Keď ma prepadne chuť na čokoládu, ale nemám čas ani náladu na zložité pečenie, siahnem po tomto recepte. Táto rýchla čokoládová torta bez múky je neuveriteľne vláčna vďaka jogurtu a namiesto múky v nej nájdete len pomleté ovsené vločky. Hotová je raz-dva.
Je to skvelá, ľahšia alternatíva ku klasickým tortám, ktorá nezaťaží. Navyše, na jej prípravu nepotrebujete žiadne špeciálne cukrárske zručnosti. Presvedčíte sa sami?
Ako pripraviť rýchlu čokoládovú tortu bez múky?
V mise zmiešajte jogurt, mlieko a vajce. Pridajte kakao, sladidlo a sódu. Nakoniec vmiešajte najemno pomleté ovsené vločky. Cesto vylejte do malej formy a pečte pri 160 °C.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas pečenia: 35 minút
- Počet porcií: 1 malá torta (cca 8 kúskov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 120 kcal/kúsok (s polevou, odhad)
- Trend: Rýchly dezert
Potrebujeme
Na tortu (priemer 16-18 cm)
- 180 g bieleho nízkotučného jogurtu
- 80 g odtučneného mlieka
- 60 g jemných ovsených vločiek
- 50 g kvalitného tmavého kakaa
- 1 ks vajce
- 3–4 PL sladidla (napr. erytritol so stéviou, v pomere 1:1 k cukru), alebo podľa chuti
- ¾ ČL jedlej sódy
- 1 ČL vanilkového extraktu
Na polevu
- 70 g horkej čokolády (min. 70 % kakaa)
- 45 g odtučneného mlieka
- 20 g bieleho nízkotučného jogurtu
- sladidlo podľa chuti
Postup prípravy
- Najprv si predhrejte rúru na 160 °C. Malú tortovú formu (s priemerom 16 alebo 18 cm) vysteľte na dne papierom na pečenie.
- Ovsené vločky v mixéri alebo mlynčeku na kávu rozomeľte na jemnú múku.
- V mise zmiešajte jogurt, mlieko, vajce a vanilkový extrakt. Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu.
- Do zmesi preosejte kakao, pridajte sladidlo a jedlú sódu. Metličkou všetko dobre premiešajte, aby v ceste neboli hrudky.
- Nakoniec do cesta nasypte pomleté ovsené vločky. Zmes už len zľahka a rýchlo premiešajte stierkou.
- Cesto ihneď vylejte do pripravenej formy a povrch uhlaďte.
- Pečte približne 35 minút. Test špajdľou urobte už po 30 minútach. Ak na nej zostane zopár vlhkých omrviniek, je to v poriadku – torta tak zostane vláčna.
- Upečenú tortu nechajte 10 minút chladnúť vo forme. Potom ju opatrne vyberte, preklopte na mriežku, stiahnite papier na pečenie a nechajte úplne vychladnúť.
- Kým torta chladne, pripravte si polevu. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu. V miske zmiešajte mlieko, jogurt a sladidlo. Do tejto zmesi rýchlo zašľahajte rozpustenú, mierne vychladnutú čokoládu, kým nevznikne hladký krém.
- Polevu natrite na úplne vychladnutú tortu a nechajte v chladničke aspoň krátko stuhnúť.
Videorecept
Tipy
- Dôležité upozornenie k sladidlám: Tento recept pracuje so sladidlami, ktoré nahrádzajú cukor v pomere 1:1 (napr. zmes erytritolu a stévie). Nikdy nepoužívajte čistú stéviu v gramoch! Tá je až 300x sladšia ako cukor a torta by bola extrémne horká a nejedlá. Množstvo si vždy upravte podľa typu sladidla, ktorý používate.
- Pre 100% bezlepkovú verziu: Ak chcete mať tortu úplne bezlepkovú, použite certifikované bezlepkové ovsené vločky. Bežné vločky môžu byť kontaminované lepkom pri spracovaní.
- Vláčnosť je kľúčová: Tortu neprepečte, aby nebola suchá. Je lepšie ju vytiahnuť o minútku skôr ako neskôr. Vďaka jogurtu a vločkám zostane prirodzene vlhká.
Variácie
- Proteínová bomba: Pridajte do cesta 1 odmerku (25 g) obľúbeného čokoládového proteínového prášku. Možno budete musieť pridať lyžicu mlieka navyše.
- S ovocím: Podávajte s čerstvými malinami alebo s kopčekom gréckeho jogurtu. Kyslosť ovocia či jogurtu skvele doplní bohatú chuť čokolády.
- Kávový nádych: Pridajte do cesta lyžičku instantnej kávy pre hlbšiu, “mokka” chuť.
Záver
Je to skvelá maškrta, keď máte chuť na sladké, no hľadáte ľahšiu alternatívu. Dobrú chuť!
Tento recept je inšpirovaný od Emma’s Goodies, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.