Hľadáte recept na tradičné vianočné pečivo, ktoré je iné ako ostatné? Vyskúšajte tieto chrumkavé rezy Mazurka! Sú plné orechov a hrozienok, no neobsahujú žiadne pridané maslo ani olej. Sú tak prekvapivo ľahké a neskutočne návykové. Jednoducho ich musíte ochutnať!
Celé cesto drží pokope len nadýchaná pena z vajec a cukru. Kľúčom k úspechu je však správne načasovanie krájania. S naším návodom to bude hračka.
Ako sa robia tradičné rezy Mazurka bez tuku?
Z vajec a cukru vyšľahajte hustú penu. Opatrne vmiešajte múku s kypriacim práškom a nakoniec pridajte nasekané orechy a scedené hrozienka. Cesto upečte na tenko a krájajte ho na rezy ešte horúce.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia: 15–20 minút
- Počet porcií: 1 plech (cca 30 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 90 kcal/kus
- Trend: Vianočné pečivo, Bez tuku, Tradičný recept
Potrebujeme
- 2 veľké vajcia
- 180 g kryštálového cukru
- 130 g hrozienok
- 120 g hladkej múky
- 100 g vlašských orechov
- 1,5 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
Postup prípravy
Príprava
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si menší plech (približne 25×35 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Hrozienka v miske zalejte horúcou vodou a nechajte ich 10 minút napučať.
- Medzitým na suchej panvici na strednom ohni opekajte vlašské orechy za stáleho miešania asi 5-7 minút, kým sa nerozvonia. Dávajte pozor, aby nezhoreli. Nechajte ich mierne vychladnúť a nasekajte nahrubo.
Príprava cesta a pečenie
- Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s kryštálovým cukrom do hustej, svetlej a nadýchanej peny. Šľahajte aspoň 5-7 minút, objem by sa mal strojnásobiť.
- V menšej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom.
- Sypkú zmes opatrne a po častiach stierkou vmiešajte do vaječnej peny.
- Hrozienka dôkladne sceďte a osušte papierovou utierkou. Spolu s nasekanými orechmi ich zľahka vmiešajte do cesta.
- Cesto rovnomerne rozotrite v tenkej vrstve na pripravený plech.
- Pečte v predhriatej rúre 15–20 minút, kým povrch nie je zlatohnedý a pevný na dotyk.
Krájanie a skladovanie
- DÔLEŽITÝ KROK: Plech vyberte z rúry a okamžite, ešte horúci, nakrájajte plát ostrým nožom alebo radielkom na malé obdĺžniky alebo kosoštvorce.
- Rezy nechajte na plechu úplne vychladnúť. Po vychladnutí stvrdnú a budú krásne chrumkavé.
Videorecept
Tipy
- Namiesto vlašských orechov môžete použiť lieskovce alebo mandle.
- Do cesta môžete pridať aj štipku škorice alebo nastrúhanú citrónovú kôru.
- Ak chcete rezy ozdobiť, po vychladnutí ich môžete pokvapkať čokoládovou polevou.
Variácie
- S iným ovocím: Namiesto hrozienok použite nasekané sušené marhule alebo brusnice.
- Exotická verzia: Pridajte do cesta aj 50 g strúhaného kokosu.
- Bez orechov: Nahraďte orechy slnečnicovými alebo tekvicovými semienkami.
Tieto chrumkavé rezy sú dôkazom, že aj bez masla sa dá upiecť fantastická pochúťka. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Калнина Наталья, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.