Návšteva klope na dvere a vy nemáte pripravené žiadne pohostenie? Žiadny problém! Tieto 3 rýchle tortillové rolády vás zaručene zachránia. Máme pre vás TOP recepty na jednoduché, no efektné chuťovky, ktoré pripravíte naozaj za pár minút z bežne dostupných surovín a ohúrite nimi každého hosťa.
Podľa nasledujúcich receptov si môžete pripraviť hneď tri rôzne tortillové rolády. Pochutnajte si na zaujímavých dobrotách, ktorých aktívna príprava je naozaj blesková a výsledok vyzerá aj chutí skvele. Sú ideálne ako rýchle pohostenie alebo ľahká večera či desiata.
- Čas prípravy: cca 20-25 minút (aktívna práca na všetky 3 druhy)
- Čas chladenia: min. 30 minút (každá roláda)
- Počet porcií: cca 24 kúskov (8 z každého druhu)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Bez pečenia: Áno
Potrebujeme:
Tortillová roláda so šunkou a čiernymi olivami (8 ks)
Potrebujeme:
- 1 plát veľkej pšeničnej tortilly (priemer cca 30 cm)
- 135 g čerstvého smotanového syra (typ Lučina, Philadelphia, alebo nátierka bez príchute)
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 100 g kvalitnej plátkovej šunky
- cca 15 ks čiernych olív (bez kôstky), prekrojených napoly alebo na kolieska
Tortillová roláda s cherry paradajkami a pažítkou (8 ks)
Potrebujeme:
- 1 plát veľkej pšeničnej tortilly (priemer cca 30 cm)
- 135 g čerstvého smotanového syra (typ Lučina, Philadelphia, alebo nátierka bez príchute)
- ½ zväzku čerstvej pažítky (najemno nasekanej)
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- cca 6 ks cherry paradajok
Tortillová roláda so šalátovou uhorkou a olivami (8 ks)
Potrebujeme:
- 1 plát veľkej pšeničnej tortilly (priemer cca 30 cm)
- 135 g čerstvého smotanového syra (typ Lučina, Philadelphia, alebo nátierka bez príchute)
- 3 ks čiernych olív (bez kôstky), najemno nasekaných
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- cca 1/3 – 1/2 šalátovej uhorky (hadovky)
Postup prípravy
Tortillová roláda so šunkou a čiernymi olivami – Postup:
- V malej miske zmiešajte smotanový syr s prelisovaným cesnakom. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Pripravenou syrovou zmesou rovnomerne potrite celý plát tortilly.
- Na jednu polovicu tortilly poukladajte plátky šunky. Na druhú polovicu (vedľa šunky) uložte do jedného alebo dvoch radov prekrojené čierne olivy.
- Tortillu pevne zrolujte smerom od naplnenej strany. Snažte sa rolovať čo najpevnejšie.
- Hotovú roládu zabaľte tesne do potravinovej fólie a vložte ju aspoň na 30 minút (ideálne na hodinu) do chladničky stuhnúť.
- Stuhnutú roládu odbaľte a ostrým nožom nakrájajte na kolieska hrubé približne 1,5 cm.
Roláda s cherry paradajkami a pažítkou – Postup:
- V malej miske zmiešajte smotanový syr s najemno nasekanou čerstvou pažítkou. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Tortillu rovnomerne potrite pripravenou pažítkovou syrovou zmesou.
- Cherry paradajky umyte, osušte a prekrojte napoly alebo na štvrtinky. Poukladajte ich do jedného alebo dvoch radov na jednu stranu tortilly (bližšie k okraju, od ktorého začnete rolovať).
- Tortillu pevne zrolujte smerom od strany s paradajkami.
- Hotovú roládu zabaľte tesne do potravinovej fólie a vložte ju aspoň na 30 minút (ideálne na hodinu) do chladničky stuhnúť.
- Stuhnutú roládu odbaľte a ostrým nožom nakrájajte na kolieska hrubé približne 1,5 cm.
Tortillová roláda so šalátovou uhorkou a olivami – Postup:
- V malej miske zmiešajte smotanový syr s najemno nasekanými čiernymi olivami a prelisovaným cesnakom. Dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Šalátovú uhorku umyte a pomocou škrabky na zeleninu alebo mandolíny z nej nakrájajte tenké dlhé plátky (alebo ju nakrájajte na tenké hranolčeky – julienne).
- Tortillu rovnomerne potrite pripravenou olivovo-cesnakovou syrovou zmesou.
- Na celú plochu potretej tortilly (okrem malého kúska na konci rolovania) poukladajte pripravené plátky alebo hranolčeky uhorky.
- Tortillu pevne zrolujte.
- Hotovú roládu zabaľte tesne do potravinovej fólie a vložte ju aspoň na 30 minút (ideálne na hodinu) do chladničky stuhnúť.
- Stuhnutú roládu odbaľte a ostrým nožom nakrájajte na kolieska hrubé približne 1,5 cm.
Videorecept
Tipy
Tipy pre roládu so šunkou:
- Namiesto čiernych olív môžete použiť zelené, prípadne ich úplne vynechať a pridať iný syr alebo prúžok kápie. Šunku vyberajte kvalitnú, ideálne s vyšším podielom mäsa.
Roláda s paradajkami:
- Okrem pažítky môžete do smotanového syra pridať aj iné čerstvé bylinky, napríklad bazalku alebo petržlenovú vňať. Pre pikantnejšiu verziu pridajte štipku chilli.
Tipy pre roládu s uhorkou:
- Uhorku krájam škrabkou na tenké dlhé plátky, ktoré sa dobre rolujú. Ak použijete hranolčeky, roláda bude mať inú štruktúru. Do syrovej zmesi môžete pridať aj trochu nasekaného kôpru.
Všeobecné tipy:
- Tortilly pred plnením môžete na pár sekúnd nahriať na suchej panvici alebo v mikrovlnke, budú poddajnejšie a ľahšie sa budú rolovať.
- Rolujte naozaj pevne, aby boli výsledné kolieska kompaktné a nerozpadávali sa. Chladenie pred krájaním je dôležité, roláda spevnie a bude sa lepšie krájať. Používajte ostrý nôž.
- Jednotlivé druhy rolád môžete servírovať spoločne na jednej tácke alebo tanieri, ozdobené čerstvými bylinkami alebo malými kúskami zeleniny.
S týmito 3 rýchlymi tortillovými roládami zaručene zachránite každú situáciu, keď nečakane klope na dvere návšteva. Sú to TOP recepty na jednoduché a chutné pohostenie.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Nat Ura