Search

Recept na tradičné rezy Mazurka: Plné orechov, hrozienok a bez masla

rezy Mazurka
rezy Mazurka

Obsah receptu

Hľadáte recept na tradičné vianočné pečivo, ktoré je iné ako ostatné? Vyskúšajte tieto chrumkavé rezy Mazurka! Sú plné orechov a hrozienok, no neobsahujú žiadne pridané maslo ani olej. Sú tak prekvapivo ľahké a neskutočne návykové. Jednoducho ich musíte ochutnať!

Celé cesto drží pokope len nadýchaná pena z vajec a cukru. Kľúčom k úspechu je však správne načasovanie krájania. S naším návodom to bude hračka.

Ako sa robia tradičné rezy Mazurka bez tuku?

Z vajec a cukru vyšľahajte hustú penu. Opatrne vmiešajte múku s kypriacim práškom a nakoniec pridajte nasekané orechy a scedené hrozienka. Cesto upečte na tenko a krájajte ho na rezy ešte horúce.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas pečenia: 15–20 minút
  • Počet porcií: 1 plech (cca 30 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 90 kcal/kus
  • Trend: Vianočné pečivo, Bez tuku, Tradičný recept

Potrebujeme

  • 2 veľké vajcia
  • 180 g kryštálového cukru
  • 130 g hrozienok
  • 120 g hladkej múky
  • 100 g vlašských orechov
  • 1,5 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva

Postup prípravy

Príprava

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si menší plech (približne 25×35 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Hrozienka v miske zalejte horúcou vodou a nechajte ich 10 minút napučať.
  3. Medzitým na suchej panvici na strednom ohni opekajte vlašské orechy za stáleho miešania asi 5-7 minút, kým sa nerozvonia. Dávajte pozor, aby nezhoreli. Nechajte ich mierne vychladnúť a nasekajte nahrubo.

Príprava cesta a pečenie

  1. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s kryštálovým cukrom do hustej, svetlej a nadýchanej peny. Šľahajte aspoň 5-7 minút, objem by sa mal strojnásobiť.
  2. V menšej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom.
  3. Sypkú zmes opatrne a po častiach stierkou vmiešajte do vaječnej peny.
  4. Hrozienka dôkladne sceďte a osušte papierovou utierkou. Spolu s nasekanými orechmi ich zľahka vmiešajte do cesta.
  5. Cesto rovnomerne rozotrite v tenkej vrstve na pripravený plech.
  6. Pečte v predhriatej rúre 15–20 minút, kým povrch nie je zlatohnedý a pevný na dotyk.

Krájanie a skladovanie

  1. DÔLEŽITÝ KROK: Plech vyberte z rúry a okamžite, ešte horúci, nakrájajte plát ostrým nožom alebo radielkom na malé obdĺžniky alebo kosoštvorce.
  2. Rezy nechajte na plechu úplne vychladnúť. Po vychladnutí stvrdnú a budú krásne chrumkavé.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto vlašských orechov môžete použiť lieskovce alebo mandle.
  2. Do cesta môžete pridať aj štipku škorice alebo nastrúhanú citrónovú kôru.
  3. Ak chcete rezy ozdobiť, po vychladnutí ich môžete pokvapkať čokoládovou polevou.

Variácie

  • S iným ovocím: Namiesto hrozienok použite nasekané sušené marhule alebo brusnice.
  • Exotická verzia: Pridajte do cesta aj 50 g strúhaného kokosu.
  • Bez orechov: Nahraďte orechy slnečnicovými alebo tekvicovými semienkami.

Tieto chrumkavé rezy sú dôkazom, že aj bez masla sa dá upiecť fantastická pochúťka. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Калнина Наталья, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty