Search

Najlepší obrátený pomarančový koláč: Tento recept si zamilujete (Šťavnatý)

obrátený pomarančový koláč
Obrátený pomarančový koláč

Obsah receptu

Publikované: 14. apríla 2025, 07:38

Hľadáte recept na ten najlepší, úžasne šťavnatý obrátený pomarančový koláč? Tento si zaručene zamilujete. Jednoduché cesto s olejom a pomarančovým džúsom, pečené na karamelizovaných plátkoch pomaranča a štedro poliate sladkým pomarančovým sirupom. Dokonalá osviežujúca chuť, ktorá pripomína slnečné Taliansko.

Vyskúšajte recept na osviežujúci obrátený pomarančový koláč. Postup prípravy je veľmi jednoduchý a jeho výhodou je aj relatívne krátky čas pečenia. Podávajte ho len tak, alebo pre extra zážitok s kopčekom šľahačky, zmrzliny či ochutenej kyslej smotany.

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas pečenia: cca 35-45 minút
  • Počet porcií: 1 koláč (cca 8-12 porcií)
  • Forma: Okrúhla koláčová alebo tortová forma (priemer cca 24-26 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Cesto:

  • 4 veľké vajcia
  • 160 g kryštálového cukru
  • 150 ml kvalitného 100% pomarančového džúsu
  • 200 ml slnečnicového oleja (alebo iného neutrálneho rastlinného oleja)
  • 350 g hladkej múky (preosiatej)
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (12-14 g)
  • 1 štipka soli
  • Voliteľné: Jemne strúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného (bio) pomaranča

Na dno formy:

  • cca 25 g masla (na vymazanie)
  • 2-3 polievkové lyžice kryštálového cukru (na vysypanie)
  • 2 ks veľkých pomarančov (ideálne bio, ak použijete aj kôru do cesta)

Pomarančový sirup:

  • 300 ml kvalitného 100% pomarančového džúsu
  • 60 g kryštálového cukru

Na dokončenie (voliteľné):

  • Práškový cukor na posypanie
  • Ochutená kyslá smotana: kyslá smotana, med, citrónová šťava, nasekaná mäta (pozri Tipy)

Potrebujeme tiež:

  • Okrúhla koláčová alebo tortová forma (priemer cca 24-26 cm)

Postup prípravy

Príprava formy a cesta:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Okrúhlu koláčovú formu (ø 24-26 cm) dôkladne vymažte maslom. Dno formy rovnomerne vysypte kryštálovým cukrom (2-3 PL).
  2. Pomaranče (2 ks) dôkladne umyte horúcou vodou a kefkou (najmä ak nemáte bio a plánujete použiť kôru do cesta). Nakrájajte ich na tenké kolieska (cca 3-4 mm hrubé). Kolieska pomaranča naukladajte tesne vedľa seba na dno pripravenej formy vysypanej cukrom.
  3. Pripravte si cesto: Vo väčšej mise vyšľahajte metličkou alebo elektrickým šľahačom 4 celé vajcia s kryštálovým cukrom (160 g) do svetlej peny.
  4. Postupne za stáleho miešania prilejte olej (200 ml) a pomarančový džús (150 ml). Ak chcete, pridajte aj jemne nastrúhanú pomarančovú kôru pre intenzívnejšiu arómu.
  5. V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (350 g) s kypriacim práškom do pečiva (1 balíček) a štipkou soli.
  6. Sypkú zmes postupne (na 2-3 krát) pridávajte k tekutej zmesi a metličkou alebo vareškou už len zľahka premiešajte, kým sa suroviny nespoja do hladkého, polotekutého cesta. Nepremiešavajte príliš dlho.
  7. Hotové cesto opatrne nalejte na kolieska pomarančov vo forme a rovnomerne ho rozotrite.

Pečenie a príprava sirupu:

  1. Vložte formu s cestom do predhriatej rúry. Pečte pri 180 °C približne 35 až 45 minút. Čas pečenia je orientačný a závisí od vašej rúry.
  2. Upečenosť skontrolujte zapichnutím drevenej špajdle do stredu koláča – ak vyjde suchá, bez nalepeného cesta, koláč je hotový. Ak nie, pečte ešte pár minút a test zopakujte.
  3. Kým sa koláč pečie, pripravte si pomarančový sirup: Do malého hrnca nalejte pomarančový džús (300 ml) a pridajte kryštálový cukor (60 g). Na miernom ohni za občasného miešania zahrievajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a sirup nezačne jemne vrieť. Krátko (1-2 minúty) povarte a odstavte.

Dokončenie (sirupovanie a servírovanie):

  1. Horúci upečený koláč vyberte z rúry. Ihneď ho pomocou špajdle alebo vidličky husto popichajte po celom povrchu.
  2. Teplý pripravený pomarančový sirup rovnomerne nalejte na celý povrch popichaného horúceho koláča. Sirup sa postupne vsiakne do cesta.
  3. Nechajte koláč úplne vychladnúť priamo vo forme (trvá to niekoľko hodín). Počas chladnutia nasiakne všetok sirup a stane sa krásne vláčnym.
  4. Úplne vychladnutý koláč opatrne preklopte na servírovací tanier alebo podnos tak, aby vrstva s pomarančmi bola navrchu. Ak sa koláč prilepil, môžete formu krátko nahriať alebo použiť trik s vlhkou utierkou (pozri Tipy).
  5. Pred podávaním môžete koláč zľahka posypať práškovým cukrom. Krájajte ostrým nožom na porcie.

Voliteľná ochutená kyslá smotana:

  1. Ak chcete koláč podávať s ochutenou smotanou, jednoducho v miske zmiešajte kyslú smotanu s trochou medu, pár kvapkami citrónovej šťavy a najemno nasekanou čerstvou mätou podľa chuti. Podávajte kopček ku každému kúsku koláča.

Videorecept

Tipy

  1. Na dno formy (vymazanej maslom a vysypanej kryštálovým cukrom – ten pri pečení skaramelizuje) ukladám naozaj tenké kolieska dobre umytého pomaranča. Ak použijem aj kôru do cesta, vždy volím bio pomaranče alebo ich dôkladne vydrhnem kefkou v horúcej vode.
  2. Cesto je veľmi jednoduché, olejové. Dôležité je len nepremiešať ho príliš po pridaní múky, aby zostalo vláčne. Ak chcete extra chuť, pridajte do cesta aj nastrúhanú pomarančovú kôru.
  3. Polievanie horúceho koláča teplým sirupom je kľúčové pre jeho šťavnatosť. Koláč najprv husto popichám špajdľou a potom ho rovnomerne zalejem. Sirup sa krásne vsiakne. Chladnúť ho nechávam priamo vo forme.
  4. Vyklápanie obrátených koláčov môže byť niekedy problematické. Ak sa koláč prilepí, skúste formu zo strán krátko nahriať (napr. horúcou utierkou) alebo použite starý trik – na obrátenú formu položte na pár minút utierku namočenú v studenej vode. Podávam ho posypaný práškovým cukrom, prípadne s tou sviežou smotanou s mätou a medom – je to skvelý kontrast.

Tento recept na najlepší obrátený pomarančový koláč si určite zamilujete. Je fantasticky šťavnatý, voňavý ako sen a jeho príprava je naozaj jednoduchá.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Amo Receitas

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty