Keď ma prepadne chuť na čokoládu, ale nemám čas ani chuť na zložité pečenie, siahnem po tomto recepte. Táto rýchla čokoládová torta bez múky je neuveriteľne vláčna vďaka jogurtu a namiesto múky v nej nájdete len pomleté ovsené vločky. Hotová je raz-dva.
4PLsladidla (napr. erytritol so stéviou)(v pomere 1:1 k cukru), alebo podľa chuti
3/4ČLjedlej sódy
1ČLvanilkového extraktu
Na polevu:
70ghorkej čokolády(min. 70 % kakaa)
45godtučneného mlieka
20gbieleho nízkotučného jogurtu
sladidlopodľa chuti
Pokyny
1. Najprv si predhrejte rúru na 160 °C. Malú tortovú formu (s priemerom 16 alebo 18 cm) vysteľte na dne papierom na pečenie.
2. Ovsené vločky v mixéri alebo mlynčeku na kávu rozomeľte na jemnú múku.
3. V mise zmiešajte jogurt, mlieko, vajce a vanilkový extrakt. Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu.
4. Do zmesi preosejte kakao, pridajte sladidlo a jedlú sódu. Metličkou všetko dobre premiešajte, aby v ceste neboli hrudky.
5. Nakoniec do cesta nasypte pomleté ovsené vločky. Zmes už len zľahka a rýchlo premiešajte stierkou.
6. Cesto ihneď vylejte do pripravenej formy a povrch uhlaďte.
7. Pečte približne 35 minút. Test špajdľou urobte už po 30 minútach. Ak na nej zostane zopár vlhkých omrviniek, je to v poriadku – torta tak zostane vláčna.
8. Upečenú tortu nechajte 10 minút chladnúť vo forme. Potom ju opatrne vyberte, preklopte na mriežku, stiahnite papier na pečenie a nechajte úplne vychladnúť.
9. Kým torta chladne, pripravte si polevu. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu. V miske zmiešajte mlieko, jogurt a sladidlo. Do tejto zmesi rýchlo zašľahajte rozpustenú, mierne vychladnutú čokoládu, kým nevznikne hladký krém.
10. Polevu natrite na úplne vychladnutú tortu a nechajte v chladničke aspoň krátko stuhnúť.
Poznámky
1. Dôležité upozornenie k sladidlám: Tento recept pracuje so sladidlami, ktoré nahrádzajú cukor v pomere 1:1 (napr. zmes erytritolu a stévie). Nikdy nepoužívajte čistú stéviu v gramoch! Tá je až 300x sladšia ako cukor a torta by bola extrémne horká a nejedlá. Množstvo si vždy upravte podľa typu sladidla, ktorý používate.2. Pre 100% bezlepkovú verziu: Ak chcete mať tortu úplne bezlepkovú, použite certifikované bezlepkové ovsené vločky. Bežné vločky môžu byť kontaminované lepkom pri spracovaní.3. Vláčnosť je kľúčová: Tortu neprepečte, aby nebola suchá. Je lepšie ju vytiahnuť o minútku skôr ako neskôr. Vďaka jogurtu a vločkám zostane prirodzene vlhká.Variácie:• Proteínová bomba: Pridajte do cesta 1 odmerku (25 g) obľúbeného čokoládového proteínového prášku. Možno budete musieť pridať lyžicu mlieka navyše.• S ovocím: Podávajte s čerstvými malinami alebo s kopčekom gréckeho jogurtu. Kyslosť ovocia či jogurtu skvele doplní bohatú chuť čokolády.• Kávový nádych: Pridajte do cesta lyžičku instantnej kávy pre hlbšiu, 'mokka' chuť.