Search

Najlepšie pohostenie na oslavu: Tieto syrové minizáviny miznú z plechu ešte teplé

Syrové minizáviny
Syrové minizáviny

Obsah receptu

Publikované: 19. augusta 2025, 10:00

Hľadáte ideálne pohostenie na oslavu? Tieto syrové minizáviny sú presne to. Milujem, ako rýchlo sú hotové a vždy zožnú úspech. Perfektné syrové minizáviny z lístkového cesta zvládne každý, sú totiž extrémne jednoduché a pripravené za chvíľku.

Kombinácia troch druhov syra im dodáva fantastickú chuť. Celá príprava vám pritom nezaberie viac ako pár minút. Budú hviezdou vašej najbližšej párty. Vyskúšate ich tiež?

Ako správne pripraviť syrové minizáviny?

Základom pre syrové minizáviny je lístkové cesto potreté taveným syrom s cesnakom. Posypte ho ďalšími syrmi a vňaťou, zrolujte, nakrájajte a upečte dozlatista v rúre.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas pečenia/varenia: 25 min
  • Počet porcií: cca 20 kúskov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 220 kcal/kus
  • Trend: Rýchly

Potrebujeme

Na záviny:

  • 600 g lístkového cesta (2 balenia)
  • 200 g taveného syra v črievku
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 80 g syru Feta
  • 100 g tvrdého syra (napr. eidam alebo gouda)
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 vajce na potretie
  • ďalších 50 g tvrdého syra na posypanie

Na jogurtový dip:

  • 150 g hustého bieleho jogurtu
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipka soli
  • trochu mletého čierneho korenia
  • pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup prípravy

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Lístkové cesto rozbaľte a na pomúčenej doske ho zľahka rozvaľkajte.
  3. V miske potom zmiešajte tavený syr s prelisovaným cesnakom.
  4. Pripravenou zmesou rovnomerne potrite oba pláty cesta.
  5. Teraz cesto posypte rozdrobeným feta syrom. Pridajte aj nahrubo nastrúhaný tvrdý syr.
  6. Nakoniec všetko zasypte nasekanou petržlenovou vňaťou.
  7. Cesto pevne zrolujte do dvoch rolád. Ostrým nožom ich krájajte na cca 4 cm široké kúsky.
  8. Minizáviny ukladajte reznou stranou nahor na pripravený plech.
  9. V malej miske rozšľahajte vajíčko a potrite ním každý kúsok.
  10. Navrch ešte posypte zvyšným strúhaným syrom.
  11. Pečte v predhriatej rúre približne 25 minút (dozlatista).
  12. Kým sa záviny pečú, pripravte si dip. Zmiešajte jogurt, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a citrónovú šťavu.
  13. Hotové minizáviny podávajte teplé spolu s vychladeným dipom.

Videorecept

Tipy

  • Použite už nastrúhaný syr, výrazne si urýchlite prácu.
  • Zvyšky byliniek zabaľte do vlhkej utierky, v chladničke vydržia dlhšie.
  • Pre pikantnú chuť pridajte do syrovej plnky štipku chilli.

Variácie

  • Šunková: Do plnky pridajte na kocky nakrájanú kvalitnú šunku.
  • Olivová: Namiesto fety alebo spolu s ňou použite nasekané olivy.
  • Bylinková: Skúste pridať aj čerstvý tymian alebo oregano pre inú vôňu.

Časté otázky

Môžem použiť iné syry? Áno, pokojne experimentujte. Skvele sa hodí niva, čedar alebo údený syr.

Dajú sa minizáviny jesť aj studené? Samozrejme, sú výborné aj na druhý deň, napríklad ako snack do práce.

Záver

Výsledkom sú neodolateľne chrumkavé a voňavé chuťovky. Podávajte ich ako hviezdu večera na akejkoľvek oslave.

Recept vychádza z verzie od Appetizing.tv-Baking Recipes, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty