Vyskúšajte Sibírske ‘Zhurunchiki’ – pravdepodobne najlepšie zemiakové placky plnené mletým mäsom, aké ste kedy ochutnali. Tento tradičný (údajne sibírsky) recept je prekvapivo jednoduchý a výsledok? Neskutočne chutné a sýte placky, chrumkavé na povrchu a šťavnaté vo vnútri, ktoré si zamiluje celá rodina.
Ak ste milovník zemiakov a hľadáte niečo nové, rozhodne vyskúšajte Sibírske ‘Zhurunchiki’. Tieto zemiakové placky s mäsovou plnkou sú veľmi jednoduché na prípravu. Doplniť ich môžete sviežim zeleninovým šalátom alebo obľúbeným dipom, napríklad z kyslej smotany.
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas vyprážania: cca 10-14 minút na dávku (2-3 dávky)
- Počet porcií: cca 8-12 placiek (4 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Zemiakové cesto:
- 1000 g (1 kg) zemiakov (ideálne varný typ B alebo C, múčnatejšie)
- Soľ podľa chuti
Mäsová plnka:
- 400 g mletého mäsa (kuracie, bravčové alebo mix)
- 1/2 čajovej lyžičky soli (alebo podľa chuti)
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
Na vyprážanie:
- Rastlinný olej (napr. repkový, slnečnicový) v dostatočnom množstve na vyprážanie (cca 1-2 cm vrstva)
Na servírovanie (voliteľné):
- Kyslá smotana alebo obľúbený dip
- Zeleninový šalát
Postup prípravy
Príprava mäsovej plnky:
- V miske zmiešajte mleté mäso so soľou, čerstvo mletým čiernym korením a prelisovaným cesnakom. Rukami alebo vidličkou dôkladne premiešajte, aby sa koreniny rovnomerne rozložili.
- Z ochutenej mäsovej zmesi vytvarujte rukami veľmi tenké malé placky (fašírky), približne s priemerom 5-6 cm a hrúbkou len pár milimetrov. Počet mäsových placiek by mal zodpovedať plánovanému počtu zemiakových placiek (cca 8-12 kusov). Odložte ich bokom.
Príprava zemiakového cesta:
- Zemiaky ošúpte a nastrúhajte ich na jemnom strúhadle do väčšej misy.
- Nastrúhané zemiaky nechajte krátko (asi 5 minút) postáť. Medzitým pustia vodu.
- Teraz prichádza kľúčový krok: Nastrúhané zemiaky veľmi dôkladne vyžmýkajte, aby ste ich zbavili čo najväčšieho množstva vody. Najlepšie to ide rukami (po menších častiach) alebo ich zabaľte do čistej kuchynskej utierky a silno stláčajte, kým nevytečie maximum tekutiny.
- Dôkladne vyžmýkané zemiaky vráťte do suchej misy a osoľte ich podľa chuti. Premiešajte. (Nepridávajte už žiadnu múku ani vajce).
Tvarovanie a vyprážanie placiek (‘Zhurunchiki’):
- Na veľkej panvici rozohrejte dostatočné množstvo oleja (asi 1-2 cm vrstvu) na strednom ohni. Olej musí byť horúci, ale nemal by sa dymiť.
- Pomocou polievkovej lyžice naberte časť pripravenej zemiakovej hmoty a vložte ju do horúceho oleja. Lyžicou ju zľahka roztlačte do tvaru placky (priemer cca 8-10 cm).
- Na túto zemiakovú placku ihneď položte jednu pripravenú tenkú mäsovú placku.
- Mäsovú placku prikryte ďalšou lyžicou zemiakovej hmoty a okraje opatrne spojte a uhlaďte, aby bolo mäso úplne uzavreté v zemiakovom ceste.
- Takto vytvarujte na panvici niekoľko placiek naraz (neprepĺňajte panvicu).
- Smažte placky na strednom ohni z jednej strany približne 5 až 7 minút, kým nie sú pekne zlatohnedé a chrumkavé. Počas smaženia môžete teplotu mierne regulovať, aby sa placky nepripaľovali, ale aby sa mäso vo vnútri stihlo prepiecť.
- Opatrne ich obracačkou otočte a smažte ďalších 5-7 minút aj z druhej strany dozlatista.
- Hotové upečené placky vyberajte dierovanou naberačkou a ukladajte ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, aby sa odsal prebytočný tuk. Takto postupne vysmažte všetku zmes.
Servírovanie:
- Podávajte ihneď, horúce a chrumkavé. Výborne chutia samotné, s kopčekom kyslej smotany alebo obľúbeným dipom (napr. cesnakovým, bylinkovým) a čerstvým zeleninovým šalátom.
Videorecept
Tipy
- Pre najlepšiu chrumkavosť placiek je absolútne nevyhnutné nastrúhané zemiaky (používam múčnatejší typ B alebo C) naozaj dôkladne vyžmýkať od prebytočnej vody. Čím suchšie budú, tým chrumkavejšie budú placky. Strúham ich najemno.
- Mleté mäso (kuracie je jemnejšie, bravčové alebo mix šťavnatejšie) len jednoducho ochutím soľou, korením a cesnakom. Z neho tvarujem naozaj veľmi tenké placky, takmer ako papier, aby som mal istotu, že sa počas tých 10-14 minút vyprážania stihnú bezpečne prepiecť.
- Placku na panvici tvorím tak, že dám najprv vrstvu zemiakov, na ňu položím tenkú mäsovú placku a tú zakryjem ďalšou vrstvou zemiakov. Okraje spojím. Je dôležité, aby bolo mäso úplne obalené v zemiakovom ceste.
- Vyprážam ich na strednom ohni trochu dlhšie ako klasické zemiakové placky (spolu 10-14 minút), aby sa teplo dostalo aj k mäsu v strede. Hotové sú, keď sú krásne zlatohnedé a chrumkavé. Po vybratí ich nechám odkvapkať na papierových utierkach. Podávam ich najradšej s kyslou smotanou.
Vyskúšajte tento recept na Sibírske ‘Zhurunchiki’ a objavte možno najlepšie zemiakové placky plnené mletým mäsom, aké ste kedy jedli. Jednoduché, sýte a nesmierne chutné.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Kalnina Natália