Search

Skladaný kysnutý koláč „štedrák“ podľa pani Vierky

skladaný kysnutý koláč
Skladaný kysnutý koláč „štedrák“ podľa pani Vierky

Obsah receptu

Vyskúšajte tento fantastický recept na skladaný kysnutý koláč „štedrák“ podľa pani Vierky. Spojenie lahodného kysnutého cesta a rôznych plniek zaručene poteší každého maškrtníka.

Máte chuť na tradičný vianočný dezert? Pripravte si s nami výnimočný skladaný kysnutý koláč „štedrák“ podľa overeného receptu pani Vierky. Vďaka tomuto receptu si vychutnáte dokonalú harmóniu chutí makových, orechových a tvarohových plniek prekladaných jemným kysnutým cestom. Nechajte sa zlákať vôňou škorice, vanilky a rumu, ktorá vám pri pečení prevonia celý dom.

Ingrediencie:

Kysnuté cesto:

  • 300 g polohrubej múky
  • 300 g hrubej múky
  • 90 g práškového cukru
  • 80 g masla
  • 25 g čerstvého droždia
  • 250 ml teplého mlieka
  • 2 vaječné žĺtky
  • 1 lyžička soli
  • 1 celé vajce (na potretie koláča)

Plnky:

Orechová plnka:

  • 180 g zomletých orechov
  • 105 g práškového cukru
  • Pomarančová kôra (voliteľné)
  • 1 vrecko škoricového cukru
  • Horúca voda (na spojenie)

Maková plnka:

  • 180 g zomletého maku
  • 105 g práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • Citrónová kôra (voliteľné)
  • Horúca voda (na spojenie)

Lekvárová plnka:

  • 200 g slivkového lekváru
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžica rumu

Tvarohová plnka:

  • 300 g tvarohu
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 lyžica krupicovej múky
  • 1 vrecko vanilkového cukru

Postup prípravy:

1. Príprava kysnutého cesta:

  1. Do teplého mlieka pridajte droždie a lyžičku cukru, dobre premiešajte a nechajte nakvasiť približne 10 minút.
  2. V mise zmiešajte polohrubú a hrubú múku so soľou.
  3. Pridajte nakvasený kvások, práškový cukor, žĺtky a rozpustené maslo.
  4. Vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí. Ak je potrebné, pridajte mlieko. Miesite približne 10 minút.
  5. Cesto prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 45 minút, kým zdvojnásobí svoj objem.

2. Príprava plniek:

  1. Orechová plnka: Zmiešajte zomleté orechy, práškový cukor, škoricový cukor, pomarančovú kôru (voliteľné) a pridajte horúcu vodu na spojenie do konzistencie pasty.
  2. Maková plnka: Zmiešajte zomletý mak, práškový cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru (voliteľné) a horúcu vodu na spojenie.
  3. Lekvárová plnka: Zmiešajte slivkový lekvár, cukor a rum.
  4. Tvarohová plnka: Zmiešajte tvaroh, práškový cukor, vajce, krupicovú múku a vanilkový cukor do hladkej konzistencie.

3. Skladanie koláča:

  1. Vykysnuté cesto rozdeľte na 5 rovnakých častí.
  2. Každú časť rozvaľkajte na veľkosť pekáča (42 × 48 cm).
  3. V pekáči vrstvite cesto a jednotlivé plnky v poradí podľa preferencie.
  4. Poslednú vrstvu ukončite cestom. Koláč nechajte ešte 10 minút kysnúť.

4. Pečenie:

  1. Pred pečením koláč potrite rozšľahaným vajíčkom.
  2. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40 minút, kým povrch nezozlatne.

Dobrú chuť! 🎂✨

Tipy:

  1. Pre ešte bohatšiu chuť orechovej plnky pridajte do nej hrsť nasekaných vlašských orechov.
  2. Ak nemáte radi rum, môžete ho v lekvárovej plnke nahradiť rumovou arómou alebo ho úplne vynechať.
  3. Po upečení nechajte štedrák vychladnúť na mriežke, aby sa cesto nezaparilo.
  4. Skladujte ho v chladničke, aby si zachoval svoju sviežosť a chuť.

Video recept:

Veríme, že si na tomto lahodnom skladanom kysnutom koláči „štedrák“ pochutíte rovnako ako my. Prajeme vám veľa úspechov pri pečení a nezabudnite sa s nami podeliť o vaše výtvory.

Viac vianočných receptov nájdete tu:

Vianočné vrkoče obalené v cukre a máčané v čokoláde – jednoduché pečivo na Vianoce

Vianočné kokosové guľôčky s čokoládou – zdravé a sviatočné

Krásne nepečené vianočné stromčeky – Sú naozaj jednoduché a rýchle!

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty