Search

Najlepšie ananásové rezy (šťavnaté a vláčne): Tento recept musíte skúsiť (TOP)

ananásové rezy
Ananásové rezy

Obsah receptu

Toto je recept, ktorý jednoducho musíte vyskúšať! Pravdepodobne najlepšie ananásové rezy, aké ste kedy jedli – fantasticky šťavnaté a vláčne vďaka ananásu priamo v ceste, doplnené úžasne ľahkým a rýchlym krémom s nádychom rumu. Tento TOP recept si zaručene zamilujete pre jeho jednoduchosť a neodolateľnú chuť.

Osviežujúci dezert – to sú domáce ananásové rezy. Ich príprava nie je zložitá a môžu si na ne trúfnuť aj tí, ktorí sa piecť ešte len učia. Kombinácia ananásového korpusu a jemného krému je perfektná ku káve alebo ako sladká bodka po obede.

  • Čas prípravy: cca 30 minút (+ chladenie)
  • Čas pečenia: cca 25-30 minút
  • Čas chladenia: min. 2 hodiny
  • Počet porcií: cca 15-20 kúskov
  • Plech: Väčší plech (cca 25×35 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Ananásové cesto:

  • 1 veľká konzerva ananásu (kúsky alebo drvený, objem cca 565 ml) – POUŽIŤ AJ SO ŠŤAVOU!
  • 2 vajcia
  • 100 g práškového cukru (preosiateho)
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 100 ml rastlinného oleja (neutrálneho)
  • 350 g polohrubej múky (preosiatej)
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (12 g)
  • 1 čajová lyžička jedlej sódy (sóda bikarbóna)
  • Štipka soli (voliteľné)

Krém (Nepečený):

  • 400 g neochuteného nátierkového masla ALEBO čerstvého smotanového syra (typ Lučina, Philadelphia), izbovej teploty
  • 200 g hotového Pudingového Dezertu so šľahačkou (napr. zn. Olma, ak je dostupný) ALEBO NÁHRADA: hustý vanilkový puding uvarený z 300ml mlieka + 100ml vychladenej dotuha vyšľahanej šľahačky
  • 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
  • 2 polievkové lyžice rumu (tuzemský alebo pravý, voliteľné – vynechajte pre deti)
  • Práškový cukor podľa chuti (cca 1-3 PL, preosiateho)

Na dokončenie:

  • cca 50 g čokolády na varenie (alebo horkej), nastrúhanej

Potrebujeme tiež:

  • Väčší plech (cca 25×35 cm)
  • Maslo a hrubá múka/strúhanka na vymazanie a vysypanie plechu
  • Mixér alebo ponorný mixér (na ananás)
  • Šľahač (na krém – voliteľne)

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si väčší plech (cca 25×35 cm), dôkladne ho vymažte maslom a vysypte hrubou múkou alebo strúhankou.
  2. Otvorte konzervu ananásu a celý obsah (ananás aj so šťavou) vlejte do mixéra alebo vyššej nádoby. Rozmixujte najemno alebo nahrubo, podľa toho, či chcete v ceste kúsky ananásu.
  3. Vo veľkej miske vyšľahajte metličkou 2 celé vajcia s práškovým cukrom (100 g) a vanilkovým cukrom (1 bal.).
  4. Prilejte rastlinný olej (100 ml) a rozmixovaný ananás aj so šťavou. Krátko premiešajte.
  5. V inej miske zmiešajte preosiatu polohrubú múku (350 g) s kypriacim práškom (1 bal.), jedlou sódou (1 ČL) a prípadne štipkou soli.
  6. Sypkú zmes postupne (na 2-3 krát) pridajte k tekutej zmesi a vareškou alebo stierkou už len zľahka premiešajte, kým sa suroviny nespoja do cesta. Nepremiešavajte dlho. Cesto bude hustejšie.
  7. Hotové cesto rovnomerne rozotrite na pripravený vymastený a vysypaný plech.

Karamelové veterníky
TIP na dnes
Tradičné karamelové veterníky: Hrnčekový recept od starej mamy, ktorý má viac ako 100 rokov

Pečenie a chladenie korpusu:

  1. Vložte plech s cestom do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 25 až 30 minút.
  2. Upečenosť skontrolujte zapichnutím drevenej špajdle do stredu koláča – ak vyjde čistá, bez nalepeného cesta, korpus je hotový. Okraje by mali byť zlatisté.
  3. Upečený korpus vyberte z rúry a nechajte ho na plechu úplne vychladnúť.

Príprava krému:

  1. Kým korpus chladne, pripravte si krém. V mise zmiešajte nátierkové maslo alebo smotanový syr izbovej teploty (400 g) s hotovým pudingovým dezertom (200 g) (alebo s pripravenou náhradou – vychladnutým hustým pudingom zmiešaným so šľahačkou).
  2. Pridajte vanilkový cukor (1 bal.), rum (ak používate) a práškový cukor podľa chuti (začnite s 1 lyžicou a pridávajte podľa potreby).
  3. Všetko spolu dobre premiešajte metličkou alebo krátko prešľahajte šľahačom na nízkych otáčkach dohladka. Vznikne vám jemný krém.

Dokončenie a chladenie:

  1. Na úplne vychladnutý ananásový korpus rovnomerne natrite pripravený krém. Uhlaďte povrch stierkou.
  2. Vrch krému husto posypte nahrubo nastrúhanou čokoládou na varenie (50 g).
  3. Vložte koláč do chladničky a nechajte ho poriadne stuhnúť a prepojiť chute minimálne 2 hodiny, ideálne však dlhšie (3-4 hodiny alebo aj cez noc).

Servírovanie:

  1. Dobre vychladený a stuhnutý koláč krájajte ostrým nožom (namočeným do horúcej vody pre čistejší rez) na úhľadné rezy alebo kocky.
  2. Podávajte vychladené. Skvele chutí ku káve alebo čaju.

Videorecept

Tipy

  1. Veľkou výhodou tohto koláča je použitie celého ananásového kompótu aj so šťavou priamo do cesta. Dodá mu úžasnú vláčnosť, šťavnatosť a chuť. Používam polohrubú múku a kombináciu kypriaceho prášku a sódy bikarbóny pre nadýchanosť. Cesto miešam len krátko.
  2. Po upečení nechávam korpus naozaj úplne vychladnúť. Teplý korpus by roztopil krém.
  3. Krém je super rýchly a nepečený. Ak nezoženiete konkrétny pudingový dezert so šľahačkou, môžete si jednoducho uvariť hustejší vanilkový puding (napríklad z 300 ml mlieka a 1 Zlatého klasu), nechať ho úplne vychladnúť pod fóliou a potom doň vmiešať asi 100 ml dotuha vyšľahanej šľahačky a následne zmiešať s nátierkovým maslom/syrom a dochutiť. Rum dodá skvelú arómu, ale pre deti ho vynechajte. Cukor do krému pridávajte opatrne, podľa chuti.
  4. Na vychladnutý korpus natriem krém, posypem strúhanou čokoládou a dám poriadne stuhnúť do chladničky. Chladenie je dôležité, aby sa rezy dali pekne krájať a chute sa prepojili. Je to naozaj veľmi jednoduchý, šťavnatý a osviežujúci koláč.

Taliansky maslový krém
TIP na dnes
Taliansky maslový krém: Len z troch ingrediencií – zázrak na torty, koláče a rolády

Toto je TOP recept na tie najlepšie ananásové rezy – šťavnaté, vláčne a s lahodným nepečeným krémom. Recept, ktorý si určite zapíšte a zamilujete.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaření s Jančou

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty