lyžička) sódy bikarbóny
- 70 g (5 lyžíc + 2 lyžičky) práškového cukru
- 100 g (7 lyžíc) nesoleného masla, rozpusteného a vychladnutého
- 100 g (7 lyžíc) prírodného jogurtu alebo kyslej smotany
- 1 stredné vajce
- Štipka soli
Náplne:
- 200 g (1 1/2 šálky) mäkkých sušených marhúľ
- 150 g (1 1/2 šálky) celých vlašských orechov
- 100 g (1/2 šálky) práškového cukru, rozdeleného na dve rovnaké časti
- 1 žĺtok na potretie koláča
Postup prípravy:
- Vložte jogurt a sódu bikarbónu do veľkej misy a spoločne ich vyšľahajte.
- Pridajte cukor, vajce, rozpustené maslo a štipku soli, a všetko spolu šľahajte, aby sa ingrediencie spojili.
- Do zmesi postupne primiešajte múku a rukami vypracujte mäkké cesto.
- Cesto zabaľte do plastovej fólie a nechajte chladiť v chladničke asi 20 minút.
- Vlašské orechy a 50 g cukru vložte do kuchynského robota a mixujte, kým nebudú orechy pomleté na jemno. Odložte bokom.
- Marhule a zvyšný cukor tiež vložte do robota a mixujte, až kým nevznikne hustá pasta alebo pyré. Odložte bokom.
- Rúru predhrejte na 180°C (160°C s ventilátorom).
- Formu na koláč s priemerom 23 cm vymažte a dno vyložte papierom na pečenie.
- Rozdeľte cesto na tri časti: jednu o hmotnosti 270 g (40 %) a dve o hmotnosti 200 g (30 %).
- Pracovnú plochu jemne pomúčte a väčší kus cesta rozvaľkajte na veľkosť potrebnú na vystlanie formy, aj bokov a dna.
- Cesto vložte do formy a pritlačte ho k bokom. Ak je to potrebné, cesto na bokoch zalepte.
- Orechovú zmes rovnomerne rozotrite na základ cesta v forme.
- Druhý kus cesta rozvaľkajte na priemer asi 23 cm a položte ho na vrstvu z vlašských orechov, okraje cesta pritlačte ku kraju spodnej vrstvy cesta.
- Na druhú vrstvu cesta rovnomerne nanesiete marhuľovú zmes.
- Tretí kúsok cesta rozvaľkajte a položte na vrstvu s marhuľami. Okraje cesta pritlačte k bokom formy a po obvode cesto zvlníte.
- Vrch koláča potrite žĺtkom.
- V strede hornej vrstvy cesta vytvorte jeden alebo dva zárezy, aby mohla unikať para.
- Posypte vrch koláča orechovou zmesou, ktorú ste si odložili.
- Koláč pečte v predhriatej rúre 35 až 40 minút, kým nevykysne a nezíska peknú zlatohnedú farbu.
- Potom koláč opatrne vyberte z formy a nechajte ho úplne vychladnúť na mriežke pred krájaním a podávaním.
- Podávajte s čerstvou šľahačkou alebo kúskom zmrzliny.
- Dobrú chuť!
Koláč Botlikh pie – Video recept
A je to, kamaráti! Náš koláč Botlikh Pie je hotový a pripravený na podávanie. Každý kúsok je malým objavom – od bohatej vône vlašských orechov po sladkú nádielku marhuľového pyré, tento koláč je viac než len dezert, je to slávnostná chuťovka, ktorá prinesie úsmev na tvári. Nech už je na vašom stole pri akejkoľvek príležitosti, Botlikh Pie je tu, aby očaril a spojil ľudí. Takže zdieľajte a užívajte si – nech je každé sústo lepšie ako to predchádzajúce!
Súvisiace články
Jesenný jablkový koláč s marhuľovým džemom: Hotový je raz-dva!
Marhuľový koláč s kyslou smotanou: Jemný a výborný
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Geoff Cooper