Search

Návšteva klope na dvere? Tieto 3 rýchle tortillové rolády vás zachránia (TOP Recepty)

recepty na tortillové rolády
recepty na tortillové rolády

Obsah receptu

Návšteva klope na dvere a vy nemáte pripravené žiadne pohostenie? Žiadny problém! Tieto 3 rýchle tortillové rolády vás zaručene zachránia. Máme pre vás TOP recepty na jednoduché, no efektné chuťovky, ktoré pripravíte naozaj za pár minút z bežne dostupných surovín a ohúrite nimi každého hosťa.

Podľa nasledujúcich receptov si môžete pripraviť hneď tri rôzne tortillové rolády. Pochutnajte si na zaujímavých dobrotách, ktorých aktívna príprava je naozaj blesková a výsledok vyzerá aj chutí skvele. Sú ideálne ako rýchle pohostenie alebo ľahká večera či desiata.

  • Čas prípravy: cca 20-25 minút (aktívna práca na všetky 3 druhy)
  • Čas chladenia: min. 30 minút (každá roláda)
  • Počet porcií: cca 24 kúskov (8 z každého druhu)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Bez pečenia: Áno

Potrebujeme:

Tortillová roláda so šunkou a čiernymi olivami (8 ks)

Potrebujeme:

  • 1 plát veľkej pšeničnej tortilly (priemer cca 30 cm)
  • 135 g čerstvého smotanového syra (typ Lučina, Philadelphia, alebo nátierka bez príchute)
  • 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 100 g kvalitnej plátkovej šunky
  • cca 15 ks čiernych olív (bez kôstky), prekrojených napoly alebo na kolieska

Tortillová roláda s cherry paradajkami a pažítkou (8 ks)

Potrebujeme:

  • 1 plát veľkej pšeničnej tortilly (priemer cca 30 cm)
  • 135 g čerstvého smotanového syra (typ Lučina, Philadelphia, alebo nátierka bez príchute)
  • ½ zväzku čerstvej pažítky (najemno nasekanej)
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • cca 6 ks cherry paradajok

Tortillová roláda so šalátovou uhorkou a olivami (8 ks)

Potrebujeme:

  • 1 plát veľkej pšeničnej tortilly (priemer cca 30 cm)
  • 135 g čerstvého smotanového syra (typ Lučina, Philadelphia, alebo nátierka bez príchute)
  • 3 ks čiernych olív (bez kôstky), najemno nasekaných
  • 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • cca 1/3 – 1/2 šalátovej uhorky (hadovky)

Postup prípravy

Tortillová roláda so šunkou a čiernymi olivami – Postup:

  1. V malej miske zmiešajte smotanový syr s prelisovaným cesnakom. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  2. Pripravenou syrovou zmesou rovnomerne potrite celý plát tortilly.
  3. Na jednu polovicu tortilly poukladajte plátky šunky. Na druhú polovicu (vedľa šunky) uložte do jedného alebo dvoch radov prekrojené čierne olivy.
  4. Tortillu pevne zrolujte smerom od naplnenej strany. Snažte sa rolovať čo najpevnejšie.
  5. Hotovú roládu zabaľte tesne do potravinovej fólie a vložte ju aspoň na 30 minút (ideálne na hodinu) do chladničky stuhnúť.
  6. Stuhnutú roládu odbaľte a ostrým nožom nakrájajte na kolieska hrubé približne 1,5 cm.

Roláda s cherry paradajkami a pažítkou – Postup:

  1. V malej miske zmiešajte smotanový syr s najemno nasekanou čerstvou pažítkou. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  2. Tortillu rovnomerne potrite pripravenou pažítkovou syrovou zmesou.
  3. Cherry paradajky umyte, osušte a prekrojte napoly alebo na štvrtinky. Poukladajte ich do jedného alebo dvoch radov na jednu stranu tortilly (bližšie k okraju, od ktorého začnete rolovať).
  4. Tortillu pevne zrolujte smerom od strany s paradajkami.
  5. Hotovú roládu zabaľte tesne do potravinovej fólie a vložte ju aspoň na 30 minút (ideálne na hodinu) do chladničky stuhnúť.
  6. Stuhnutú roládu odbaľte a ostrým nožom nakrájajte na kolieska hrubé približne 1,5 cm.

Tortillová roláda so šalátovou uhorkou a olivami – Postup:

  1. V malej miske zmiešajte smotanový syr s najemno nasekanými čiernymi olivami a prelisovaným cesnakom. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  2. Šalátovú uhorku umyte a pomocou škrabky na zeleninu alebo mandolíny z nej nakrájajte tenké dlhé plátky (alebo ju nakrájajte na tenké hranolčeky – julienne).
  3. Tortillu rovnomerne potrite pripravenou olivovo-cesnakovou syrovou zmesou.
  4. Na celú plochu potretej tortilly (okrem malého kúska na konci rolovania) poukladajte pripravené plátky alebo hranolčeky uhorky.
  5. Tortillu pevne zrolujte.
  6. Hotovú roládu zabaľte tesne do potravinovej fólie a vložte ju aspoň na 30 minút (ideálne na hodinu) do chladničky stuhnúť.
  7. Stuhnutú roládu odbaľte a ostrým nožom nakrájajte na kolieska hrubé približne 1,5 cm.

Videorecept

Tipy

Tipy pre roládu so šunkou:

  • Namiesto čiernych olív môžete použiť zelené, prípadne ich úplne vynechať a pridať iný syr alebo prúžok kápie. Šunku vyberajte kvalitnú, ideálne s vyšším podielom mäsa.

Roláda s paradajkami:

  • Okrem pažítky môžete do smotanového syra pridať aj iné čerstvé bylinky, napríklad bazalku alebo petržlenovú vňať. Pre pikantnejšiu verziu pridajte štipku chilli.

Tipy pre roládu s uhorkou:

  • Uhorku krájam škrabkou na tenké dlhé plátky, ktoré sa dobre rolujú. Ak použijete hranolčeky, roláda bude mať inú štruktúru. Do syrovej zmesi môžete pridať aj trochu nasekaného kôpru.

Všeobecné tipy:

  • Tortilly pred plnením môžete na pár sekúnd nahriať na suchej panvici alebo v mikrovlnke, budú poddajnejšie a ľahšie sa budú rolovať.
  • Rolujte naozaj pevne, aby boli výsledné kolieska kompaktné a nerozpadávali sa. Chladenie pred krájaním je dôležité, roláda spevnie a bude sa lepšie krájať. Používajte ostrý nôž.
  • Jednotlivé druhy rolád môžete servírovať spoločne na jednej tácke alebo tanieri, ozdobené čerstvými bylinkami alebo malými kúskami zeleniny.

S týmito 3 rýchlymi tortillovými roládami zaručene zachránite každú situáciu, keď nečakane klope na dvere návšteva. Sú to TOP recepty na jednoduché a chutné pohostenie.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Nat Ura

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty