Toto je recept, ktorý jednoducho musíte vyskúšať! Pravdepodobne najlepšie ananásové rezy, aké ste kedy jedli – fantasticky šťavnaté a vláčne vďaka ananásu priamo v ceste, doplnené úžasne ľahkým a rýchlym krémom s nádychom rumu. Tento TOP recept si zaručene zamilujete pre jeho jednoduchosť a neodolateľnú chuť.
Osviežujúci dezert – to sú domáce ananásové rezy. Ich príprava nie je zložitá a môžu si na ne trúfnuť aj tí, ktorí sa piecť ešte len učia. Kombinácia ananásového korpusu a jemného krému je perfektná ku káve alebo ako sladká bodka po obede.
- Čas prípravy: cca 30 minút (+ chladenie)
- Čas pečenia: cca 25-30 minút
- Čas chladenia: min. 2 hodiny
- Počet porcií: cca 15-20 kúskov
- Plech: Väčší plech (cca 25×35 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Ananásové cesto:
- 1 veľká konzerva ananásu (kúsky alebo drvený, objem cca 565 ml) – POUŽIŤ AJ SO ŠŤAVOU!
- 2 vajcia
- 100 g práškového cukru (preosiateho)
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 100 ml rastlinného oleja (neutrálneho)
- 350 g polohrubej múky (preosiatej)
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (12 g)
- 1 čajová lyžička jedlej sódy (sóda bikarbóna)
- Štipka soli (voliteľné)
Krém (Nepečený):
- 400 g neochuteného nátierkového masla ALEBO čerstvého smotanového syra (typ Lučina, Philadelphia), izbovej teploty
- 200 g hotového Pudingového Dezertu so šľahačkou (napr. zn. Olma, ak je dostupný) ALEBO NÁHRADA: hustý vanilkový puding uvarený z 300ml mlieka + 100ml vychladenej dotuha vyšľahanej šľahačky
- 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
- 2 polievkové lyžice rumu (tuzemský alebo pravý, voliteľné – vynechajte pre deti)
- Práškový cukor podľa chuti (cca 1-3 PL, preosiateho)
Na dokončenie:
- cca 50 g čokolády na varenie (alebo horkej), nastrúhanej
Potrebujeme tiež:
- Väčší plech (cca 25×35 cm)
- Maslo a hrubá múka/strúhanka na vymazanie a vysypanie plechu
- Mixér alebo ponorný mixér (na ananás)
- Šľahač (na krém – voliteľne)
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si väčší plech (cca 25×35 cm), dôkladne ho vymažte maslom a vysypte hrubou múkou alebo strúhankou.
- Otvorte konzervu ananásu a celý obsah (ananás aj so šťavou) vlejte do mixéra alebo vyššej nádoby. Rozmixujte najemno alebo nahrubo, podľa toho, či chcete v ceste kúsky ananásu.
- Vo veľkej miske vyšľahajte metličkou 2 celé vajcia s práškovým cukrom (100 g) a vanilkovým cukrom (1 bal.).
- Prilejte rastlinný olej (100 ml) a rozmixovaný ananás aj so šťavou. Krátko premiešajte.
- V inej miske zmiešajte preosiatu polohrubú múku (350 g) s kypriacim práškom (1 bal.), jedlou sódou (1 ČL) a prípadne štipkou soli.
- Sypkú zmes postupne (na 2-3 krát) pridajte k tekutej zmesi a vareškou alebo stierkou už len zľahka premiešajte, kým sa suroviny nespoja do cesta. Nepremiešavajte dlho. Cesto bude hustejšie.
- Hotové cesto rovnomerne rozotrite na pripravený vymastený a vysypaný plech.

Pečenie a chladenie korpusu:
- Vložte plech s cestom do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 25 až 30 minút.
- Upečenosť skontrolujte zapichnutím drevenej špajdle do stredu koláča – ak vyjde čistá, bez nalepeného cesta, korpus je hotový. Okraje by mali byť zlatisté.
- Upečený korpus vyberte z rúry a nechajte ho na plechu úplne vychladnúť.
Príprava krému:
- Kým korpus chladne, pripravte si krém. V mise zmiešajte nátierkové maslo alebo smotanový syr izbovej teploty (400 g) s hotovým pudingovým dezertom (200 g) (alebo s pripravenou náhradou – vychladnutým hustým pudingom zmiešaným so šľahačkou).
- Pridajte vanilkový cukor (1 bal.), rum (ak používate) a práškový cukor podľa chuti (začnite s 1 lyžicou a pridávajte podľa potreby).
- Všetko spolu dobre premiešajte metličkou alebo krátko prešľahajte šľahačom na nízkych otáčkach dohladka. Vznikne vám jemný krém.
Dokončenie a chladenie:
- Na úplne vychladnutý ananásový korpus rovnomerne natrite pripravený krém. Uhlaďte povrch stierkou.
- Vrch krému husto posypte nahrubo nastrúhanou čokoládou na varenie (50 g).
- Vložte koláč do chladničky a nechajte ho poriadne stuhnúť a prepojiť chute minimálne 2 hodiny, ideálne však dlhšie (3-4 hodiny alebo aj cez noc).
Servírovanie:
- Dobre vychladený a stuhnutý koláč krájajte ostrým nožom (namočeným do horúcej vody pre čistejší rez) na úhľadné rezy alebo kocky.
- Podávajte vychladené. Skvele chutí ku káve alebo čaju.
Videorecept
Tipy
- Veľkou výhodou tohto koláča je použitie celého ananásového kompótu aj so šťavou priamo do cesta. Dodá mu úžasnú vláčnosť, šťavnatosť a chuť. Používam polohrubú múku a kombináciu kypriaceho prášku a sódy bikarbóny pre nadýchanosť. Cesto miešam len krátko.
- Po upečení nechávam korpus naozaj úplne vychladnúť. Teplý korpus by roztopil krém.
- Krém je super rýchly a nepečený. Ak nezoženiete konkrétny pudingový dezert so šľahačkou, môžete si jednoducho uvariť hustejší vanilkový puding (napríklad z 300 ml mlieka a 1 Zlatého klasu), nechať ho úplne vychladnúť pod fóliou a potom doň vmiešať asi 100 ml dotuha vyšľahanej šľahačky a následne zmiešať s nátierkovým maslom/syrom a dochutiť. Rum dodá skvelú arómu, ale pre deti ho vynechajte. Cukor do krému pridávajte opatrne, podľa chuti.
- Na vychladnutý korpus natriem krém, posypem strúhanou čokoládou a dám poriadne stuhnúť do chladničky. Chladenie je dôležité, aby sa rezy dali pekne krájať a chute sa prepojili. Je to naozaj veľmi jednoduchý, šťavnatý a osviežujúci koláč.

Toto je TOP recept na tie najlepšie ananásové rezy – šťavnaté, vláčne a s lahodným nepečeným krémom. Recept, ktorý si určite zapíšte a zamilujete.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaření s Jančou