Hľadáte tip na fantastický nedeľný obed, ktorý si nevyžaduje hodiny státia pri sporáku? Tieto valašské špízy z krkovičky pečené v rúre sú presne to, čo potrebujete. Príprava je jednoduchá, väčšinu práce urobí rúra a výsledok je nesmierne chutný.
Vyskúšajte recept na šťavnaté valašské špízy z krkovičky so zemiakmi a zeleninou. Podávajte ich s osviežujúcim šalátom, obľúbenou tatárskou omáčkou alebo vyladeným cesnakovým či bylinkovým dipom. Skvelý obed (takmer) bez námahy.
- Čas prípravy: 35 minút
- Čas pečenia: cca 45 minút
- Počet porcií: 3 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- cca 500-600 g bravčovej krkovičky (ideálne 3 tenšie plátky)
- 2 ks stredne veľkej cibule
- 100 g plátkovej anglickej slaniny
- 1 ks červenej kápie
- 6 ks menších prílohových zemiakov
- Rastlinný olej (napr. slnečnicový, repkový) na pokvapkanie
- Soľ podľa chuti
- Sušený cesnak podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie a/alebo obľúbené grilovacie korenie/korenie na bravčové mäso (napr. na krkovicu, špízy)
- Kovové ihly alebo drevené špajdle (namočené vo vode)
Na servírovanie (voliteľné):
- Tatárska omáčka, obľúbený dip (napr. cesnakový, bylinkový)
- Čerstvý zeleninový šalát
Postup prípravy
Príprava surovín:
- Bravčovú krkovičku nakrájajte na približne rovnaké kocky veľkosti asi 2×2 cm alebo 3×3 cm.
- Cibuľu ošúpte, prekrojte napoly alebo na štvrtiny a rozoberte na jednotlivé vrstvy (väčšie lupene).
- Plátky anglickej slaniny nakrájajte na štvorce alebo obdĺžniky primeranej veľkosti (podobne ako mäso).
- Červenú kápiu umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte tiež na štvorce veľkosti približne ako mäso.
- Zemiaky dôkladne umyte (môžete ich nechať v šupke, ak je pekná, alebo ich ošúpať) a nakrájajte na tenké plátky s hrúbkou približne 3 až 5 mm.
Zostavenie špízov:
- Pripravte si kovové ihly alebo drevené špajdle (ak používate drevené, namočte ich aspoň na 30 minút do studenej vody, aby v rúre nehoreli).
- Na špajdle alebo ihly začnite striedavo napichovať pripravené suroviny: kúsok cibule, plátok slaniny (môžete ho preložiť), kúsok mäsa, plátok zemiaka, kúsok papriky… Pokračujte v napichovaní v ľubovoľnom poradí, kým neminiete suroviny alebo nenaplníte špajdlu. Snažte sa, aby boli suroviny na špajdliach rozložené rovnomerne a nie príliš natesno. Konce môžete zakončiť cibuľou alebo paprikou.
- Takto pripravte všetky špízy (malo by vám vyjsť približne 6 špízov, teda 2 na porciu).
Pečenie a servírovanie:
- Rúru predhrejte na 175-180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si dostatočne veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Hotové špízy poukladajte vedľa seba na plech vyložený papierom na pečenie.
- Každý špíz teraz pokvapkajte trochou rastlinného oleja. Potom ich zo všetkých strán osoľte, posypte sušeným cesnakom a čerstvo mletým čiernym korením, prípadne vaším obľúbeným grilovacím korením alebo korením určeným na bravčové mäso či špízy.
- Vložte plech so špízmi do predhriatej rúry. Pečte pri teplote 175-180 °C približne 45 minút.
- Počas pečenia je dobré špízy aspoň raz alebo dvakrát otočiť a poliať ich šťavou (výpekom), ktorú mäso, zelenina a slanina pustia na dne plechu. Budú tak šťavnatejšie a rovnomernejšie prepečené. Ak by sa výpek príliš odparoval alebo pripaľoval, môžete na dno plechu priliať trochu horúcej vody alebo vývaru.
- Po 45 minútach skontrolujte, či sú mäso aj zemiaky mäkké (môžete pichnúť vidličkou alebo nožom). Ak áno, vyberte plech z rúry. Ak nie, pečte ešte pár minút navyše.
- Hotové valašské špízy podávajte ihneď, horúce. Výborne chutia s tatárskou omáčkou alebo iným obľúbeným dipom a čerstvým zeleninovým šalátom.
Videorecept
Tipy
- Aby boli špízy ešte chutnejšie a mäso šťavnatejšie, rád používam rôzne druhy korenia. Okrem soli, korenia a sušeného cesnaku sa výborne hodí aj spomínané grilovacie korenie, korenie priamo na krkovicu alebo špízy, či dokonca štipka údenej papriky pre zaujímavú dymovú arómu.
- Zemiaky krájam naozaj na tenké plátky, maximálne do 5 mm hrúbky. Vďaka tomu majú šancu sa za tých 45 minút v rúre pekne prepiecť domäkka spolu s ostatnými surovinami. Ak by som mal hrubšie plátky alebo väčšie zemiaky, určite by som ich pred napichovaním na pár minút predvaril v osolenej vode, aby som mal istotu, že nebudú tvrdé.
- Pri výbere krkovičky siaham po pekne prerastenom kúsku, ktorý nie je príliš chudý. Tuk sa počas pečenia čiastočne vypečie a mäso zostane krásne šťavnaté. Ak mám viac času, nakrájané kocky mäsa niekedy ešte pred napichovaním na hodinu či dve naložím do jednoduchej marinády (napr. olej, soľ, korenie, trochu horčice a cesnaku).
- Počas pečenia špízy naozaj aspoň raz otočím a priebežne polievam výpekom z dna plechu. Mäso, zelenina aj zemiaky tak zostanú pekne šťavnaté a získajú lepšiu chuť z výpeku a korenín. Ak sa mi zdá, že sa na dne plechu tvorí málo šťavy, nebojím sa podliať trochou horúcej vody alebo vývaru.
Pripravte si tento fantastický recept na valašské špízy z krkovičky a užite si skvelý nedeľný obed takmer bez námahy.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem