Ak hľadáte šalát, ktorý je absolútnym hitom každej oslavy, práve ste ho našli. Kombinácia sladkého ananásu, slanej šunky, syra a jemného zeleru sa môže zdať odvážna, no verte mi, je dokonale vyvážená a návyková. Milujem tento šalát, pretože je nielen neskutočne chutný, ale v sklenenej mise vyzerá jednoducho úžasne.
Je to presne ten typ pohostenia, ktorý na stole zaujme na prvý pohľad a po prvom ochutnaní si každý pýta recept. Zabudnite na nudné šaláty, toto je retro klasika v tej najlepšej forme. Prečo teda neprekvapiť návštevu niečím takýmto originálnym?
Ako správne pripraviť vrstvený šalát?
Kúzlo spočíva v postupnom a starostlivom ukladaní jednotlivých vrstiev do sklenenej misy, aby vynikla ich farba a štruktúra. Všetky suroviny sa najprv nakrájajú a pripravia. Potom sa vrstvia na seba a na záver sa všetko zakryje lahodným dresingom a posype syrom. Šalát sa nikdy nepremiešava.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas odležania: min. 12 hodín (ideálne 24 hodín)
- Počet porcií: 1 veľká misa (cca 8–10 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/porcia
- Trend: Párty jedlo / Retro klasika
Potrebujeme
Na vrstvy šalátu:
- 1 menší pohár sterilizovaného zeleru (cca 340 g)
- 1 konzerva ananásových kúskov (cca 340 g)
- 1 konzerva sterilizovanej kukurice (cca 340 g)
- 1 menší pór
- 300 g kvalitnej dusenej šunky
- 300 g tvrdého syra (napr. eidam)
- 2 vajcia uvarené natvrdo
Na dresing:
- 250 g kyslej smotany (16 %)
- 210 ml majonézy
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Najprv si pripravte všetky suroviny. Pór očistite a nakrájajte na tenké kolieska. Šunku nakrájajte na malé kocky.
- Zeler, kukuricu a ananás dôkladne sceďte z nálevu. Všetky suroviny musia byť čo najsuchšie.
- Vajíčka uvarené natvrdo a polovicu syra (150 g) nastrúhajte na hrubom strúhadle, každé zvlášť.
- Pripravte si dresing. V samostatnej miske zmiešajte kyslú smotanu s majonézou a dochuťte soľou a čiernym korením.
- Teraz začnite vrstviť. Pripravte si veľkú sklenenú misu. Na jej dno rovnomerne rozložte scedený zeler.
- Na zeler navrstvite scedenú kukuricu a potom na kolieska nakrájaný pór.
- Pokračujte vrstvou ananásu a na kocky nakrájanej šunky.
- Na vrstvu šunky rovnomerne rozotrite pripravený smotanovo-majonézový dresing.
- Dresing posypte nastrúhanými vajíčkami a na záver všetko zakryte druhou polovicou (150 g) nastrúhaného syra.
- Misu prikryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky odležať aspoň na 12 hodín, no najlepší bude na druhý deň. Šalát NIKDY NEPREMIEŠAVAJTE.
Videorecept
Tipy
- Kúzlo tohto šalátu je vo vrstvách. Použite priehľadnú sklenenú misu, aby ste dosiahli ten najlepší vizuálny efekt.
- Šalát servírujte tak, že lyžicou alebo naberačkou naberiete porciu cez všetky vrstvy zhora až nadol, aby mal každý na tanieri všetko.
- Všetky konzervované suroviny nechajte naozaj dobre odkvapkať na sitku, aby šalát nebol na dne vodnatý.
Variácie
- Extra chrumkavosť: Medzi vrstvy šunky a dresingu môžete pridať hrsť nasekaných vlašských orechov.
- Jemnejšia chuť: Namiesto póru môžete použiť jemnejšiu jarnú cibuľku nakrájanú nadrobno.
- Pikantný nádych: Do smotanového dresingu môžete pridať jeden prelisovaný strúčik cesnaku.
Záver
Podávajte dobre vychladený ako samostatné jedlo s pečivom alebo ako luxusné pohostenie na oslave. Táto kombinácia chutí je skrátka nezabudnuteľná a zaručene prekvapí.
Recept vychádza z verzie od Var a peč s Martinkou / Cestuj a ochutnávaj, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.