Search

Najlepšia DOMÁCA CITRÓNOVÁ ZMRZLINA: Krémová, osviežujúca a bez zmrzlinovača!

citrónová zmrzlina
Citrónová zmrzlina, zdroj: AI

Obsah receptu

Snívate o dokonalej letnej maškrte, ktorá vás osvieži a poteší vaše chuťové bunky? Táto domáca citrónová zmrzlina je presne to, čo hľadáte! Je neuveriteľne krémová, plná intenzívnej citrónovej chuti a na jej prípravu vám stačia len tri bežne dostupné suroviny. A čo je najlepšie? Nepotrebujete žiadny zmrzlinovač! Pripravte si s nami tú najlepšiu citrónovú zmrzlinu, ktorá hravo prekoná aj tú z vašej obľúbenej cukrárne.

Tajomstvo tejto jednoduchej, no famóznej zmrzliny spočíva v kombinácii kvalitnej smotany na šľahanie, sladeného kondenzovaného mlieka a čerstvej citrónovej šťavy. Príprava je blesková – za pár minút máte hotovú zmes, ktorú už len zveríte mrazničke. Výsledkom je dokonale hladká, zamatovo jemná zmrzlina s vyváženou sladkokyslou chuťou, ktorá je ako stvorená na horúce letné dni. Poďte ju vyskúšať, neoľutujete!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 5-7 minút aktívnej práce
  • Čas mrazenia: minimálne 3-4 hodiny (ideálne 5-6 hodín alebo cez noc pre dokonalé stuhnutie)
  • Počet porcií/kusov: Pripravíte približne 0,8 – 1 liter lahodnej zmrzliny (cca 6-8 porcií)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 500 ml smotany na šľahanie (minimálne 33% tuku, dôležité je, aby bola dobre vychladená)
  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (obvykle má okolo 397 g, taktiež dobre vychladeného pre lepší výsledok)
  • šťava z 2 stredne veľkých citrónov (čo zodpovedá približne 50-60 ml čerstvej citrónovej šťavy, ktorú odporúčame precediť cez jemné sitko)

Postup prípravy

Príprava zmrzlinovej zmesi:

  1. Najprv si pripravíme citrónovú šťavu. Citróny dôkladne umyjeme, prekrojíme ich napoly a pomocou lisu na citrusy alebo ručne z nich vytlačíme všetku šťavu. Pre dosiahnutie čo najjemnejšej konzistencie zmrzliny odporúčame precediť čerstvú šťavu cez jemné sitko, aby sme odstránili prípadné kôstky alebo väčšie kúsky dužiny. Odmeriame si potrebné množstvo (približne 50-60 ml).
  2. Do väčšej, čistej a suchej misy nalejeme dobre vychladenú smotanu na šľahanie. Pomocou elektrického ručného šľahača ju začneme šľahať najprv na nižších otáčkach, ktoré postupne zvyšujeme na stredné až vyššie. Šľaháme dotuha, kým smotana nevytvorí pevné špičky (mala by mať konzistenciu tuhej šľahačky). Dôležité: Dávame si pozor, aby sme smotanu neprešľahali, inak by sa mohla začať meniť na maslo.
  3. Do inej, dostatočne veľkej misy vylejeme dobre vychladené sladené kondenzované mlieko. K nemu prilejeme pripravenú a precedenú citrónovú šťavu. Túto zmes krátko (približne 30 sekúnd až 1 minútu) prešľaháme elektrickým šľahačom na nízkych otáčkach alebo dôkladne premiešame metličkou. Cieľom je, aby sa ingrediencie pekne spojili a zmes mierne zhustla vplyvom reakcie citrónovej šťavy s mliekom.

Spojenie surovín a mrazenie:

  1. Do pripravenej zmesi kondenzovaného mlieka a citrónovej šťavy teraz budeme postupne a veľmi zľahka vmiešavať vyšľahanú smotanu. Najprv pridáme približne jednu tretinu pripravenej šľahačky a jemne ju stierkou vmiešame krúživými pohybmi odspodu nahor. Týmto krokom zmes kondenzovaného mlieka trochu odľahčíme a pripravíme na zvyšok šľahačky.
  2. Potom opatrne pridáme zvyšné dve tretiny šľahačky. Opäť všetko zľahka, ale dôkladne premiešame stierkou, širokými pohybmi odspodu misy nahor. Snažíme sa pritom zachovať čo najviac nadýchanosti a objemu šľahačky, kým sa všetky hmoty nespoja do jednotnej, krásne krémovej a nadýchanej zmrzlinovej zmesi.
  3. Hotovú, ešte tekutú citrónovú zmrzlinovú zmes prelejeme do vhodnej mrazuvzdornej nádoby. Ideálna je kovová alebo sklenená nádoba (napríklad forma na biskupský chlebíček, menší pekáčik alebo špeciálna nádoba určená na zmrzlinu) s objemom približne 1 až 1,5 litra, ktorá dobre vedie chlad. Povrch zmesi môžeme jemne uhladiť stierkou.
  4. Nádobu so zmrzlinou starostlivo prikryjeme – buď originálnym viečkom, ak ho nádoba má, alebo potravinárskou fóliou, ktorú pritlačíme priamo na povrch zmrzliny (tento trik pomáha zabrániť tvorbe nežiaducich ľadových kryštálikov), prípadne alobalom. Pripravenú nádobu vložíme do mrazničky.
  5. Zmrzlinu necháme dôkladne mraziť minimálne 3-4 hodiny. Pre dosiahnutie optimálnej konzistencie je však ideálne nechať ju mraziť 5-6 hodín, alebo najlepšie cez noc, kým úplne nestuhne. Ak chcete dosiahnuť ešte krémovejší výsledok bez akýchkoľvek kryštálikov, môžete zmrzlinu počas prvých 2-3 hodín mrazenia každých približne 30-45 minút vybrať z mrazničky a dôkladne premiešať vidličkou alebo krátko prešľahať ponorným mixérom (ak je v dostatočne hlbokej nádobe).

Servírovanie:

  1. Pred samotným podávaním vyberieme nádobu s citrónovou smotanovou zmrzlinou z mrazničky a necháme ju pri izbovej teplote približne 5 až 10 minút mierne povoliť. Vďaka tomu sa bude dať ľahšie naberať a jej chuť sa lepšie rozvinie.
  2. Pomocou špeciálnej lyžice na zmrzlinu (ktorú môžeme pred každým nabratím krátko namočiť do horúcej vody a osušiť) alebo klasickej polievkovej lyžice tvarujeme pekné kopčeky. Zmrzlinu servírujeme do misiek, pohárov alebo chrumkavých kornútkov. Môžeme ju dozdobiť tenkým plátkom čerstvého citróna, lístkom mäty alebo posypať najemno nastrúhanou citrónovou kôrou pre ešte krajší vzhľad a intenzívnejšiu arómu.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte intenzívnejšiu a komplexnejšiu citrónovú chuť a vôňu rada pridávam do zmesi kondenzovaného mlieka spolu s citrónovou šťavou aj najemno nastrúhanú kôru z jedného chemicky neošetreného (bio) citróna. Dávam pozor, aby som strúhala len žltú časť kôry, biela časť býva horká.
  2. Ak chcem zmrzlinu trochu ozvláštniť a dodať jej zaujímavú textúru, niekedy do hotovej zmrzlinovej zmesi pred samotným mrazením zľahka vmiešam nadrobno nasekané kúsky kvalitnej bielej čokolády, rozdrvené maslové sušienky (napr. Lotus) alebo lyžicu maku pre netradičný nádych.
  3. Pre dospelácku verziu tejto osviežujúcej zmrzliny môžem do zmesi kondenzovaného mlieka a citrónovej šťavy pridať aj malú lyžicu (cca 1-2 PL) kvalitného talianskeho likéru Limoncello. Dodá jej to zaujímavú alkoholovú bodku.
  4. Ak nemám práve poruke čerstvé citróny, v krajnom prípade sa dá použiť aj kvalitná 100% citrónová šťava z fľašky. Chuť čerstvých citrónov je však nenahraditeľná, preto ich vždy uprednostňujem.

Táto domáca citrónová zmrzlina je skutočným letným pokladom. Jej príprava je taká jednoduchá a rýchla, že ju budete chcieť robiť stále dokola. Užite si každý krémový a osviežujúci kopček!

Recept je inšpirovaný verziou z Gesund und schnell, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty