Chcete si upiecť ten najlepší taliansky ‘koláč starej mamy’, ktorý vás svojou chuťou a textúrou prenesie priamo do slnečného Talianska? Tento TOP recept na koláč s lahodným citrónovým krémom s mascarpone, ukrytým v dokonale krehkom maslovom ceste, si určite uložte a zamilujete. Pripomína slávnu Torta della Nonna a je skrátka božský!
Tento dezert je veľmi osviežujúci a lahodný vďaka jemnému krému a povzbudzujúcej chuti citrónu. Pripravte si koláč s mascarpone krémom podľa tohto jednoduchého receptu, ktorý kombinuje krehké cesto, bohatú vanilkovo-citrónovú plnku a elegantný vzhľad. Ideálny ku káve alebo ako sladká bodka slávnostného obeda.
- Čas prípravy: cca 45 minút (+ chladenie cesta a krému)
- Čas pečenia: cca 35 minút
- Počet porcií: cca 8-10 porcií
- Forma: Okrúhla koláčová forma s vyberateľným dnom (priemer cca 24-26 cm)
- Náročnosť: Stredne náročná ★★ (Vyžaduje prípravu krehkého cesta a vareného krému)
Potrebujeme:
Krehké cesto:
- 320 g hladkej múky (preosiatej)
- 120 g kryštálového cukru
- 6 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1,5 ČL)
- Kôra z 1 bio citróna (jemne nastrúhaná)
- Štipka soli
- 140 g studeného masla, nakrájaného na malé kocky
- 1 vajce
Citrónový krém s mascarpone:
- 500 ml plnotučného mlieka
- 3-4 žĺtky (Pôvodný recept uvádzal celé vajcia)
- 6 polievkových lyžíc kryštálového cukru (cca 90 g)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový cukor, 8-10g)
- 4 polievkové lyžice kukuričného škrobu (cca 40-50 g), preosiateho
- 1 polievková lyžica masla (cca 15 g)
- 150-200 g mascarpone (Navýšené množstvo), izbovej teploty
- Šťava z 1 citróna (čerstvá)
Na dokončenie:
- Práškový cukor na posypanie
- Voliteľné: Plátky citróna alebo jedlé kvety na ozdobu
Potrebujeme tiež:
- Okrúhla koláčová forma s vyberateľným dnom (priemer cca 24-26 cm)
- Maslo na vymazanie formy (alebo papier na pečenie na dno)
- Potravinová fólia
- Valček na cesto
- Vykrajovačky na cesto (voliteľné, na ozdobu okraja)
Postup prípravy
Príprava krehkého cesta a chladenie:
- Vo väčšej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku (320 g), kryštálový cukor (120 g), kypriaci prášok (1,5 ČL), štipku soli a najemno nastrúhanú citrónovú kôru.
- Pridajte na malé kocky nakrájané studené maslo (140 g). Končekmi prstov alebo v kuchynskom robote (pulzným mixovaním) rýchlo spracujte maslo so suchými surovinami na konzistenciu jemnej mrveničky.
- Pridajte 1 celé vajce a rýchlo spracujte na kompaktné cesto. Dôležité: Cesto nemieste príliš dlho, len kým sa nespojí, aby zostalo krehké.
- Cesto vytvarujte do tvaru plochej gule, zabaľte ho dôkladne do potravinovej fólie a vložte do chladničky odpočívať a stuhnúť aspoň na 30 minút (ideálne 1 hodinu).

Príprava krému (počas chladenia cesta):
- Kým cesto chladne, pripravte si krém. V hrnci s hrubším dnom zmiešajte metličkou 3-4 žĺtky s kryštálovým cukrom (cca 90 g) a vanilkovým extraktom (alebo cukrom). Pridajte preosiaty kukuričný škrob (4 PL) a asi 100 ml mlieka (z celkových 500 ml). Dobre rozmiešajte dohladka, aby neboli hrudky.
- Postupne prilejte zvyšné mlieko (400 ml) a opäť dobre premiešajte.
- Postavte hrniec na stredný oheň a za neustáleho miešania metličkou priveďte do varu. Varte asi 1-2 minúty, kým krém viditeľne nezhustne do konzistencie hustého pudingu. Dôkladne miešajte aj pri dne, aby sa krém nepripálil.
- Hustý krém ihneď odstavte z ohňa. Do horúceho krému vmiešajte lyžicu masla (15 g), kým sa nerozpustí.
- Povrch horúceho krému prikryte potravinovou fóliou (priložte ju priamo na povrch) a nechajte ho úplne vychladnúť, najprv pri izbovej teplote, potom v chladničke.
- Do úplne vychladnutého krému potom opatrne po častiach vmiešajte mascarpone izbovej teploty (150-200 g) a čerstvú šťavu z 1 citróna. Miešajte len krátko, kým sa všetko nespojí do hladkého krému. Neprešľahajte.
Zostavenie koláča:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si okrúhlu koláčovú formu (ø 24-26 cm), dno môžete vyložiť papierom na pečenie a boky vymažte maslom.
- Vychladené krehké cesto vyberte z chladničky. Približne dve tretiny cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske na kruh o niečo väčší ako priemer formy. Opatrne ho preneste do formy a prstami ho utlačte na dno a vytvarujte aj okraje vysoké asi 3-4 cm.
- Dno cesta vo forme popichajte na viacerých miestach vidličkou.
- Na pripravené cesto rovnomerne natrite vychladnutý citrónový krém s mascarpone. Uhlaďte povrch.
- Zo zvyšnej jednej tretiny cesta vyvaľkajte tenší plát. Pomocou radielka alebo noža ho nakrájajte na pásiky a vytvorte na povrchu krému mriežku, alebo vykrajovačkami vykrojte rôzne tvary (napr. malé kolieska, hviezdičky) a ozdobte nimi okraj alebo povrch koláča.
Pečenie a dokončenie:
- Vložte formu s koláčom do predhriatej rúry. Pečte pri 180 °C približne 35 minút. Okraje cesta a ozdoby by mali byť krásne zlatohnedé a krém by mal byť pevný.
- Upečený koláč vyberte z rúry a nechajte ho úplne vychladnúť vo forme na kuchynskej mriežke (aspoň 2-3 hodiny). Naozaj nekrájajte teplý, krém potrebuje stuhnúť.
- Úplne vychladnutý taliansky koláč opatrne vyberte z formy (odopnite okraj). Pred podávaním ho bohato posypte cez sitko preosiatym práškovým cukrom.
- Taliansky koláč krájajte ostrým nožom na trojuholníkové porcie a podávajte. Môžete ozdobiť plátkom citróna.
Videorecept
Tipy
- Základom tohto koláča je krehké cesto pripravené zo studeného masla. Maslo rýchlo zapracujem do múky s cukrom a ostatnými sypkými surovinami na mrveničku a potom spojím vajíčkom. Dlho nemiesim a cesto dám vychladiť, aby sa s ním dobre pracovalo a bolo po upečení krehké.
- Krém je vlastne luxusnejší citrónový crème pâtissière. Varím ho z mlieka, žĺtkov (pre chuť a farbu), cukru a škrobu. Do horúceho vmiešam maslo a po úplnom vychladnutí doň opatrne zamiešam mascarpone izbovej teploty a čerstvú citrónovú šťavu. Krém je úžasne jemný a osviežujúci.
- Dve tretiny cesta použijem na vyloženie formy (dno aj boky). Na cesto natriem vychladnutý krém. Zo zvyšnej tretiny cesta vyvaľkám plát a vykrojím pásiky na mriežku alebo iné tvary na ozdobenie povrchu či okraja. Je to klasický štýl talianskych “crostát”.
- Pečiem dozlatista pri 180°C. Po upečení nechám koláč naozaj úplne vychladnúť vo forme, ideálne aj pár hodín v chladničke, aby krém perfektne stuhol. Až potom ho vyberiem a bohato posypem práškovým cukrom. Chutí božsky!

Toto je TOP recept na taliansky ‘koláč starej mamy’, ktorý vás prenesie priamo do slnečného Talianska svojou vôňou a chuťou. Božský koláč s mascarpone a citrónom, ktorý si určite zamilujete.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Fatto in Casa da Alba