Search

Pravé slovenské strapačky s kapustou a klobásou: Tradičný obed ako od starej mamy.

strapačky s kapustou
strapačky s kapustou

Obsah receptu

Publikované: 12. júla 2025, 14:00

Sú jedlá, ktoré sú tak hlboko zakorenené v našej kultúre, že ich vôňa a chuť okamžite evokujú pocit domova. Strapačky s kapustou a klobásou sú presne takýmto pokladom slovenskej kuchyne. Je to jedlo chudobných aj bohatých, jedlo, ktoré sa varilo v každej domácnosti a ktoré dokáže zasýtiť a potešiť ako máloktoré iné. Kombinácia mäkkých zemiakových halušiek, sladkokyslej dusenej kapusty a pikantnej, voňavej klobásy je jednoducho dokonalá. Je to poctivé, sýte a nesmierne chutné jedlo, ktoré vás zaručene prenesie do detstva a pripomenie vám nedeľné obedy u starej mamy.

Príprava pravých domácich strapačiek nie je žiadna veda, no vyžaduje si trošku lásky a poctivý prístup. Základom sú samozrejme kvalitné suroviny – dobrá kyslá kapusta a chutná klobása. Cesto na halušky je v tomto recepte trošku iné, pevnejšie, vďaka čomu sa halušky nerozvaria a krásne sa spoja s kapustou. Poďte si s nami uvariť túto tradičnú slovenskú dobrotu, ktorá nikdy nesklame.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas varenia: cca 25-30 minút
  • Počet porcií: 3-4 porcie
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na kapustovú zmes:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 3 ks kvalitnej klobásy (napr. Dunajská)
  • 1 ks šalotky (alebo menšej cibule)
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • 5 guličiek nového korenia
  • 3 ks bobkového listu
  • 2 PL oleja
  • voda na podliatie

Na halušky (strapačky):

  • 550 g polohrubej múky
  • 130 g zemiakov
  • 1 ks vajca
  • 1 ks vaječného žĺtka
  • 1,5 ČL soli

Postup prípravy

Príprava kapusty a halušiek:

  1. Najprv si pripravíme kapustovú zmes. Na panvici na rozpálenom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú šalotku do sklovita, približne 2–3 minúty.
  2. Kyslú kapustu scedíme (ak je príliš kyslá, môžeme ju aj premyť) a pridáme ju k cibuľke. Pridáme bobkový list, nové korenie, čierne korenie, soľ a lyžičku cukru.
  3. Všetko spolu premiešame, zalejeme vodou tak, aby bola kapusta ponorená, a prikryté dusíme na miernom ohni približne 15 minút, kým kapusta nezmäkne.
  4. Kým sa kapusta dusí, pripravíme si cesto na halušky. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na najjemnejšom strúhadle.
  5. V mise zmiešame nastrúhané zemiaky s polohrubou múkou, soľou, celým vajíčkom a jedným žĺtkom. Vypracujeme hladké, hustejšie cesto.
  6. Vo veľkom hrnci si dáme zovrieť osolenú vodu.

Dokončenie:

  1. Klobásu nakrájame na kolieska. Podľa pôvodného receptu ju môžete buď pridať hneď na začiatku k cibuľke a spolu orestovať, alebo ju vmiešať do hrnca ku kapuste a spolu dusiť.
  2. Keď voda na halušky vrie, pretláčame do nej cesto cez sito na halušky (haluškovač).
  3. Halušky varíme, kým nevyplávajú na povrch, a od vyplávania ešte približne 2 minúty.
  4. Hotové halušky scedíme a ihneď ich zmiešame s pripravenou kapustovo-klobásovou zmesou.
  5. Všetko spolu dobre premiešame a môžeme podávať.

Videorecept

Tipy

  1. Ak by sa vám zdalo, že cesto na halušky je príliš husté a nejde dobre pretlačiť cez sito, môžete ho zľahka zriediť trochou vody alebo ho rozmixovať tyčovým mixérom dohladka.
  2. Pre ešte lepšiu a bohatšiu chuť niekedy namiesto oleja použijem na orestovanie cibuľky a klobásy bravčovú masť. Celé jedlo tak získa tú pravú, tradičnú chuť.
  3. Ak je kapusta po udusení stále príliš kyslá, nebojím sa ju dochutiť ešte jednou lyžičkou cukru. Krásne to vyváži chute.
  4. Niekedy si na záver na suchej panvici opečiem ešte pár kociek údenej slaninky a hotové strapačky na tanieri posypem chrumkavými škvarkami. Je to absolútna delikatesa.

Dúfame, že vám táto slovenská klasika bude chutiť. Je to jedlo, ktoré nikdy neomrzí a vždy prinesie na stôl kúsok domova a tradície.

Recept vychádza z verzie od Youtube kanálu Vaření s Jančou, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty