Chcete si doma pripraviť tie najlepšie chrumkavé kuracie krídla, ktoré chutia možno aj lepšie ako tie z vášho obľúbeného fast foodu (ako z KFC?)? Tento jednoduchý HIT recept vám ukáže, ako na to bez fritézy – stačí vám panvica na rýchle opečenie a rúra na dokonalé dopečenie do chrumkava. Sú úžasne zlatisté zvonka a šťavnaté vnútri.
Ak nechcete v kuchyni tráviť dlhé hodiny, ale zároveň si chcete dopriať chutné jedlo, vyskúšajte tento recept na najlepšie chrumkavé kuracie krídla. Vďaka jednoduchému obaleniu v múke s korením a kombinácii opekania a pečenia získajú neodolateľnú chuť a textúru. Skvelé ako chuťovka k pivu, alebo aj ako hlavný chod s prílohou.
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas tepelnej úpravy: cca 25-35 minút (opekanie + pečenie)
- Počet porcií: 6 ks krídel (cca 2 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 600 g kuracích krídel (cca 6-8 ks, ideálne rozdelené v kĺbe na dve časti, špičky odstránené alebo ponechané)
- cca 100 g hladkej múky (na obalenie)
- 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti)
- 1/2 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti)
- 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky (výborná je aj údená paprika pre lepšiu chuť)
- cca 3-4 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. repkový, slnečnicový, na opekanie)
Na dokončenie (voliteľné):
- Obľúbený dip (BBQ, cesnakový, syrový, sladká chilli omáčka…)
- Čerstvé bylinky (napr. petržlenová vňať, pažítka) na ozdobu
Potrebujeme tiež:
- Väčšia panvica
- Plech na pečenie
- Papier na pečenie
- Papierové utierky
Postup prípravy
Príprava krídel:
- Kuracie krídla dôkladne umyte a veľmi dôkladne osušte papierovými utierkami. Suchá koža je kľúčom k dosiahnutiu chrumkavosti.
- Ak ste tak neurobili už pri kúpe, môžete krídla v kĺbe prerezať na dve časti (plochú časť a “paličku”) a špičky odstrániť (alebo ich nechať vcelku, podľa preferencie).
- V hlbšom tanieri alebo miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (cca 100 g) so soľou (1 ČL), čerstvo mletým čiernym korením (1/2 ČL) a mletou sladkou (alebo údenou) paprikou (1 ČL). Dobre premiešajte.
- Pripravené a osušené kuracie krídla dôkladne obaľte v ochutenej múčnej zmesi zo všetkých strán. Prebytočnú múku jemne oklepte.

Opekanie a pečenie:
- Rúru predhrejte na 190-200 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Na väčšej panvici rozohrejte na stredne silnom ohni rastlinný olej (cca 3-4 PL). Olej by mal byť dostatočne horúci.
- Opatrne vkladajte obalené kuracie krídla do horúceho oleja (neklaďte ich príliš veľa naraz). Opekajte ich sprudka z každej strany dozlatista a do vytvorenia jemnej kôrky. Trvá to približne 2-3 minúty z každej strany. Cieľom nie je krídla úplne prepiecť, len im dodať farbu a základ chrumkavosti.
- Opečené krídla vyberajte z panvice a ukladajte ich v jednej vrstve na pripravený plech vystlaný papierom na pečenie.
- Vložte plech s krídlami do predhriatej rúry. Pečte pri 190-200 °C približne 20 až 30 minút. Krídla by mali byť úplne prepečené (mäso sa ľahko oddeľuje od kosti), šťavnaté a koža by mala byť krásne zlatohnedá a chrumkavá. Čas pečenia závisí od veľkosti krídel a výkonu vašej rúry.
Servírovanie:
- Upečené chrumkavé kuracie krídla vyberte z rúry. Môžete ich nechať krátko odkvapkať na papierových utierkach, ak pustili veľa tuku.
- Podávajte ihneď, horúce. Sú výborné samotné ako chuťovka, alebo s obľúbeným dipom. Môžete ich servírovať aj ako hlavné jedlo s hranolkami, pečenými zemiakmi alebo zeleninovým šalátom.
- Pred podávaním môžete posypať čerstvými nasekanými bylinkami.
Videorecept
Tipy
- Pre naozaj chrumkavú kožičku je absolútne kľúčové kuracie krídla pred obaľovaním v múke dokonale osušiť papierovými utierkami. Čím menej vlhkosti, tým lepšie.
- Obalenie v múke ochutenej soľou, korením a paprikou (milujem údenú pre grilovanú chuť) je jednoduché, ale účinné. Dbám na to, aby boli krídla obalené rovnomerne zo všetkých strán.
- Krídla najprv sprudka opečiem na panvici na troche oleja dozlatista. Tento krok vytvorí základ chrumkavej kôrky a “uzavrie” šťavu v mäse.
- Potom ich už len dopečiem v horúcej rúre (190-200°C) asi 20-30 minút. Tam sa krásne dopečú do mäkka a koža zostane (alebo sa stane ešte viac) chrumkavá. Podávam ich horúce s BBQ alebo cesnakovým dipom – je to naozaj lepšie ako z mnohých reštaurácií.

Toto je TOP recept na tie najlepšie chrumkavé kuracie krídla, ktoré chutia fantasticky, skoro ako tie z KFC, a pritom sú pripravené jednoducho doma. Tento HIT si zamilujete!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Rýchle chutné