Hľadáte overený recept na lahodný krém, ktorý sa hodí takmer do všetkého? Tento vanilkový pudingový krém je presne taký. Jemný, hladký, s poctivou vanilkovou chuťou, ideálny na plnenie tort, zákuskov, rolád či mafinov.
Ak máte v pláne piecť a premýšľate nad ideálnou náplňou, vyskúšajte tento univerzálny vanilkový pudingový krém. Je ľahký na prípravu, chuťovo vyvážený a skvele sa hodí do tort, rôznych rezov, trubičiek, venčekov a ďalších obľúbených cukroviniek.
- Čas prípravy: 20 minút (+ chladenie pudingu)
- Čas chladenia pudingu: cca 1-2 hodiny
- Počet porcií: 1 dávka (cca 700g krému, na 1 tortu/zákusok)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
- 500 ml plnotučného mlieka
- 2 balenia vanilkového pudingového prášku (napr. Zlatý klas, spolu cca 80g)
- 100 g kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
- 1 balíček vanilkového cukru (cca 8-10g)
- 1 zarovnaná lyžica hladkej múky
- 120 g zmäknutého masla (musí mať izbovú teplotu)
- 2 čerstvé žĺtky
Postup prípravy
Príprava pudingového základu
- Do misky alebo menšieho hrnca odoberte približne 150 ml z celkového množstva mlieka. Dôkladne v ňom metličkou rozmiešajte 2 žĺtky, kryštálový cukor, vanilkový cukor, hladkú múku a oba pudingové prášky. Miešajte, kým nezískate hladkú zmes bez akýchkoľvek hrudiek.
- Zvyšných 350 ml mlieka nalejte do druhého, väčšieho hrnca (ideálne s hrubším dnom) a na miernom ohni ho pomaly zahrievajte tesne pod bod varu.
- Keď je mlieko horúce (ale ešte nevrie), za stáleho miešania metličkou doň pomaly tenkým prúdom prilejte pripravenú pudingovú zmes zo studeného mlieka.
- Teraz za neustáleho a dôkladného miešania metličkou (dávajte pozor hlavne na dno hrnca, aby sa puding nepripálil) varte na miernom ohni, kým puding nezačne hustnúť. Od momentu, keď začne vrieť a hustnúť, ho povarte ešte približne 1-2 minúty, aby sa dobre prevarila múka aj škrob. Výsledkom by mal byť veľmi hustý puding, konzistenciou pripomínajúci hustú kašu.
- Hotový hustý puding ihneď odstavte z ohňa.
Chladenie pudingu
- Povrch horúceho pudingu okamžite prikryte potravinovou fóliou tak, aby sa fólia priamo dotýkala celého povrchu pudingu. Tento krok je dôležitý, aby sa na povrchu nevytvorila nežiaduca kožka.
- Takto prikrytý puding nechajte za občasného premiešania úplne vychladnúť na izbovú teplotu. Proces môžete urýchliť, ak hrniec s pudingom postavíte do drezu so studenou vodou. Je kľúčové, aby mal puding pred spojením s maslom rovnakú teplotu ako maslo (izbovú teplotu).
Dokončenie krému
- V čistej mise vyšľahajte zmäknuté maslo (ktoré musí mať rovnakú izbovú teplotu ako vychladnutý puding) elektrickým šľahačom na vysokých otáčkach do svetlej, nadýchanej peny. Šľahajte aspoň 5 minút.
- Do nadýchaného masla potom postupne, po jednej lyžici, zašľahávajte úplne vychladnutý puding (tiež izbovej teploty). Šľahajte na stredných otáčkach už len krátko, len kým sa puding s maslom nespoja do hladkého a homogénneho krému. Dávajte pozor, aby ste krém neprešľahali, mohol by sa zraziť.
- Hotový vanilkový pudingový krém je pripravený na okamžité použitie na plnenie tort, zákuskov, rolád, mafinov, veterníkov, trubičiek a podobne. Ak ho nepoužijete hneď, uchovávajte ho v chladničke prikrytý potravinovou fóliou a pred ďalším použitím ho nechajte mierne povoliť pri izbovej teplote a prípadne krátko prešľahajte.
Videorecept
Tipy
- Mojím najdôležitejším pravidlom pre hladký krém bez zrazenia je naozaj dodržať rovnakú izbovú teplotu masla aj úplne vychladnutého pudingu pred ich spojením. Ak by bol puding čo i len trochu chladnejší ako maslo, krém sa takmer isto zrazí.
- Pudingový základ varím vždy na miernom plameni a poctivo miešam metličkou, najmä pri dne hrnca, aby sa nepripálil a bol krásne hladký. Tá lyžica múky navyše zabezpečí, že krém bude pekne pevný a stabilný aj pri izbovej teplote.
- Maslo vždy šľahám samotné naozaj dlho, aspoň 5 minút, kým nie je takmer biele a penové. Krém je potom oveľa ľahší a nadýchanejší. Puding doň potom zašľahávam už len krátko a postupne, lyžicu po lyžici.
- Pre ešte výraznejšiu vanilkovú chuť niekedy pridávam do horúceho mlieka (ešte pred varením pudingu) dreň z polovice pravého vanilkového struku alebo pár kvapiek kvalitného vanilkového extraktu, okrem vanilkového cukru.
S týmto receptom na vanilkový pudingový krém budú vaše domáce torty a zákusky chutiť ako od profesionálneho cukrára.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Zrób to Smacznie