Search

Najlepšie kuracie rolky v slanine: Jednoduchý RECEPT na skvelý obed či predjedlo!

kuracie rolky v slanine
Kuracie rolky v slanine

Obsah receptu

Hľadáte originálny a chutný spôsob, ako pripraviť kuracie mäso? Potom musíte vyskúšať tieto najlepšie kuracie rolky v slanine! Ide o šťavnaté valčeky z mletých kuracích stehien, ochutené cibuľkou a cesnakom, ktoré sú starostlivo zabalené do plátkov chrumkavej údenej slaniny a upečené dozlatista v rúre. Sú neuveriteľne chutné, efektné na pohľad a ich príprava je prekvapivo jednoduchá. Výborne sa hodia ako hlavné jedlo, napríklad so zemiakovou kašou, ale perfektne poslúžia aj ako teplé predjedlo či súčasť pohostenia na rodinnej oslave.

Základom je kvalitné mleté mäso z kuracích stehien, ktoré je samo o sebe šťavnaté, a obalenie v slanine dodá celému jedlu fantastickú vôňu a chuť. Vďaka pečeniu na špajdli sa rolky krásne a rovnomerne prepečú a slaninka bude neodolateľne chrumkavá. Tento jednoduchý recept si rýchlo obľúbite pre jeho variabilitu a skvelý výsledok, ktorý poteší každého milovníka mäsových špecialít.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút + 30 minút chladenie
  • Čas pečenia: cca 30 minút
  • Počet porcií: 8 kusov (4 porcie ako hlavné jedlo, 8 ako predjedlo)
  • Náročnosť: Jednoduchá až stredná

Potrebujeme

  • 600 g kuracích stehien bez kože a kostí
  • 1 stredne veľká cibuľa (cca 120 g)
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica detskej krupice (alebo jemnej strúhanky)
  • cca 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
  • cca 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
  • (Voliteľné) 1 malé vajce (veľkosť S)
  • (Voliteľné) 1 čajová lyžička sladkej papriky alebo sušených byliniek (napr. majoránka)
  • 8 plátkov prerastenej údenej slaniny (cca 150-200 g)
  • 8 ks drevených špajdlí
  • (Na ozdobu – voliteľné) Cherry paradajky, malé nakladané uhorky, olivy, kúsky papriky

Postup prípravy

Príprava mäsovej zmesi:

  1. Kuracie stehná očistite a pomeľte na mäsovom mlynčeku najemno. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na veľmi jemné kocky. Cesnak ošúpte a prelisujte alebo najemno nasekajte.
  2. Do väčšej misy dajte pomleté kuracie mäso. Pridajte najemno nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak, krupicu (alebo strúhanku), soľ, čierne korenie a prípadne aj voliteľné vajce a papriku/bylinky.
  3. Rukami dôkladne premiešajte celú zmes, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne spojili a vytvorila sa kompaktná hmota.
  4. Misu s mäsovou zmesou prikryte potravinárskou fóliou a vložte ju aspoň na 30 minút do chladničky. Zmes mierne stuhne a bude sa s ňou lepšie pracovať.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Tvarovanie a balenie:

  1. Pripravte si drevené špajdle. Ak chcete zabrániť ich prípadnému pripaľovaniu v rúre, namočte ich do studenej vody aspoň na 15-20 minút pred použitím. Rúru predhrejte na 200 °C (teplovzdušnú na cca 180°C). Plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Z vychladenej mäsovej zmesi odoberajte rovnaké časti (malo by ich byť 8). Vlhkými rukami tvarujte podlhovasté valčeky – “šišky” alebo rolky, dlhé približne ako šírka plátku slaniny.
  3. Každú mäsovú rolku starostlivo a pevne obaľte plátkom slaniny. Tip: Aby slanina počas pečenia dobre držala tvar a neodvíjala sa, môžete jej koniec na spoji zaistiť malým dreveným špáradlom (ktoré pred podávaním odstránite).
  4. Obalenú rolku opatrne napichnite pozdĺžne na pripravenú (namočenú a osušenú) špajdľu. Takto pripravte všetkých 8 kusov.

Pečenie:

  1. Pripravené rolky na špajdliach poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  2. Vložte do rúry predhriatej na 200 °C a pečte približne 25-30 minút. Mäso by malo byť prepečené a slanina by mala začať chytať farbu.
  3. Pre extra chrumkavú a zlatistú slaninku môžete na posledných 3-5 minút pečenia zapnúť funkciu grilu (pozorne sledujte, aby sa slanina nespálila).
  4. Hotové pečené kuracie rolky vyberte z rúry.

Servírovanie:

  1. Rolky podávajte teplé. Ak ste použili špáradlá na upevnenie slaniny, nezabudnite ich pred podávaním opatrne odstrániť.
  2. Môžete ich servírovať ako hlavné jedlo so zemiakovou kašou, pečenými zemiakmi alebo len so zeleninovým šalátom. Výborne chutia aj ako teplé predjedlo alebo súčasť obložených mís.
  3. Voliteľné zdobenie: Ak chcete rolky podávať ako efektné chuťovky, môžete na oba konce špajdle napichnúť kúsok zeleniny – napríklad polovicu cherry paradajky, malú nakladanú uhorku, olivu alebo kúsok farebnej papriky.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto kuracích stehien môžete použiť aj kuracie prsia, ale zmes bude suchšia. V tom prípade určite pridajte vajce a prípadne aj trochu oleja alebo smotany do mäsovej zmesi.
  2. Pre zaujímavejšiu chuť môžete do mäsovej zmesi pridať aj iné koreniny alebo bylinky, napríklad mletú rascu, údenú papriku, čerstvú petržlenovú vňať alebo tymian.
  3. Ak chcete rolky pripraviť vopred, môžete ich vytvarovať, zabaliť do slaniny, napichnúť na špajdle a surové uložiť do chladničky (prikryté). Potom ich stačí už len upiecť tesne pred podávaním.
  4. Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžete mäsovú zmes nechať odležať v chladničke aj dlhšie, napríklad pár hodín alebo cez noc.

Jarná polievka
TIP na dnes
Nízkokalorická jarná polievka: Rýchly recept plný sezónnej zeleniny

Tieto najlepšie kuracie rolky v slanine sú skvelým spôsobom, ako premeniť obyčajné mleté mäso na niečo špeciálne. Sú šťavnaté, chutné a príprava je naozaj jednoduchá.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Alina FooDee, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty