Search

Nedeľný obed (takmer) bez námahy: Fantastické valašské špízy z krkovičky (Recept)

valašské špízy z krkovičky
Valašské špízy z krkovičky

Obsah receptu

Hľadáte tip na fantastický nedeľný obed, ktorý si nevyžaduje hodiny státia pri sporáku? Tieto valašské špízy z krkovičky pečené v rúre sú presne to, čo potrebujete. Príprava je jednoduchá, väčšinu práce urobí rúra a výsledok je nesmierne chutný.

Vyskúšajte recept na šťavnaté valašské špízy z krkovičky so zemiakmi a zeleninou. Podávajte ich s osviežujúcim šalátom, obľúbenou tatárskou omáčkou alebo vyladeným cesnakovým či bylinkovým dipom. Skvelý obed (takmer) bez námahy.

  • Čas prípravy: 35 minút
  • Čas pečenia: cca 45 minút
  • Počet porcií: 3 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • cca 500-600 g bravčovej krkovičky (ideálne 3 tenšie plátky)
  • 2 ks stredne veľkej cibule
  • 100 g plátkovej anglickej slaniny
  • 1 ks červenej kápie
  • 6 ks menších prílohových zemiakov
  • Rastlinný olej (napr. slnečnicový, repkový) na pokvapkanie
  • Soľ podľa chuti
  • Sušený cesnak podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie a/alebo obľúbené grilovacie korenie/korenie na bravčové mäso (napr. na krkovicu, špízy)
  • Kovové ihly alebo drevené špajdle (namočené vo vode)

Na servírovanie (voliteľné):

  • Tatárska omáčka, obľúbený dip (napr. cesnakový, bylinkový)
  • Čerstvý zeleninový šalát

Postup prípravy

Príprava surovín:

  1. Bravčovú krkovičku nakrájajte na približne rovnaké kocky veľkosti asi 2×2 cm alebo 3×3 cm.
  2. Cibuľu ošúpte, prekrojte napoly alebo na štvrtiny a rozoberte na jednotlivé vrstvy (väčšie lupene).
  3. Plátky anglickej slaniny nakrájajte na štvorce alebo obdĺžniky primeranej veľkosti (podobne ako mäso).
  4. Červenú kápiu umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte tiež na štvorce veľkosti približne ako mäso.
  5. Zemiaky dôkladne umyte (môžete ich nechať v šupke, ak je pekná, alebo ich ošúpať) a nakrájajte na tenké plátky s hrúbkou približne 3 až 5 mm.

Zostavenie špízov:

  1. Pripravte si kovové ihly alebo drevené špajdle (ak používate drevené, namočte ich aspoň na 30 minút do studenej vody, aby v rúre nehoreli).
  2. Na špajdle alebo ihly začnite striedavo napichovať pripravené suroviny: kúsok cibule, plátok slaniny (môžete ho preložiť), kúsok mäsa, plátok zemiaka, kúsok papriky… Pokračujte v napichovaní v ľubovoľnom poradí, kým neminiete suroviny alebo nenaplníte špajdlu. Snažte sa, aby boli suroviny na špajdliach rozložené rovnomerne a nie príliš natesno. Konce môžete zakončiť cibuľou alebo paprikou.
  3. Takto pripravte všetky špízy (malo by vám vyjsť približne 6 špízov, teda 2 na porciu).

Pečenie a servírovanie:

  1. Rúru predhrejte na 175-180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si dostatočne veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Hotové špízy poukladajte vedľa seba na plech vyložený papierom na pečenie.
  3. Každý špíz teraz pokvapkajte trochou rastlinného oleja. Potom ich zo všetkých strán osoľte, posypte sušeným cesnakom a čerstvo mletým čiernym korením, prípadne vaším obľúbeným grilovacím korením alebo korením určeným na bravčové mäso či špízy.
  4. Vložte plech so špízmi do predhriatej rúry. Pečte pri teplote 175-180 °C približne 45 minút.
  5. Počas pečenia je dobré špízy aspoň raz alebo dvakrát otočiť a poliať ich šťavou (výpekom), ktorú mäso, zelenina a slanina pustia na dne plechu. Budú tak šťavnatejšie a rovnomernejšie prepečené. Ak by sa výpek príliš odparoval alebo pripaľoval, môžete na dno plechu priliať trochu horúcej vody alebo vývaru.
  6. Po 45 minútach skontrolujte, či sú mäso aj zemiaky mäkké (môžete pichnúť vidličkou alebo nožom). Ak áno, vyberte plech z rúry. Ak nie, pečte ešte pár minút navyše.
  7. Hotové valašské špízy podávajte ihneď, horúce. Výborne chutia s tatárskou omáčkou alebo iným obľúbeným dipom a čerstvým zeleninovým šalátom.

Videorecept

Tipy

  1. Aby boli špízy ešte chutnejšie a mäso šťavnatejšie, rád používam rôzne druhy korenia. Okrem soli, korenia a sušeného cesnaku sa výborne hodí aj spomínané grilovacie korenie, korenie priamo na krkovicu alebo špízy, či dokonca štipka údenej papriky pre zaujímavú dymovú arómu.
  2. Zemiaky krájam naozaj na tenké plátky, maximálne do 5 mm hrúbky. Vďaka tomu majú šancu sa za tých 45 minút v rúre pekne prepiecť domäkka spolu s ostatnými surovinami. Ak by som mal hrubšie plátky alebo väčšie zemiaky, určite by som ich pred napichovaním na pár minút predvaril v osolenej vode, aby som mal istotu, že nebudú tvrdé.
  3. Pri výbere krkovičky siaham po pekne prerastenom kúsku, ktorý nie je príliš chudý. Tuk sa počas pečenia čiastočne vypečie a mäso zostane krásne šťavnaté. Ak mám viac času, nakrájané kocky mäsa niekedy ešte pred napichovaním na hodinu či dve naložím do jednoduchej marinády (napr. olej, soľ, korenie, trochu horčice a cesnaku).
  4. Počas pečenia špízy naozaj aspoň raz otočím a priebežne polievam výpekom z dna plechu. Mäso, zelenina aj zemiaky tak zostanú pekne šťavnaté a získajú lepšiu chuť z výpeku a korenín. Ak sa mi zdá, že sa na dne plechu tvorí málo šťavy, nebojím sa podliať trochou horúcej vody alebo vývaru.

Pripravte si tento fantastický recept na valašské špízy z krkovičky a užite si skvelý nedeľný obed takmer bez námahy.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem

Google Správy: Daj nám ⭐
 

Podobné recepty