Search

Najlepšie ‘minizáviny’ s pomarančovou plnkou: Tento recept je HIT (TOP)

minizáviny s pomarančovou plnkou
Minizáviny s pomarančovou plnkou

Obsah receptu

Hľadáte recept na tie najlepšie ‘minizáviny’, ktoré sú plné sviežej pomarančovej plnky a úžasne mäkké a vláčne? Tento HIT recept je absolútne TOP! Kombinácia jemného kysnutého cesta s kefírom a netradičnej, intenzívne pomarančovej plnky z celého ovocia si vás získa na prvé ochutnanie. Musíte ich vyskúšať!

Pripravte si jednoduché minizáviny s osviežujúcou pomarančovou chuťou. Tento netradičný recept je navyše veľmi jednoduchý na prípravu cesta a zvládne ho úplne každý. Môžete ich servírovať ako sladké raňajky, desiatu alebo originálne pohostenie ku káve či čaju.

  • Čas prípravy: cca 40 minút (+ kysnutie cca 1,5 hodiny)
  • Čas pečenia: cca 20 minút
  • Počet porcií: cca 14 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Práca s kysnutým cestom)

Potrebujeme:

Kysnuté cesto:

  • 120 ml kefíru (izbovej teploty)
  • 1 vajce (izbovej teploty)
  • 20 g kryštálového cukru
  • 100 g zmäknutého masla
  • cca 300-320 g hladkej múky (preosiatej) + na podsypanie
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička sušeného droždia (cca 3-4 g) ALEBO 10-12 g čerstvého
  • Štipka soli

Pomarančová plnka (z celého pomaranča):

  • 1 veľký pomaranč (ideálne BIO, s chemicky neošetrenou kôrou, dôkladne umytý)
  • Vriaca voda (na sparenie pomaranča)
  • 60 g kryštálového cukru
  • 20 g kukuričného alebo zemiakového škrobu (cca 2 PL)
  • 1 polievková lyžica jemnej detskej krupice

Na dokončenie:

  • 1 vajce (rozšľahané, na potretie)
  • Práškový cukor na posypanie (voliteľné)

Potrebujeme tiež:

  • Mixér alebo ponorný mixér
  • Plech na pečenie
  • Papier na pečenie
  • Potravinová fólia alebo utierka
  • Valček na cesto
  • Ostrý nôž

Postup prípravy

Príprava cesta a kysnutie:

  1. Ak používate čerstvé droždie, pripravte si kvások: Do malej misky dajte trochu vlažnej vody (cca 50 ml, mimo receptu), pridajte lyžičku cukru (z celkových 20 g) a rozdrobte droždie. Nechajte vzísť (cca 10-15 min).
  2. Vo väčšej mise metličkou zľahka rozšľahajte 1 vajce s kefírom (120 ml) a zvyšným cukrom (cca 15 g). Pridajte kvások (ak používate čerstvé droždie).
  3. V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (začnite s 300 g) so soľou (štipka) a kypriacim práškom (1 ČL). Ak používate sušené droždie (1 ČL), pridajte ho teraz k múke.
  4. Sypkú zmes postupne pridávajte k tekutej zmesi a začnite spracovávať cesto. Pridajte zmäknuté maslo (100 g) a rukami alebo v robote s hákom vymiesite hladké a pružné cesto. Ak je príliš lepivé, pridajte zvyšnú múku (až do 320 g).
  5. Misu s cestom prikryte potravinovou fóliou alebo utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Taliansky maslový krém
TIP na dnes
Taliansky maslový krém: Len z troch ingrediencií – zázrak na torty, koláče a rolády

Príprava pomarančovej plnky (počas kysnutia):

  1. Dôkladne umytý BIO pomaranč vložte do misky a zalejte ho vriacou vodou. Nechajte ho pár minút postáť (spariť), potom vodu zlejte. Tento krok pomôže zjemniť kôru a odstrániť prípadnú horkosť.
  2. Sparený pomaranč nakrájajte na štvrtiny (aj s kôrou!) a vložte ho do mixéra alebo nádoby ponorného mixéra. Rozmixujte na čo najhladšiu kašu (pyré).
  3. Do rozmixovaného pomarančového pyré pridajte kryštálový cukor (60 g), škrob (20 g) a detskú krupicu (1 PL). Ešte raz krátko premixujte alebo dobre premiešajte lyžicou, aby sa všetky sypké suroviny spojili s pyré a vznikla hustejšia plnka. Plnku už ďalej tepelne neupravujte.

Tvarovanie minizávinov (slimákov) a druhé kysnutie:

  1. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a zľahka ho premiesite. Rozvaľkajte ho valčekom na tenký obdĺžnik (hrúbka cca 0,4 cm).
  2. Na rozvaľkané cesto rovnomerne natrite pripravenú pomarančovú plnku takmer po celej ploche (môžete nechať malý voľný okraj na jednej dlhšej strane na zalepenie).
  3. Opatrne a čo najpevnejšie zrolujte cesto po dlhšej strane do tvaru rolády.
  4. Ostrým nožom nakrájajte roládu na približne 14 rovnakých koliesok (slimákov), širokých asi 2-3 cm.
  5. Pripravte si plech(y) na pečenie a vysteľte ich papierom na pečenie. Kolieska (slimáky) ukladajte reznou stranou nahor na plech s dostatočnými medzerami (počas kysnutia a pečenia narastú).
  6. Plech s minizávinmi prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste finálne kysnúť ešte približne 15 až 20 minút.

Pečenie a dokončenie:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si 1 vajce rozšľahané s kvapkou mlieka alebo vody na potretie.
  2. Nakysnuté minizáviny na plechu potrite pomocou štetca pripraveným rozšľahaným vajíčkom.
  3. Vložte plech(y) do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 20 minút. Mali by byť krásne zlatohnedé a nadýchané.
  4. Upečené minizáviny vyberte z rúry a nechajte ich vychladnúť na mriežke.
  5. Úplne vychladnuté môžete pred podávaním zľahka posypať cez sitko práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  1. Cesto na tieto minizáviny je vďaka kefíru a maslu veľmi jemné a vláčne. Pripravujem ho klasicky ako kysnuté cesto a nechávam ho dobre vykysnúť.
  2. Plnka je naozaj netradičná a zaujímavá, pretože sa používa celý pomaranč aj s kôrou. Preto je absolútne nevyhnutné použiť BIO pomaranč a dôkladne ho umyť a spariť. Pyré z neho zmiešam len s cukrom, škrobom a krupicou, ktoré ho zahustia. Poznámka: Kôra môže dodať plnke špecifickú, mierne horkastú chuť, čo je pre tento recept charakteristické.
  3. Vykysnuté cesto rozvaľkám na obdĺžnik, natriem plnkou a zrolujem ako klasickú roládu. Tú potom nakrájam na kolieska – slimáky.
  4. Minizáviny s pomarančovou plnkou ukladám reznou stranou nahor na plech, nechám krátko podkysnúť, potriem vajíčkom a pečiem dozlatista. Sú voňavé, mäkké a plné sviežej pomarančovej chuti. Po vychladnutí ich posypem práškovým cukrom.

Mini pavlovky
TIP na dnes
Mini pavlovky: Oveľa jednoduchšie, no rovnako dokonalé ako Pavlova torta

Toto je TOP recept na najlepšie ‘minizáviny’ s pomarančovou plnkou. Fantastické spojenie mäkkého kysnutého cesta a osviežujúcej, netradičnej plnky si určite zamilujete. HIT pre všetkých, ktorí radi skúšajú nové a originálne chute.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Наташа Шакинко

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty