Search

Sladký ananás, slaný syr a šunka: Táto kombinácia vo vrstvenom šaláte je božská

Vrstvený šalát
Vrstvený šalát

Obsah receptu

Publikované: 19. augusta 2025, 06:00

Ak hľadáte šalát, ktorý je absolútnym hitom každej oslavy, práve ste ho našli. Kombinácia sladkého ananásu, slanej šunky, syra a jemného zeleru sa môže zdať odvážna, no verte mi, je dokonale vyvážená a návyková. Milujem tento šalát, pretože je nielen neskutočne chutný, ale v sklenenej mise vyzerá jednoducho úžasne.

Je to presne ten typ pohostenia, ktorý na stole zaujme na prvý pohľad a po prvom ochutnaní si každý pýta recept. Zabudnite na nudné šaláty, toto je retro klasika v tej najlepšej forme. Prečo teda neprekvapiť návštevu niečím takýmto originálnym?

Ako správne pripraviť vrstvený šalát?

Kúzlo spočíva v postupnom a starostlivom ukladaní jednotlivých vrstiev do sklenenej misy, aby vynikla ich farba a štruktúra. Všetky suroviny sa najprv nakrájajú a pripravia. Potom sa vrstvia na seba a na záver sa všetko zakryje lahodným dresingom a posype syrom. Šalát sa nikdy nepremiešava.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas odležania: min. 12 hodín (ideálne 24 hodín)
  • Počet porcií: 1 veľká misa (cca 8–10 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/porcia
  • Trend: Párty jedlo / Retro klasika

Potrebujeme

Na vrstvy šalátu:

  • 1 menší pohár sterilizovaného zeleru (cca 340 g)
  • 1 konzerva ananásových kúskov (cca 340 g)
  • 1 konzerva sterilizovanej kukurice (cca 340 g)
  • 1 menší pór
  • 300 g kvalitnej dusenej šunky
  • 300 g tvrdého syra (napr. eidam)
  • 2 vajcia uvarené natvrdo

Na dresing:

  • 250 g kyslej smotany (16 %)
  • 210 ml majonézy
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte všetky suroviny. Pór očistite a nakrájajte na tenké kolieska. Šunku nakrájajte na malé kocky.
  2. Zeler, kukuricu a ananás dôkladne sceďte z nálevu. Všetky suroviny musia byť čo najsuchšie.
  3. Vajíčka uvarené natvrdo a polovicu syra (150 g) nastrúhajte na hrubom strúhadle, každé zvlášť.
  4. Pripravte si dresing. V samostatnej miske zmiešajte kyslú smotanu s majonézou a dochuťte soľou a čiernym korením.
  5. Teraz začnite vrstviť. Pripravte si veľkú sklenenú misu. Na jej dno rovnomerne rozložte scedený zeler.
  6. Na zeler navrstvite scedenú kukuricu a potom na kolieska nakrájaný pór.
  7. Pokračujte vrstvou ananásu a na kocky nakrájanej šunky.
  8. Na vrstvu šunky rovnomerne rozotrite pripravený smotanovo-majonézový dresing.
  9. Dresing posypte nastrúhanými vajíčkami a na záver všetko zakryte druhou polovicou (150 g) nastrúhaného syra.
  10. Misu prikryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky odležať aspoň na 12 hodín, no najlepší bude na druhý deň. Šalát NIKDY NEPREMIEŠAVAJTE.

Videorecept

Tipy

  1. Kúzlo tohto šalátu je vo vrstvách. Použite priehľadnú sklenenú misu, aby ste dosiahli ten najlepší vizuálny efekt.
  2. Šalát servírujte tak, že lyžicou alebo naberačkou naberiete porciu cez všetky vrstvy zhora až nadol, aby mal každý na tanieri všetko.
  3. Všetky konzervované suroviny nechajte naozaj dobre odkvapkať na sitku, aby šalát nebol na dne vodnatý.

Variácie

  • Extra chrumkavosť: Medzi vrstvy šunky a dresingu môžete pridať hrsť nasekaných vlašských orechov.
  • Jemnejšia chuť: Namiesto póru môžete použiť jemnejšiu jarnú cibuľku nakrájanú nadrobno.
  • Pikantný nádych: Do smotanového dresingu môžete pridať jeden prelisovaný strúčik cesnaku.

Záver

Podávajte dobre vychladený ako samostatné jedlo s pečivom alebo ako luxusné pohostenie na oslave. Táto kombinácia chutí je skrátka nezabudnuteľná a zaručene prekvapí.

Recept vychádza z verzie od Var a peč s Martinkou / Cestuj a ochutnávaj, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty