Search

Najlepší pletený závin z kysnutého cesta – mäkučký a voňavý ako od babičky, musíte skúsiť

Pletený závin s hrozienkami
Čerstvo upečený pletený závin z kysnutého cesta.

Obsah receptu

Publikované: 18. júla 2025, 13:00

Túžite po sladkom pečive, ktoré je nadýchané ako obláčik, plné bohatej plnky a vonia po celom dome? Tento fantastický pletený závin s hrozienkami a orechmi je presne to, čo hľadáte. Je neuveriteľne mäkký, vláčny a jeho príprava je jednoduchšia, ako sa zdá. Upečte si kúsok domácej pohody, ktorý chutí ako od babičky!

Základom je poctivé kysnuté cesto, ktoré vďaka maslu a mlieku zostane jemné aj na druhý deň. Efektné pletenie zvládne každý a výsledok je pastvou pre oči aj chuťové poháriky.

Ako sa robí najlepší pletený závin?

Najprv si pripravte kvások z droždia, teplého mlieka a cukru. Ten potom zmiešajte s ostatnými surovinami a vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdeľte, naplňte orechovo-hrozienkovou plnkou, zapleťte a nechajte finálne podkysnúť na plechu. Potrite žĺtkom a upečte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút + kysnutie (cca 1,5 – 2 hodiny)
  • Čas pečenia: 20-25 minút
  • Počet porcií: 4 záviny
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 550 kcal/závin

Potrebujeme

Na cesto

  • 500-550 g hladkej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 7 g sušeného droždia (alebo 21 g čerstvého)
  • 70 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 30 g rozpusteného masla
  • 30 ml rastlinného oleja
  • 1 štipka soli

Na plnku a potretie

  • 80 g vlašských orechov (nahrubo nasekaných)
  • 100 g hrozienok (môžu byť vopred namočené v rume)
  • 1 vajce (bielok do plnky, žĺtok na potretie)

Postup prípravy

Príprava cesta a kysnutie

  1. Najprv si pripravte kvások. Do vlažného mlieka pridajte lyžičku cukru a sušené droždie. Jemne premiešajte a nechajte na teplom mieste postáť 10-15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
  2. Vo veľkej mise zľahka rozšľahajte 2 vajcia so zvyšným cukrom a štipkou soli. Pridajte olej a aktívny kvások.
  3. Postupne prisypávajte preosiatu múku a začnite spracovávať cesto. Nakoniec pridajte rozpustené (nie horúce) maslo.
  4. Miesite ručne alebo pomocou kuchynského robota aspoň 7-10 minút, kým nevznikne hladké, pružné a nelepivé cesto.
  5. Misu prikryte utierkou a nechajte cesto na teplom mieste kysnúť 1 až 1,5 hodiny, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

Príprava plnky a tvarovanie

  1. Kým cesto kysne, pripravte si plnku. V malej miske zmiešajte nasekané orechy, hrozienka a jeden vaječný bielok.
  2. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, zľahka ho premiesite a rozdeľte na 4 rovnaké časti.
  3. Každú časť rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika alebo elipsy s hrúbkou asi 0,5 cm.
  4. Po oboch dlhších stranách urobte nožom šikmé zárezy smerom k stredu, s rozostupmi asi 1,5 cm. Stredný pás nechajte neprerezaný.
  5. Do stredu cesta rovnomerne navrstvite štvrtinu plnky.
  6. Narezané pásiky cesta potom striedavo prekladajte cez plnku smerom do stredu, čím vytvoríte pletený vzor. Konce dobre zatlačte.

Finálne kysnutie a pečenie

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravené záviny opatrne preneste na plech vystlaný papierom na pečenie.
  2. Prikryte ich utierkou a nechajte finálne podkysnúť ešte 20-30 minút.
  3. Vaječný žĺtok rozšľahajte s lyžicou vody a potrite ním povrch podkysnutých závinov.
  4. Plech vložte do vyhriatej rúry a pečte 20-25 minút, kým nie sú na povrchu krásne zlatohnedé.
  5. Upečené záviny nechajte vychladnúť na mriežke.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte bohatšiu chuť môžete do plnky pridať aj lyžičku škoricového cukru.
  2. Namiesto orechov a hrozienok môžete použiť aj makovú, tvarohovú alebo kakaovú plnku.
  3. Záviny sú najlepšie čerstvé, ale v uzatvárateľnej nádobe vydržia mäkké aj na druhý deň.



Vôňa tohto domáceho pečiva je jednoducho neodolateľná. Ideálne na raňajky, ku káve alebo len tak pre radosť. Prajeme vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Mazzali Oshxona, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty