Hľadáte recept na tie najlepšie ‘minizáviny’, ktoré sú plné sviežej pomarančovej plnky a úžasne mäkké a vláčne? Tento HIT recept je absolútne TOP! Kombinácia jemného kysnutého cesta s kefírom a netradičnej, intenzívne pomarančovej plnky z celého ovocia si vás získa na prvé ochutnanie. Musíte ich vyskúšať!
Pripravte si jednoduché minizáviny s osviežujúcou pomarančovou chuťou. Tento netradičný recept je navyše veľmi jednoduchý na prípravu cesta a zvládne ho úplne každý. Môžete ich servírovať ako sladké raňajky, desiatu alebo originálne pohostenie ku káve či čaju.
- Čas prípravy: cca 40 minút (+ kysnutie cca 1,5 hodiny)
- Čas pečenia: cca 20 minút
- Počet porcií: cca 14 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Práca s kysnutým cestom)
Potrebujeme:
Kysnuté cesto:
- 120 ml kefíru (izbovej teploty)
- 1 vajce (izbovej teploty)
- 20 g kryštálového cukru
- 100 g zmäknutého masla
- cca 300-320 g hladkej múky (preosiatej) + na podsypanie
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička sušeného droždia (cca 3-4 g) ALEBO 10-12 g čerstvého
- Štipka soli
Pomarančová plnka (z celého pomaranča):
- 1 veľký pomaranč (ideálne BIO, s chemicky neošetrenou kôrou, dôkladne umytý)
- Vriaca voda (na sparenie pomaranča)
- 60 g kryštálového cukru
- 20 g kukuričného alebo zemiakového škrobu (cca 2 PL)
- 1 polievková lyžica jemnej detskej krupice
Na dokončenie:
- 1 vajce (rozšľahané, na potretie)
- Práškový cukor na posypanie (voliteľné)
Potrebujeme tiež:
- Mixér alebo ponorný mixér
- Plech na pečenie
- Papier na pečenie
- Potravinová fólia alebo utierka
- Valček na cesto
- Ostrý nôž
Postup prípravy
Príprava cesta a kysnutie:
- Ak používate čerstvé droždie, pripravte si kvások: Do malej misky dajte trochu vlažnej vody (cca 50 ml, mimo receptu), pridajte lyžičku cukru (z celkových 20 g) a rozdrobte droždie. Nechajte vzísť (cca 10-15 min).
- Vo väčšej mise metličkou zľahka rozšľahajte 1 vajce s kefírom (120 ml) a zvyšným cukrom (cca 15 g). Pridajte kvások (ak používate čerstvé droždie).
- V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (začnite s 300 g) so soľou (štipka) a kypriacim práškom (1 ČL). Ak používate sušené droždie (1 ČL), pridajte ho teraz k múke.
- Sypkú zmes postupne pridávajte k tekutej zmesi a začnite spracovávať cesto. Pridajte zmäknuté maslo (100 g) a rukami alebo v robote s hákom vymiesite hladké a pružné cesto. Ak je príliš lepivé, pridajte zvyšnú múku (až do 320 g).
- Misu s cestom prikryte potravinovou fóliou alebo utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Príprava pomarančovej plnky (počas kysnutia):
- Dôkladne umytý BIO pomaranč vložte do misky a zalejte ho vriacou vodou. Nechajte ho pár minút postáť (spariť), potom vodu zlejte. Tento krok pomôže zjemniť kôru a odstrániť prípadnú horkosť.
- Sparený pomaranč nakrájajte na štvrtiny (aj s kôrou!) a vložte ho do mixéra alebo nádoby ponorného mixéra. Rozmixujte na čo najhladšiu kašu (pyré).
- Do rozmixovaného pomarančového pyré pridajte kryštálový cukor (60 g), škrob (20 g) a detskú krupicu (1 PL). Ešte raz krátko premixujte alebo dobre premiešajte lyžicou, aby sa všetky sypké suroviny spojili s pyré a vznikla hustejšia plnka. Plnku už ďalej tepelne neupravujte.
Tvarovanie minizávinov (slimákov) a druhé kysnutie:
- Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a zľahka ho premiesite. Rozvaľkajte ho valčekom na tenký obdĺžnik (hrúbka cca 0,4 cm).
- Na rozvaľkané cesto rovnomerne natrite pripravenú pomarančovú plnku takmer po celej ploche (môžete nechať malý voľný okraj na jednej dlhšej strane na zalepenie).
- Opatrne a čo najpevnejšie zrolujte cesto po dlhšej strane do tvaru rolády.
- Ostrým nožom nakrájajte roládu na približne 14 rovnakých koliesok (slimákov), širokých asi 2-3 cm.
- Pripravte si plech(y) na pečenie a vysteľte ich papierom na pečenie. Kolieska (slimáky) ukladajte reznou stranou nahor na plech s dostatočnými medzerami (počas kysnutia a pečenia narastú).
- Plech s minizávinmi prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste finálne kysnúť ešte približne 15 až 20 minút.
Pečenie a dokončenie:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si 1 vajce rozšľahané s kvapkou mlieka alebo vody na potretie.
- Nakysnuté minizáviny na plechu potrite pomocou štetca pripraveným rozšľahaným vajíčkom.
- Vložte plech(y) do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 20 minút. Mali by byť krásne zlatohnedé a nadýchané.
- Upečené minizáviny vyberte z rúry a nechajte ich vychladnúť na mriežke.
- Úplne vychladnuté môžete pred podávaním zľahka posypať cez sitko práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Cesto na tieto minizáviny je vďaka kefíru a maslu veľmi jemné a vláčne. Pripravujem ho klasicky ako kysnuté cesto a nechávam ho dobre vykysnúť.
- Plnka je naozaj netradičná a zaujímavá, pretože sa používa celý pomaranč aj s kôrou. Preto je absolútne nevyhnutné použiť BIO pomaranč a dôkladne ho umyť a spariť. Pyré z neho zmiešam len s cukrom, škrobom a krupicou, ktoré ho zahustia. Poznámka: Kôra môže dodať plnke špecifickú, mierne horkastú chuť, čo je pre tento recept charakteristické.
- Vykysnuté cesto rozvaľkám na obdĺžnik, natriem plnkou a zrolujem ako klasickú roládu. Tú potom nakrájam na kolieska – slimáky.
- Minizáviny s pomarančovou plnkou ukladám reznou stranou nahor na plech, nechám krátko podkysnúť, potriem vajíčkom a pečiem dozlatista. Sú voňavé, mäkké a plné sviežej pomarančovej chuti. Po vychladnutí ich posypem práškovým cukrom.

Toto je TOP recept na najlepšie ‘minizáviny’ s pomarančovou plnkou. Fantastické spojenie mäkkého kysnutého cesta a osviežujúcej, netradičnej plnky si určite zamilujete. HIT pre všetkých, ktorí radi skúšajú nové a originálne chute.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Наташа Шакинко