Search

Najlepší vanilkový pudingový krém: Univerzálny pomocník pri pečení

vanilkový pudingový krém
Vanilkový pudingový krém

Obsah receptu

Hľadáte overený recept na lahodný krém, ktorý sa hodí takmer do všetkého? Tento vanilkový pudingový krém je presne taký. Jemný, hladký, s poctivou vanilkovou chuťou, ideálny na plnenie tort, zákuskov, rolád či mafinov.

Ak máte v pláne piecť a premýšľate nad ideálnou náplňou, vyskúšajte tento univerzálny vanilkový pudingový krém. Je ľahký na prípravu, chuťovo vyvážený a skvele sa hodí do tort, rôznych rezov, trubičiek, venčekov a ďalších obľúbených cukroviniek.

  • Čas prípravy: 20 minút (+ chladenie pudingu)
  • Čas chladenia pudingu: cca 1-2 hodiny
  • Počet porcií: 1 dávka (cca 700g krému, na 1 tortu/zákusok)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 2 balenia vanilkového pudingového prášku (napr. Zlatý klas, spolu cca 80g)
  • 100 g kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
  • 1 balíček vanilkového cukru (cca 8-10g)
  • 1 zarovnaná lyžica hladkej múky
  • 120 g zmäknutého masla (musí mať izbovú teplotu)
  • 2 čerstvé žĺtky

Postup prípravy

Príprava pudingového základu

  1. Do misky alebo menšieho hrnca odoberte približne 150 ml z celkového množstva mlieka. Dôkladne v ňom metličkou rozmiešajte 2 žĺtky, kryštálový cukor, vanilkový cukor, hladkú múku a oba pudingové prášky. Miešajte, kým nezískate hladkú zmes bez akýchkoľvek hrudiek.
  2. Zvyšných 350 ml mlieka nalejte do druhého, väčšieho hrnca (ideálne s hrubším dnom) a na miernom ohni ho pomaly zahrievajte tesne pod bod varu.
  3. Keď je mlieko horúce (ale ešte nevrie), za stáleho miešania metličkou doň pomaly tenkým prúdom prilejte pripravenú pudingovú zmes zo studeného mlieka.
  4. Teraz za neustáleho a dôkladného miešania metličkou (dávajte pozor hlavne na dno hrnca, aby sa puding nepripálil) varte na miernom ohni, kým puding nezačne hustnúť. Od momentu, keď začne vrieť a hustnúť, ho povarte ešte približne 1-2 minúty, aby sa dobre prevarila múka aj škrob. Výsledkom by mal byť veľmi hustý puding, konzistenciou pripomínajúci hustú kašu.
  5. Hotový hustý puding ihneď odstavte z ohňa.

Chladenie pudingu

  1. Povrch horúceho pudingu okamžite prikryte potravinovou fóliou tak, aby sa fólia priamo dotýkala celého povrchu pudingu. Tento krok je dôležitý, aby sa na povrchu nevytvorila nežiaduca kožka.
  2. Takto prikrytý puding nechajte za občasného premiešania úplne vychladnúť na izbovú teplotu. Proces môžete urýchliť, ak hrniec s pudingom postavíte do drezu so studenou vodou. Je kľúčové, aby mal puding pred spojením s maslom rovnakú teplotu ako maslo (izbovú teplotu).

Dokončenie krému

  1. V čistej mise vyšľahajte zmäknuté maslo (ktoré musí mať rovnakú izbovú teplotu ako vychladnutý puding) elektrickým šľahačom na vysokých otáčkach do svetlej, nadýchanej peny. Šľahajte aspoň 5 minút.
  2. Do nadýchaného masla potom postupne, po jednej lyžici, zašľahávajte úplne vychladnutý puding (tiež izbovej teploty). Šľahajte na stredných otáčkach už len krátko, len kým sa puding s maslom nespoja do hladkého a homogénneho krému. Dávajte pozor, aby ste krém neprešľahali, mohol by sa zraziť.
  3. Hotový vanilkový pudingový krém je pripravený na okamžité použitie na plnenie tort, zákuskov, rolád, mafinov, veterníkov, trubičiek a podobne. Ak ho nepoužijete hneď, uchovávajte ho v chladničke prikrytý potravinovou fóliou a pred ďalším použitím ho nechajte mierne povoliť pri izbovej teplote a prípadne krátko prešľahajte.

Videorecept

Tipy

  1. Mojím najdôležitejším pravidlom pre hladký krém bez zrazenia je naozaj dodržať rovnakú izbovú teplotu masla aj úplne vychladnutého pudingu pred ich spojením. Ak by bol puding čo i len trochu chladnejší ako maslo, krém sa takmer isto zrazí.
  2. Pudingový základ varím vždy na miernom plameni a poctivo miešam metličkou, najmä pri dne hrnca, aby sa nepripálil a bol krásne hladký. Tá lyžica múky navyše zabezpečí, že krém bude pekne pevný a stabilný aj pri izbovej teplote.
  3. Maslo vždy šľahám samotné naozaj dlho, aspoň 5 minút, kým nie je takmer biele a penové. Krém je potom oveľa ľahší a nadýchanejší. Puding doň potom zašľahávam už len krátko a postupne, lyžicu po lyžici.
  4. Pre ešte výraznejšiu vanilkovú chuť niekedy pridávam do horúceho mlieka (ešte pred varením pudingu) dreň z polovice pravého vanilkového struku alebo pár kvapiek kvalitného vanilkového extraktu, okrem vanilkového cukru.

S týmto receptom na vanilkový pudingový krém budú vaše domáce torty a zákusky chutiť ako od profesionálneho cukrára.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Zrób to Smacznie

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty