Táto sardínková nátierka s vajíčkom je pre mňa chuť detstva. Presne takúto mi robievala maminka na raňajky alebo rýchlu večeru. Je výdatná, plná chuti a vďaka syru a kôpru má ten správny šmrnc. Je to jeden z tých receptov, ktoré sú hotové za pár minút a vždy potešia.
Zabudnite na kupované nátierky plné konzervantov. Tá domáca je neporovnateľne lepšia a presne viete, čo do nej dávate. Poďme si ju spolu pripraviť!
Ako pripraviť najlepšiu sardínkovú nátierku?
Vajíčka uvarte natvrdo. V mise potom vidličkou roztlačte sardinky a zmiešajte ich s nastrúhaným syrom, nasekanou cibuľkou, vajíčkami a kôprom. Všetko spojte zálievkou z jogurtu a horčice a dochuťte.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia: 10 minút (vajíčka)
- Počet porcií: 4–6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia (s bagetou)
- Trend: Rýchle raňajky
Potrebujeme
- 400 g sardiniek v oleji
- 2 ks vajec
- 200 g tvrdého syra (napr. eidam)
- 3–4 ks jarnej cibuľky
- malý zväzok čerstvého kôpru (cca 3-4 PL nasekaného)
- 2 PL bieleho jogurtu (10 %)
- 1 ČL horčice
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 bageta a 50 g masla na podávanie
Postup prípravy
- Najprv si dajte variť vajíčka natvrdo, bude to trvať približne 10 minút. Po uvarení ich schlaďte v studenej vode, ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
- Medzitým si pripravte ostatné suroviny. Sardinky sceďte z prebytočného oleja. Pár kvapiek oleja môžete v nátierke nechať pre lepšiu chuť.
- Vo väčšej mise roztlačte sardinky vidličkou. Pridajte najemno nastrúhaný syr a nadrobno nasekanú jarnú cibuľku aj s vňaťou.
- K zmesi pridajte nasekané vajíčka a nasekaný čerstvý kôpor. Kôpor dodá nátierke úžasnú sviežu vôňu, tento krok mám naozaj rád.
- V malej miske si zmiešajte jogurt, horčicu, soľ a korenie. Tento dip pridajte k sardinkovej zmesi.
- Všetko spolu už len zľahka, ale dôkladne premiešajte. Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením.
- Nátierka je najlepšia, keď ju necháte aspoň 15 minút odležať v chladničke, aby sa chute prepojili.
- Tesne pred podávaním si pripravte hrianky. Bagetu nakrájajte na plátky a opečte ju na rozpustenom masle z oboch strán dozlatista.
Videorecept
Tipy
- Chcete jemnejšiu nátierku? Tento recept vytvára pomerne hustú a veľmi sýtu nátierku. Ak máte radšej jemnejšiu a krémovejšiu konzistenciu, pridajte o lyžicu jogurtu viac alebo vmiešajte lyžicu zmäknutého masla či smotanového syra.
- S olejom opatrne. Množstvo oleja, ktoré necháte v sardinkách, ovplyvní výslednú chuť a konzistenciu. Ak chcete ľahšiu verziu, olej sceďte čo najdôkladnejšie. Pre plnšiu chuť trochu oleja ponechajte.
- Čerstvosť je kľúčová. Čerstvý kôpor a jarná cibuľka sú pre tento recept nenahraditeľné. Sušené bylinky by nikdy nevytvorili takú sviežu a aromatickú chuť.
Variácie
- S kyslou uhorkou: Pre príjemnú kyslosť a chrumkavosť pridajte jednu nadrobno nasekanú kyslú uhorku.
- Pikantná verzia: Vmiešajte do nátierky štipku mletého čili alebo pár kvapiek tabasca.
- Namiesto syra: Ak nemáte radi syr v nátierkach, jednoducho ho vynechajte a pridajte o jedno vajíčko viac.
Záver
Podávajte s teplými, chrumkavými hriankami z bagety. Je to dokonalá kombinácia. Dobrú chuť!
Tento recept je inšpirovaný od Рецепты Simple Food с Юлией Шевчук, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.