Zabudnite na kupované verzie plné náhrad. Toto je recept na ten pravý, poctivý Šalát Pikant, ktorý je zaručene lepší ako z obchodu. Ak máte radi ohnivé pochúťky, tento recept si určite uložte – kombinácia salámy, papričiek a špeciálnej zálievky je dokonalá a overená časom.
Pokiaľ premýšľate, aké pohostenie pripraviť svojim hosťom, rozhodne vyskúšajte pravý Šalát Pikant s chilli a feferónkami. Skvele sa hodí na chlebíčky alebo ho môžete servírovať v mise s čerstvým pečivom. Príprava je jednoduchá, výsledok fantastický a pikantný.
- Čas prípravy: cca 20-25 minút (+ chladenie)
- Čas chladenia: min. 3 hodiny (ideálne cez noc)
- Počet porcií: cca 6-8 porcií (cca 900 g šalátu)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Bez majonézy: Áno
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 450 g kvalitnej mäkkej salámy (napr. Parížska, Šunková)
- 1 ks stredne veľkej cibule
- 80 g nakladaných feferóniek (mierne alebo viac pálivé, podľa chuti)
- 1 ks čerstvej chilli papričky (alebo podľa chuti a pálivosti)
- 60 g sterilizovaných kyslých uhoriek
- 1 polievková lyžica plnotučnej horčice
- 4 polievkové lyžice kvalitného kečupu (jemného alebo pikantného)
- 2 polievkové lyžice sladkej chilli omáčky (ázijského typu)
- 1 polievková lyžica Worcestrovej omáčky
- Soľ podľa chuti (začnite opatrne)
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Na servírovanie (voliteľné):
- Čerstvé pečivo (rožky, chlieb, veka)
- Čerstvé bylinky (petržlenová vňať, pažítka) na ozdobu
Postup prípravy
Príprava surovín:
- Kvalitnú mäkkú salámu nakrájajte na čo najtenšie a najrovnomernejšie rezančeky (julienne). Vložte ich do veľkej misy.
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte na úplne jemnulinké kocky. Kyslé uhorky nastrúhajte nahrubo na strúhadle alebo tiež nakrájajte na veľmi malé kocky. Oboje pridajte k saláme.
- Nakladané feferónky sceďte z nálevu. Ak sú celé, zbavte ich stopiek a semienok (pre menej pálivosti) a nakrájajte ich na veľmi jemné kúsky alebo tenké kolieska. Množstvo prispôsobte požadovanej pikantnosti.
- Čerstvú chilli papričku (ak používate) takisto zbavte semienok a bielej dužiny a nasekajte ju na extrémne jemné kúsky. Pridajte feferónky aj chilli papričku do misy.
Miešanie a chladenie:
- K pripraveným surovinám v mise pridajte plnotučnú horčicu, kečup, sladkú chilli omáčku a Worcestrovú omáčku.
- Dochuťte čerstvo mletým čiernym korením a soľou. So soľou začnite opatrne, pretože saláma, feferónky aj uhorky už obsahujú soľ.
- Všetky ingrediencie v mise teraz dôkladne, ale zľahka premiešajte lyžicou alebo stierkou, kým sa všetky suroviny rovnomerne nespoja a neobalia v zálievke.
- Hotový premiešaný šalát ochutnajte, ale finálne dochutenie si nechajte až po odležaní. Prikryte misu potravinovou fóliou alebo preložte šalát do uzatvárateľnej nádoby a vložte ho do chladničky.
- Nechajte šalát v chladničke poriadne vychladiť a odležať minimálne 3 hodiny, ideálne však cez noc (12-24 hodín). Je to absolútne kľúčové, aby sa chute dokonale prepojili a šalát získal tú správnu “Pikant” chuť.
Servírovanie:
- Pred podávaním vyberte šalát z chladničky, ešte raz ho zľahka premiešajte a finálne ochutnajte. Ak treba, teraz ho môžete dochutiť soľou, korením, prípadne pridať trochu nálevu z feferóniek alebo uhoriek pre viac kyslosti či pikantnosti.
- Podávajte dobre vychladený, buď ako nátierku na čerstvom pečive (rožkoch, chlebe), alebo ako základ pre pikantné obložené chlebíčky. Môžete ho ozdobiť čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.
Videorecept
Tipy
- Základom pravého Pikant šalátu je kvalitná mäkká saláma (Parížska, Šunková) nakrájaná na tenké rezančeky. Naozaj sa snažím krájať ju na čo najrovnomernejšie a najtenšie prúžky, nie na kocky.
- Uhorky strúham nahrubo a cibuľu, feferónky aj čerstvé chilli krájam na úplne miniatúrne kocky. Množstvo feferóniek a chilli si vždy prispôsobím podľa toho, aký “ohnivý” šalát chcem dosiahnuť – radšej začnem s menším množstvom a prípadne pridám. Nezabudnite odstrániť semienka pre miernejšiu pálivosť.
- Tento šalát je bez majonézy, jeho základ tvorí zálievka z kečupu, horčice, sladkej chilli omáčky a worcestru. Všetky tieto dochucovadlá zmiešam s nakrájanými surovinami naraz. So soľou som opatrný a dochucujem až po odležaní.
- Odležanie v chladničke je pri tomto šaláte alfou a omegou. Minimálne 3 hodiny, ale najlepší je naozaj až na druhý deň. Chute sa krásne spoja, saláma mierne nasiakne zálievkou a pikantnosť sa pekne rozvinie. Podávam ho zásadne dobre vychladený s čerstvým pečivom.
Tento recept na pravý Šalát Pikant si určite uložte. Je naozaj lepší ako ten z obchodu a táto ohnivá pochúťka poteší všetkých milovníkov pikantných chutí.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty bez brepty