Návšteva klope na dvere a vy nemáte pripravené žiadne pohostenie? Žiadny problém. Tieto 3 rýchle chuťovky vás zaručene zachránia. Ponúkame vám TOP recepty na jednoduché, no efektné jednohubky a malé sendviče, ktoré pripravíte naozaj za pár minút z bežne dostupných surovín.
Podľa nasledujúcich receptov si môžete pripraviť hneď tri rôzne chuťovky z chleba či bagety. Pochutnajte si na zaujímavých dobrotách, ktoré pripravíte takmer okamžite a zaručene nimi potešíte každú návštevu, alebo si len tak spríjemníte večer.
- Čas prípravy: cca 10-15 minút na každý druh (+ varenie/chladenie vajca pre tuniakový sendvič)
- Počet porcií: 1 ks bruschetta so šunkou, 6 ks tuniakových mini sendvičov, 1 ks bruschetta s Brie
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Bruschetta so šunkou, syrom, paradajkami a šalátom (1 porcia)
Potrebujeme:
- 1 krajec bagety alebo veky
- 1 ČL majonézy
- ½ listu hlávkového šalátu
- ½ kolieska paradajky
- 1 tenké koliesko šalátovej uhorky
- ½ plátku šunky
- ½ plátku tvrdého syra (napr. Eidam)
- Voliteľné: špáradlo na upevnenie
Tuniakový sendvič s artičokom a zeleným korením (6 porcií)
Potrebujeme:
- 3 krajce toastového chleba (bieleho alebo celozrnného)
- 1 konzerva tuniaka v oleji alebo vlastnej šťave (cca 160-180g, hmotnosť po odkvapkaní cca 120g)
- ½ ks zelenej papriky
- 1 vajce (uvarené natvrdo)
- 1 ČL sušeného oregana
- ½ ČL sušeného cesnaku
- 2–3 PL kvalitnej majonézy
- Pár lístkov rukoly (na ozdobu)
- Nakladané artičokové srdiečka (na ozdobu)
- Kúsok červenej papriky (na ozdobu)
- Voliteľné: soľ, čierne korenie
Syrová bruschetta Brie s jahodami, medom a mandľami (1 porcia)
Potrebujeme:
- 1 krajec bagety alebo rustikálneho chleba
- 1 plátok syra Brie (alebo Camembert/Hermelín)
- 1 ks čerstvej jahody
- 1 ČL tekutého medu
- ½ ČL mandľových lupienkov alebo nasekaných mandlí
- 1 lístok čerstvej mäty (na ozdobu)
Postup prípravy
Bruschetta so šunkou, syrom, paradajkami a šalátom – Postup:
- Krajec bagety alebo veky potrite tenkou vrstvou majonézy.
- Na majonézu položte polovicu listu hlávkového šalátu. Na šalát položte polovicu kolieska paradajky a na ňu koliesko uhorky.
- Polovicu plátku šunky a polovicu plátku syra spolu zrolujte alebo preložte a položte navrch zeleniny. Ak chcete, môžete rolku upevniť ozdobným špáradlom pre lepšiu stabilitu a vzhľad.
Tuniakový sendvič s artičokom a zeleným korením – Postup:
- Najprv si uvarte 1 vajce natvrdo (cca 10 minút vo vriacej vode), schlaďte ho a ošúpte. Z toastového chleba odkrojte kôrky (voliteľné).
- Tuniaka z konzervy dôkladne sceďte z oleja alebo nálevu a v miske ho roztlačte vidličkou.
- Zelenú papriku umyte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na veľmi malé kocky. Pridajte ju k tuniakovi.
- Vychladnuté vajce nastrúhajte najemno alebo nakrájajte na malé kocky a pridajte do misy.
- Zmes ochuťte sušeným oreganom, sušeným cesnakom, soľou a korením (ak treba) a pridajte majonézu. Všetko spolu dôkladne premiešajte na tuniakovú nátierku.
- Položte 3 krajce toastového chleba na seba a ostrým nožom ich rozkrojte na 4 rovnaké malé štvorčeky (získate 12 štvorčekov).
- Na 6 spodných štvorčekov natrite alebo naneste lyžičkou pripravenú tuniakovú zmes. Prikryte druhým štvorčekom chleba, čím vytvoríte malé sendviče. Okraje môžete zarovnať nožom.
- Pripravte si ozdobné špáradlá: Na špáradlo napichnite kúsok nakladaného artičoku, lístok rukoly a malý kúsok (napr. trojuholníček) červenej papriky. Hotové špáradlo zapichnite do stredu každého pripraveného mini sendviča.
Syrová bruschetta Brie s jahodami, medom a mandľami – Postup:
- Krajec bagety alebo chleba môžete krátko opiecť nasucho na panvici, v hriankovači alebo v rúre dozlatista (voliteľné). Nechajte ho vychladnúť.
- Na (opečený) krajec chleba položte plátok syra Brie (alebo Camembert).
- Čerstvú jahodu umyte, osušte, zbavte stopky a nakrájajte ju na 2-3 tenké plátky. Plátky jahody pekne naaranžujte na syr Brie.
- Celú chuťovku polejte lyžičkou tekutého medu.
- Posypte mandľovými lupienkami alebo najemno nasekanými mandľami.
- Na záver ozdobte čerstvým lístkom mäty.
Videorecept
Tipy
Tipy pre bruschettu so šunkou:
- Namiesto majonézy môžete použiť aj ochutené nátierkové maslo alebo bylinkový dip. Šunku a syr môžete zrolovať každý zvlášť a napichnúť ich na špáradlo vedľa seba.
Tuniakový sendvič:
- Tuniakovú zmes môžete dochutiť aj nadrobno nakrájanou cibuľkou alebo kyslou uhorkou pre výraznejšiu chuť. Namiesto rukoly môžete na ozdobu použiť aj lístok petržlenovej vňate.
Tipy pre bruschettu s Brie:
- Ak opečiete chlieb, bude bruschetta chrumkavejšia. K syru Brie a jahodám sa výborne hodia aj vlašské orechy namiesto mandlí. Namiesto medu môžete vyskúšať aj javorový alebo agávový sirup.
Všetky tri typy chuťoviek môžete servírovať ihneď po príprave, ale chutia skvele aj mierne vychladené.
Ak návšteva klope na dvere, týmito 3 rýchlymi chuťovkami ju zaručene zachránite a ohúrite. Sú to TOP recepty na jednoduché a chutné pohostenie.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od DarixLAB