Slávny alsaský jablkový koláč! Neskutočne chutný, veľmi jednoduchý a rýchly!

alsaský jablkový koláč
Slávny alsaský jablkový koláč!

Obsah receptu

Pamätáte si na tie voňavé koláče, čo piekla vaša starká? Tak tento alsaský jablkový koláč je presne taký – jemný, voňavý a plný lásky. A viete čo? Upečiete ho raz-dva, aj keď ste v kuchyni nováčik!

Jablká sa v tomto koláčiku krásne rozvinú a karamel im dodá tú správnu sladkosť. A tá smotanová plnka? No, tá je ako obláčik, čo sa vám rozplynie na jazyku. Tak šup-šup do kuchyne a upečte si kúsok šťastia!

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 150 g veľmi studeného masla
  • 75 g cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • Štipka soli
  • 1 stredne veľké vajce (studené)
  • 250 g hladkej múky

Jablká:

  • 1,1 kg jabĺk (kyslá odroda, napr. Boskoop)
  • 40 g cukru
  • 40 g masla
  • Škorica a ďalšie korenie podľa chuti (voliteľné)

Na smotanovú plnku:

  • 2 stredne veľké vajcia
  • 70 g cukru
  • 16 g vanilkového cukru
  • 180 ml šlahačkovej smotany (30 % tuku)

Postup prípravy:

1. Príprava cesta

V miske zmiešajte veľmi studené maslo (nakrájané na kocky) s preosiatou hladkou múkou, cukrom, vanilkovým cukrom a štipkou soli. Pridajte vajce a všetko premiešajte rukami alebo mixérom, až kým nevznikne hladké cesto. Zabaľte cesto do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň hodinu, ideálne cez noc.

2. Príprava jabĺk

Jablká ošúpte, odstráňte jadierka a nakrájajte na štvrtiny. Každú štvrtinu jablka narežte pozdĺžne na povrchu (približne 3 mm hlboko), aby sa počas pečenia otvorili. Na panvici roztopte 40 g masla, pridajte 40 g cukru a nechajte karamelizovať na miernom ohni. Pridajte jablká a miešajte ich v karameli približne 5 minút, až kým sa zárezy nezačnú otvárať. Potom ich vyberte z panvice a nechajte vychladnúť.

3. Príprava cesta vo forme

Cesto vyberte z chladničky a rozvaľkajte ho na veľkosť o niečo väčšiu, ako je forma (priemer dna formy 24 cm, vrchná časť formy 28 cm). Formu na pečenie vymastite maslom a cesto vložte do formy tak, aby prekrylo aj okraje. Prebytočné cesto môžete odstrániť a uložiť do mrazničky na ďalšie použitie.

4. Plnenie jabĺk a príprava smotanovej plnky

Jablká poukladajte na cesto tak, aby vytvárali rovnomernú vrstvu. Na plnku vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom, kým nebude zmes nadýchaná. Pridajte smotanu a premiešajte dohladka. Plnku opatrne nalejte medzi jablká.

5. Pečenie

Rúru predhrejte na 200 °C a pečte koláč na strednej priečke približne 20 minút. Potom znížte teplotu na 180 °C a pečte ďalších 30 minút, kým cesto nebude zlatohnedé a plnka pevná. Po upečení nechajte koláč v rúre ešte 30 minút s otvorenými dvierkami.

6. Dokončenie

Po vychladnutí môžete koláč posypať práškovým cukrom. Koláč je ideálny na servírovanie pri izbovej teplote a je výborný tak teplý, ako aj studený.

Tipy:

  1. Maslo musí byť chladné! Tak sa cesto krásne spojí a bude krehké.
  2. Jablká vyberajte kyslejšie, tie sú na pečenie najlepšie. A nezabudnite ich narezať, aby sa pekne otvorili.
  3. Cesto nechajte oddýchnuť, bude sa s ním potom lepšie pracovať.
  4. Plnku miešajte jemne, aby zostala nadýchaná.
  5. Koláč nechajte vychladnúť v rúre, aby sa plnka “usadila” a bola krásne krémová.

Video recept:

Tak a je to! Váš alsaský jablkový koláč je hotový. Pochváľte sa ním pred rodinou a priateľmi, určite im bude chutiť. A nezabudnite si k nemu uvariť šálku dobrého čaju alebo kávy. Dobrú chuť!

Súvisiace články:

Najjednoduchší piškótový jablkový koláč: Recept pre začiatočníkov, ktorí milujú domáce pečenie

Vezmite 1 jablko a urobte si tento nadýchaný jablkový koláč s džemom – veľmi jednoduchý a chutný!

Banánový koláč s lahodným krémom a orechmi: Rýchly koláč pre deti a návštevu

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Торты и Кулинария Cakes & Cooking

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty