Sviečková na smotane patrí medzi klenoty našej kuchyne a má nespočetné množstvo variácií. Ak patríte k jej milovníkom a chcete vyskúšať niečo nové, no zároveň úžasne lahodné, potom je táto najlepšia sviečková omáčka z králika presne pre vás! Jemné a diétnejšie králičie mäso sa dokonale snúbi s bohatou, krémovou zeleninovou omáčkou, ktorá je dochutená tradičnými koreninami, horčicou a zjemnená smotanou. Tento recept síce vyžaduje trochu času a trpezlivosti, ale výsledok v podobe dokonale mäkkého mäsa a zamatovo hladkej omáčky plnej chuti stojí za každú minútu strávenú v kuchyni.
Pripravte si túto netradičnú verziu sviečkovej na nedeľný obed alebo pri špeciálnej príležitosti a prekvapte svojich blízkych nezabudnuteľným gastronomickým zážitkom. Králičie mäso dodá klasickej omáčke nový rozmer a jemnosť. Podávajte ju, samozrejme, s domácou žemľovou alebo karlovarskou knedľou, ktorá perfektne nasaje každú kvapku tejto famóznej omáčky. Garantujeme vám, že si tento recept na sviečkovú omáčku z králika zamilujete!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas pečenia/dusenia: cca 1,5 hodiny
- Čas prípravy omáčky: cca 15 minút
- Celkový čas: cca 2 hodiny 15 minút
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na králičie mäso a základ:
- 1 ks králika (cca 1000 – 1200 g, naporciovaný)
- 1 ks väčšia cibuľa
- 200 g mrkvy
- 200 g petržlenu (koreň)
- 200 g zeleru (koreň)
- 1 lyžica plnotučnej horčice
- 1 čajová lyžička sušeného tymianu
- 2 ks bobkového listu
- 4 guličky celého nového korenia
- 10 guličiek celého farebného korenia (alebo čierneho)
- ½ lyžičky mletého muškátového orieška
- Soľ podľa chuti
- Mleté čierne korenie podľa chuti
- Rastlinný olej na opečenie a restovanie (cca 3-4 lyžice)
- 1000 ml hovädzieho (alebo zeleninového) vývaru (rozdelených na cca 500 ml a 500 ml)
Na omáčku (dokončenie):
- 200 ml smotany na šľahanie (min. 33%)
- 2 lyžice octu (alebo podľa chuti)
- Cukor podľa chuti
- Soľ podľa chuti
Postup prípravy
Príprava zeleninového základu:
- Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Mrkvu, petržlen a zeler očistíme a nakrájame na menšie kocky (alebo môžeme nahrubo nastrúhať).
- Vo väčšom hrnci alebo pekáči vhodnom na sporák aj do rúry rozohrejeme 2 lyžice oleja. Pridáme nakrájanú cibuľu a restujeme dosklovita.
- Pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen, zeler) a za občasného miešania restujeme na strednom ohni približne 10-15 minút, kým zelenina nechytí zlatistú farbu a mierne nezmäkne. Dlhšie restovanie pomôže rozvinúť chuť.
- K orestovanej zelenine pridáme mletý muškátový oriešok, bobkové listy, celé nové korenie, celé farebné korenie a sušený tymian. Všetko spolu krátko (cca 1-2 minúty) restujeme, aby sa koreniny rozvoňali.

Opečenie mäsa:
- Jednotlivé porcie králika osušíme papierovou utierkou, osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením.
- Na samostatnej panvici na zvyšnom oleji (1-2 lyžice) sprudka opečieme kúsky králika zo všetkých strán dozlatista. Mäso sa nemusí úplne prepiecť, ide len o zatiahnutie povrchu pre lepšiu chuť. Opečené mäso vyberieme a odložíme bokom.
Dusenie/Pečenie králika:
- Do hrnca (pekáča) s orestovanou zeleninou a koreninami vmiešame lyžicu horčice. Prilejeme približne 500 ml teplého vývaru a premiešame.
- Do tohto základu vložíme opečené kúsky králika. Mäso by malo byť čiastočne ponorené.
- Hrniec prikryjeme pokrievkou (alebo pekáč alobalom) a vložíme do rúry predhriatej na 180-190 °C. Pečieme (dusíme) v rúre približne 60 minút.
- Po hodine odstránime pokrievku (alebo alobal) a pečieme ďalších cca 30 minút odkryté, aby mäso chytilo farbu. Počas tejto doby mäso podľa potreby podlievame zvyšným teplým vývarom (cca 500 ml) a polievame výpekom. Králik by mal byť po dopečení úplne mäkký.
Príprava omáčky:
- Mäkké kúsky králika opatrne vyberieme z hrnca/pekáča a odložíme na teplé miesto, aby nevychladli.
- Z omáčky (zeleninového základu) vyberieme celé koreniny (bobkový list, guličky nového a farebného korenia).
- Zvyšnú zeleninu s výpekom rozmixujeme ponorným mixérom dohladka priamo v hrnci/pekáči. Ak je omáčka príliš hustá, môžeme pridať trochu vývaru alebo vody. Ak ju chceme extra jemnú, môžeme ju ešte prepasírovať cez jemné sitko.
- Do hladko rozmixovanej omáčky prilejeme smotanu na šľahanie. Za stáleho miešania privedieme tesne pod bod varu a krátko povaríme (už nevaríme prudko).
- Omáčku odstavíme a dochutíme cukrom a octom podľa vlastnej preferencie. Začíname s menším množstvom a postupne pridávame, kým nedosiahneme vyváženú sladko-kyslú chuť. Prípadne dosolíme. Dôležité: Ocot pridávame opatrne, aby sa smotana nezrazila (ideálne až po odstavení alebo pridávame len po lyžičkách a miešame).
Dokončenie a podávanie:
- Do hotovej omáčky môžeme vrátiť kúsky králika, aby sa prehriali, alebo ich podávame samostatne.
- Sviečkovú omáčku z králika podávame horúcu, preliatu cez porcie králika, s domácou žemľovou alebo karlovarskou knedľou.
Videorecept
Tipy
- Kľúčom k hlbokej chuti sviečkovej je poriadne opečenie mäsa a pomalé, dôkladné restovanie zeleninového základu dozlatista. Tomuto kroku venujem vždy dostatok času.
- Nebojte sa zeleninu do základu nakrájať na väčšie kusy alebo ju nastrúhať. Keďže sa bude nakoniec mixovať, na presnom tvare nezáleží.
- Pri dochucovaní omáčky na záver vždy ochutnávam a pridávam cukor, ocot a soľ postupne. Každý má rád inú mieru sladkosti a kyslosti. Cieľom je harmonická chuť.
- Ak chcem omáčku ešte jemnejšiu, po rozmixovaní ju prepasírujem cez jemné sitko. Získam tak dokonale hladkú a zamatovú konzistenciu.

Veríme, že si túto najlepšiu sviečkovú omáčku z králika obľúbite rovnako ako my. Je to skvelá alternatíva ku klasike, ktorá vás určite milo prekvapí!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.