Hľadáte recept na ten najlepší, úžasne šťavnatý obrátený pomarančový koláč? Tento si zaručene zamilujete. Jednoduché cesto s olejom a pomarančovým džúsom, pečené na karamelizovaných plátkoch pomaranča a štedro poliate sladkým pomarančovým sirupom. Dokonalá osviežujúca chuť, ktorá pripomína slnečné Taliansko.
Vyskúšajte recept na osviežujúci obrátený pomarančový koláč. Postup prípravy je veľmi jednoduchý a jeho výhodou je aj relatívne krátky čas pečenia. Podávajte ho len tak, alebo pre extra zážitok s kopčekom šľahačky, zmrzliny či ochutenej kyslej smotany.
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas pečenia: cca 35-45 minút
- Počet porcií: 1 koláč (cca 8-12 porcií)
- Forma: Okrúhla koláčová alebo tortová forma (priemer cca 24-26 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Cesto:
- 4 veľké vajcia
- 160 g kryštálového cukru
- 150 ml kvalitného 100% pomarančového džúsu
- 200 ml slnečnicového oleja (alebo iného neutrálneho rastlinného oleja)
- 350 g hladkej múky (preosiatej)
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (12-14 g)
- 1 štipka soli
- Voliteľné: Jemne strúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného (bio) pomaranča
Na dno formy:
- cca 25 g masla (na vymazanie)
- 2-3 polievkové lyžice kryštálového cukru (na vysypanie)
- 2 ks veľkých pomarančov (ideálne bio, ak použijete aj kôru do cesta)
Pomarančový sirup:
- 300 ml kvalitného 100% pomarančového džúsu
- 60 g kryštálového cukru
Na dokončenie (voliteľné):
- Práškový cukor na posypanie
- Ochutená kyslá smotana: kyslá smotana, med, citrónová šťava, nasekaná mäta (pozri Tipy)
Potrebujeme tiež:
- Okrúhla koláčová alebo tortová forma (priemer cca 24-26 cm)
Postup prípravy
Príprava formy a cesta:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Okrúhlu koláčovú formu (ø 24-26 cm) dôkladne vymažte maslom. Dno formy rovnomerne vysypte kryštálovým cukrom (2-3 PL).
- Pomaranče (2 ks) dôkladne umyte horúcou vodou a kefkou (najmä ak nemáte bio a plánujete použiť kôru do cesta). Nakrájajte ich na tenké kolieska (cca 3-4 mm hrubé). Kolieska pomaranča naukladajte tesne vedľa seba na dno pripravenej formy vysypanej cukrom.
- Pripravte si cesto: Vo väčšej mise vyšľahajte metličkou alebo elektrickým šľahačom 4 celé vajcia s kryštálovým cukrom (160 g) do svetlej peny.
- Postupne za stáleho miešania prilejte olej (200 ml) a pomarančový džús (150 ml). Ak chcete, pridajte aj jemne nastrúhanú pomarančovú kôru pre intenzívnejšiu arómu.
- V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (350 g) s kypriacim práškom do pečiva (1 balíček) a štipkou soli.
- Sypkú zmes postupne (na 2-3 krát) pridávajte k tekutej zmesi a metličkou alebo vareškou už len zľahka premiešajte, kým sa suroviny nespoja do hladkého, polotekutého cesta. Nepremiešavajte príliš dlho.
- Hotové cesto opatrne nalejte na kolieska pomarančov vo forme a rovnomerne ho rozotrite.
Pečenie a príprava sirupu:
- Vložte formu s cestom do predhriatej rúry. Pečte pri 180 °C približne 35 až 45 minút. Čas pečenia je orientačný a závisí od vašej rúry.
- Upečenosť skontrolujte zapichnutím drevenej špajdle do stredu koláča – ak vyjde suchá, bez nalepeného cesta, koláč je hotový. Ak nie, pečte ešte pár minút a test zopakujte.
- Kým sa koláč pečie, pripravte si pomarančový sirup: Do malého hrnca nalejte pomarančový džús (300 ml) a pridajte kryštálový cukor (60 g). Na miernom ohni za občasného miešania zahrievajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a sirup nezačne jemne vrieť. Krátko (1-2 minúty) povarte a odstavte.
Dokončenie (sirupovanie a servírovanie):
- Horúci upečený koláč vyberte z rúry. Ihneď ho pomocou špajdle alebo vidličky husto popichajte po celom povrchu.
- Teplý pripravený pomarančový sirup rovnomerne nalejte na celý povrch popichaného horúceho koláča. Sirup sa postupne vsiakne do cesta.
- Nechajte koláč úplne vychladnúť priamo vo forme (trvá to niekoľko hodín). Počas chladnutia nasiakne všetok sirup a stane sa krásne vláčnym.
- Úplne vychladnutý koláč opatrne preklopte na servírovací tanier alebo podnos tak, aby vrstva s pomarančmi bola navrchu. Ak sa koláč prilepil, môžete formu krátko nahriať alebo použiť trik s vlhkou utierkou (pozri Tipy).
- Pred podávaním môžete koláč zľahka posypať práškovým cukrom. Krájajte ostrým nožom na porcie.
Voliteľná ochutená kyslá smotana:
- Ak chcete koláč podávať s ochutenou smotanou, jednoducho v miske zmiešajte kyslú smotanu s trochou medu, pár kvapkami citrónovej šťavy a najemno nasekanou čerstvou mätou podľa chuti. Podávajte kopček ku každému kúsku koláča.
Videorecept
Tipy
- Na dno formy (vymazanej maslom a vysypanej kryštálovým cukrom – ten pri pečení skaramelizuje) ukladám naozaj tenké kolieska dobre umytého pomaranča. Ak použijem aj kôru do cesta, vždy volím bio pomaranče alebo ich dôkladne vydrhnem kefkou v horúcej vode.
- Cesto je veľmi jednoduché, olejové. Dôležité je len nepremiešať ho príliš po pridaní múky, aby zostalo vláčne. Ak chcete extra chuť, pridajte do cesta aj nastrúhanú pomarančovú kôru.
- Polievanie horúceho koláča teplým sirupom je kľúčové pre jeho šťavnatosť. Koláč najprv husto popichám špajdľou a potom ho rovnomerne zalejem. Sirup sa krásne vsiakne. Chladnúť ho nechávam priamo vo forme.
- Vyklápanie obrátených koláčov môže byť niekedy problematické. Ak sa koláč prilepí, skúste formu zo strán krátko nahriať (napr. horúcou utierkou) alebo použite starý trik – na obrátenú formu položte na pár minút utierku namočenú v studenej vode. Podávam ho posypaný práškovým cukrom, prípadne s tou sviežou smotanou s mätou a medom – je to skvelý kontrast.
Tento recept na najlepší obrátený pomarančový koláč si určite zamilujete. Je fantasticky šťavnatý, voňavý ako sen a jeho príprava je naozaj jednoduchá.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Amo Receitas
