Search

Najlepší taliansky ‘koláč starej mamy’: Recept s mascarpone a citrónom (TOP)

taliansky koláč s mascarpone
Taliansky koláč s mascarpone

Obsah receptu

Chcete si upiecť ten najlepší taliansky ‘koláč starej mamy’, ktorý vás svojou chuťou a textúrou prenesie priamo do slnečného Talianska? Tento TOP recept na koláč s lahodným citrónovým krémom s mascarpone, ukrytým v dokonale krehkom maslovom ceste, si určite uložte a zamilujete. Pripomína slávnu Torta della Nonna a je skrátka božský!

Tento dezert je veľmi osviežujúci a lahodný vďaka jemnému krému a povzbudzujúcej chuti citrónu. Pripravte si koláč s mascarpone krémom podľa tohto jednoduchého receptu, ktorý kombinuje krehké cesto, bohatú vanilkovo-citrónovú plnku a elegantný vzhľad. Ideálny ku káve alebo ako sladká bodka slávnostného obeda.

  • Čas prípravy: cca 45 minút (+ chladenie cesta a krému)
  • Čas pečenia: cca 35 minút
  • Počet porcií: cca 8-10 porcií
  • Forma: Okrúhla koláčová forma s vyberateľným dnom (priemer cca 24-26 cm)
  • Náročnosť: Stredne náročná ★★ (Vyžaduje prípravu krehkého cesta a vareného krému)

Potrebujeme:

Krehké cesto:

  • 320 g hladkej múky (preosiatej)
  • 120 g kryštálového cukru
  • 6 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1,5 ČL)
  • Kôra z 1 bio citróna (jemne nastrúhaná)
  • Štipka soli
  • 140 g studeného masla, nakrájaného na malé kocky
  • 1 vajce

Citrónový krém s mascarpone:

  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 3-4 žĺtky (Pôvodný recept uvádzal celé vajcia)
  • 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru (cca 90 g)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový cukor, 8-10g)
  • 4 polievkové lyžice kukuričného škrobu (cca 40-50 g), preosiateho
  • 1 polievková lyžica masla (cca 15 g)
  • 150-200 g mascarpone (Navýšené množstvo), izbovej teploty
  • Šťava z 1 citróna (čerstvá)

Na dokončenie:

  • Práškový cukor na posypanie
  • Voliteľné: Plátky citróna alebo jedlé kvety na ozdobu

Potrebujeme tiež:

  • Okrúhla koláčová forma s vyberateľným dnom (priemer cca 24-26 cm)
  • Maslo na vymazanie formy (alebo papier na pečenie na dno)
  • Potravinová fólia
  • Valček na cesto
  • Vykrajovačky na cesto (voliteľné, na ozdobu okraja)

Postup prípravy

Príprava krehkého cesta a chladenie:

  1. Vo väčšej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku (320 g), kryštálový cukor (120 g), kypriaci prášok (1,5 ČL), štipku soli a najemno nastrúhanú citrónovú kôru.
  2. Pridajte na malé kocky nakrájané studené maslo (140 g). Končekmi prstov alebo v kuchynskom robote (pulzným mixovaním) rýchlo spracujte maslo so suchými surovinami na konzistenciu jemnej mrveničky.
  3. Pridajte 1 celé vajce a rýchlo spracujte na kompaktné cesto. Dôležité: Cesto nemieste príliš dlho, len kým sa nespojí, aby zostalo krehké.
  4. Cesto vytvarujte do tvaru plochej gule, zabaľte ho dôkladne do potravinovej fólie a vložte do chladničky odpočívať a stuhnúť aspoň na 30 minút (ideálne 1 hodinu).

Mini pavlovky
TIP na dnes
Mini pavlovky: Oveľa jednoduchšie, no rovnako dokonalé ako Pavlova torta

Príprava krému (počas chladenia cesta):

  1. Kým cesto chladne, pripravte si krém. V hrnci s hrubším dnom zmiešajte metličkou 3-4 žĺtky s kryštálovým cukrom (cca 90 g) a vanilkovým extraktom (alebo cukrom). Pridajte preosiaty kukuričný škrob (4 PL) a asi 100 ml mlieka (z celkových 500 ml). Dobre rozmiešajte dohladka, aby neboli hrudky.
  2. Postupne prilejte zvyšné mlieko (400 ml) a opäť dobre premiešajte.
  3. Postavte hrniec na stredný oheň a za neustáleho miešania metličkou priveďte do varu. Varte asi 1-2 minúty, kým krém viditeľne nezhustne do konzistencie hustého pudingu. Dôkladne miešajte aj pri dne, aby sa krém nepripálil.
  4. Hustý krém ihneď odstavte z ohňa. Do horúceho krému vmiešajte lyžicu masla (15 g), kým sa nerozpustí.
  5. Povrch horúceho krému prikryte potravinovou fóliou (priložte ju priamo na povrch) a nechajte ho úplne vychladnúť, najprv pri izbovej teplote, potom v chladničke.
  6. Do úplne vychladnutého krému potom opatrne po častiach vmiešajte mascarpone izbovej teploty (150-200 g) a čerstvú šťavu z 1 citróna. Miešajte len krátko, kým sa všetko nespojí do hladkého krému. Neprešľahajte.

Zostavenie koláča:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si okrúhlu koláčovú formu (ø 24-26 cm), dno môžete vyložiť papierom na pečenie a boky vymažte maslom.
  2. Vychladené krehké cesto vyberte z chladničky. Približne dve tretiny cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske na kruh o niečo väčší ako priemer formy. Opatrne ho preneste do formy a prstami ho utlačte na dno a vytvarujte aj okraje vysoké asi 3-4 cm.
  3. Dno cesta vo forme popichajte na viacerých miestach vidličkou.
  4. Na pripravené cesto rovnomerne natrite vychladnutý citrónový krém s mascarpone. Uhlaďte povrch.
  5. Zo zvyšnej jednej tretiny cesta vyvaľkajte tenší plát. Pomocou radielka alebo noža ho nakrájajte na pásiky a vytvorte na povrchu krému mriežku, alebo vykrajovačkami vykrojte rôzne tvary (napr. malé kolieska, hviezdičky) a ozdobte nimi okraj alebo povrch koláča.

Pečenie a dokončenie:

  1. Vložte formu s koláčom do predhriatej rúry. Pečte pri 180 °C približne 35 minút. Okraje cesta a ozdoby by mali byť krásne zlatohnedé a krém by mal byť pevný.
  2. Upečený koláč vyberte z rúry a nechajte ho úplne vychladnúť vo forme na kuchynskej mriežke (aspoň 2-3 hodiny). Naozaj nekrájajte teplý, krém potrebuje stuhnúť.
  3. Úplne vychladnutý taliansky koláč opatrne vyberte z formy (odopnite okraj). Pred podávaním ho bohato posypte cez sitko preosiatym práškovým cukrom.
  4. Taliansky koláč krájajte ostrým nožom na trojuholníkové porcie a podávajte. Môžete ozdobiť plátkom citróna.

Videorecept

Tipy

  1. Základom tohto koláča je krehké cesto pripravené zo studeného masla. Maslo rýchlo zapracujem do múky s cukrom a ostatnými sypkými surovinami na mrveničku a potom spojím vajíčkom. Dlho nemiesim a cesto dám vychladiť, aby sa s ním dobre pracovalo a bolo po upečení krehké.
  2. Krém je vlastne luxusnejší citrónový crème pâtissière. Varím ho z mlieka, žĺtkov (pre chuť a farbu), cukru a škrobu. Do horúceho vmiešam maslo a po úplnom vychladnutí doň opatrne zamiešam mascarpone izbovej teploty a čerstvú citrónovú šťavu. Krém je úžasne jemný a osviežujúci.
  3. Dve tretiny cesta použijem na vyloženie formy (dno aj boky). Na cesto natriem vychladnutý krém. Zo zvyšnej tretiny cesta vyvaľkám plát a vykrojím pásiky na mriežku alebo iné tvary na ozdobenie povrchu či okraja. Je to klasický štýl talianskych “crostát”.
  4. Pečiem dozlatista pri 180°C. Po upečení nechám koláč naozaj úplne vychladnúť vo forme, ideálne aj pár hodín v chladničke, aby krém perfektne stuhol. Až potom ho vyberiem a bohato posypem práškovým cukrom. Chutí božsky!

Citrónový chlebíček
TIP na dnes
Svieže jarné pečenie: Recept na vláčny citrónový chlebíček s makom alebo prvými bylinkami

Toto je TOP recept na taliansky ‘koláč starej mamy’, ktorý vás prenesie priamo do slnečného Talianska svojou vôňou a chuťou. Božský koláč s mascarpone a citrónom, ktorý si určite zamilujete.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Fatto in Casa da Alba

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty