Search

Pravý Šalát Pikant (lepší ako z obchodu): Tento recept na ohnivú pochúťku si uložte

Šalát Pikant
Šalát Pikant

Obsah receptu

Zabudnite na kupované verzie plné náhrad. Toto je recept na ten pravý, poctivý Šalát Pikant, ktorý je zaručene lepší ako z obchodu. Ak máte radi ohnivé pochúťky, tento recept si určite uložte – kombinácia salámy, papričiek a špeciálnej zálievky je dokonalá a overená časom.

Pokiaľ premýšľate, aké pohostenie pripraviť svojim hosťom, rozhodne vyskúšajte pravý Šalát Pikant s chilli a feferónkami. Skvele sa hodí na chlebíčky alebo ho môžete servírovať v mise s čerstvým pečivom. Príprava je jednoduchá, výsledok fantastický a pikantný.

  • Čas prípravy: cca 20-25 minút (+ chladenie)
  • Čas chladenia: min. 3 hodiny (ideálne cez noc)
  • Počet porcií: cca 6-8 porcií (cca 900 g šalátu)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Bez majonézy: Áno

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 450 g kvalitnej mäkkej salámy (napr. Parížska, Šunková)
  • 1 ks stredne veľkej cibule
  • 80 g nakladaných feferóniek (mierne alebo viac pálivé, podľa chuti)
  • 1 ks čerstvej chilli papričky (alebo podľa chuti a pálivosti)
  • 60 g sterilizovaných kyslých uhoriek
  • 1 polievková lyžica plnotučnej horčice
  • 4 polievkové lyžice kvalitného kečupu (jemného alebo pikantného)
  • 2 polievkové lyžice sladkej chilli omáčky (ázijského typu)
  • 1 polievková lyžica Worcestrovej omáčky
  • Soľ podľa chuti (začnite opatrne)
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Na servírovanie (voliteľné):

  • Čerstvé pečivo (rožky, chlieb, veka)
  • Čerstvé bylinky (petržlenová vňať, pažítka) na ozdobu

Postup prípravy

Príprava surovín:

  1. Kvalitnú mäkkú salámu nakrájajte na čo najtenšie a najrovnomernejšie rezančeky (julienne). Vložte ich do veľkej misy.
  2. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na úplne jemnulinké kocky. Kyslé uhorky nastrúhajte nahrubo na strúhadle alebo tiež nakrájajte na veľmi malé kocky. Oboje pridajte k saláme.
  3. Nakladané feferónky sceďte z nálevu. Ak sú celé, zbavte ich stopiek a semienok (pre menej pálivosti) a nakrájajte ich na veľmi jemné kúsky alebo tenké kolieska. Množstvo prispôsobte požadovanej pikantnosti.
  4. Čerstvú chilli papričku (ak používate) takisto zbavte semienok a bielej dužiny a nasekajte ju na extrémne jemné kúsky. Pridajte feferónky aj chilli papričku do misy.

Miešanie a chladenie:

  1. K pripraveným surovinám v mise pridajte plnotučnú horčicu, kečup, sladkú chilli omáčku a Worcestrovú omáčku.
  2. Dochuťte čerstvo mletým čiernym korením a soľou. So soľou začnite opatrne, pretože saláma, feferónky aj uhorky už obsahujú soľ.
  3. Všetky ingrediencie v mise teraz dôkladne, ale zľahka premiešajte lyžicou alebo stierkou, kým sa všetky suroviny rovnomerne nespoja a neobalia v zálievke.
  4. Hotový premiešaný šalát ochutnajte, ale finálne dochutenie si nechajte až po odležaní. Prikryte misu potravinovou fóliou alebo preložte šalát do uzatvárateľnej nádoby a vložte ho do chladničky.
  5. Nechajte šalát v chladničke poriadne vychladiť a odležať minimálne 3 hodiny, ideálne však cez noc (12-24 hodín). Je to absolútne kľúčové, aby sa chute dokonale prepojili a šalát získal tú správnu “Pikant” chuť.

Servírovanie:

  1. Pred podávaním vyberte šalát z chladničky, ešte raz ho zľahka premiešajte a finálne ochutnajte. Ak treba, teraz ho môžete dochutiť soľou, korením, prípadne pridať trochu nálevu z feferóniek alebo uhoriek pre viac kyslosti či pikantnosti.
  2. Podávajte dobre vychladený, buď ako nátierku na čerstvom pečive (rožkoch, chlebe), alebo ako základ pre pikantné obložené chlebíčky. Môžete ho ozdobiť čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Videorecept

Tipy

  1. Základom pravého Pikant šalátu je kvalitná mäkká saláma (Parížska, Šunková) nakrájaná na tenké rezančeky. Naozaj sa snažím krájať ju na čo najrovnomernejšie a najtenšie prúžky, nie na kocky.
  2. Uhorky strúham nahrubo a cibuľu, feferónky aj čerstvé chilli krájam na úplne miniatúrne kocky. Množstvo feferóniek a chilli si vždy prispôsobím podľa toho, aký “ohnivý” šalát chcem dosiahnuť – radšej začnem s menším množstvom a prípadne pridám. Nezabudnite odstrániť semienka pre miernejšiu pálivosť.
  3. Tento šalát je bez majonézy, jeho základ tvorí zálievka z kečupu, horčice, sladkej chilli omáčky a worcestru. Všetky tieto dochucovadlá zmiešam s nakrájanými surovinami naraz. So soľou som opatrný a dochucujem až po odležaní.
  4. Odležanie v chladničke je pri tomto šaláte alfou a omegou. Minimálne 3 hodiny, ale najlepší je naozaj až na druhý deň. Chute sa krásne spoja, saláma mierne nasiakne zálievkou a pikantnosť sa pekne rozvinie. Podávam ho zásadne dobre vychladený s čerstvým pečivom.

Tento recept na pravý Šalát Pikant si určite uložte. Je naozaj lepší ako ten z obchodu a táto ohnivá pochúťka poteší všetkých milovníkov pikantných chutí.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty bez brepty

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty