Snívate o vôni čerstvo upečeného domáceho chleba, ktorý je neuveriteľne mäkký, vláčny a má neodolateľne chrumkavú kôrku? Potom je tento recept na najlepší domáci zemiakový chlieb presne to, čo jednoducho musíte skúsiť! Pridanie varených zemiakov do cesta robí zázraky – chlieb je vďaka nim dlhšie čerstvý, má úžasnú textúru a jemne nasladlú chuť. Aj keď sa pečenie chleba môže zdať zložité, tento recept je prekvapivo jednoduchý a výsledok stojí za každú minútu strávenú v kuchyni. Upečte si bochník, ktorý prevonia celý váš domov!
Tento zemiakový chlieb je fantastický sám o sebe, len tak s maslom, ale skvele sa hodí aj k rôznym nátierkam, syrom, ako príloha k polievkam či gulášom. Príprava kysnutého cesta síce vyžaduje trochu trpezlivosti, no odmenou vám bude domáce pečivo neporovnateľnej kvality a chuti. Poďte sa s nami pustiť do pečenia a objavte čaro pravého domáceho chleba, ktorý si zamiluje celá vaša rodina!
- Veľkosť bochníka: 1 väčší bochník (cca 1 kg)
- Čas prípravy (aktívna práca): cca 25-30 minút
- Čas varenia a chladnutia zemiakov: cca 40 minút (pasívny čas)
- Čas prípravy kvásku: cca 15 minút (pasívny čas)
- Čas kysnutia cesta: cca 70 minút (rozdelený na fázy)
- Čas pečenia: 60 minút
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na prípravu tohto úžasného chleba budeme potrebovať:
- 250 g zemiakov (vážených v surovom stave so šupkou, ideálne varný typ C alebo B, múčnaté)
- 375 ml teplej vody (cca 35-40°C)
- 2 ČL kryštálového cukru
- 21 g čerstvého droždia (polovica kocky)
- 700 g hladkej múky (ideálne typ T650 alebo špeciálna chlebová múka, preosiata)
- 3 ČL soli (cca 15-18 g)
- 3 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicového alebo repkového)
Postup prípravy
Príprava zemiakov a založenie kvásku:
- Zemiaky v šupke dôkladne umyjeme a uvaríme ich v neosolenej vode domäkka (približne 15–20 minút, podľa veľkosti).
- Uvarené zemiaky scedíme, necháme ich mierne vychladnúť, aby sa s nimi dalo pracovať, potom ich ošúpeme a najemno nastrúhame. Necháme úplne vychladnúť.
- Kým zemiaky chladnú, pripravíme si kvások. Do misky nalejeme 375 ml teplej vody (mala by byť príjemná na dotyk, nie horúca), pridáme 2 ČL cukru a rozdrobíme do nej 21 g čerstvého droždia. Miešame, kým sa droždie úplne nerozpustí.
- Misku s kváskom prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste bez prievanu vzísť, čo potrvá približne 10-15 minút. Na povrchu by sa mala vytvoriť charakteristická pena, čo je znakom, že droždie je aktívne.
Vypracovanie cesta a prvé kysnutie:
- Do väčšej misy preosejeme 700 g hladkej múky, pridáme 3 ČL soli, 3 PL oleja a úplne vychladnuté nastrúhané zemiaky.
- Nakoniec do misy prilejeme vzídený kvások.
- Pomocou rúk (alebo kuchynského robota s hnetacím hákom) začneme všetky ingrediencie spracovávať na cesto. Dôkladne miesime aspoň 10-15 minút, kým nevznikne hladké, elastické cesto, ktoré sa nelepí na steny misy ani na ruky. Ak je cesto príliš lepivé, postupne pridávame po troškách múku. Ak je naopak príliš suché a drobivé, prilejeme po lyžičkách trochu teplej vody.
- Vymiesené cesto vytvarujeme do gule, vložíme ho do čistej misy zľahka vytretej olejom (aby sa neprilepilo), prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste približne 30 minút, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
Prekladanie cesta, tvarovanie bochníka a finálne kysnutie:
- Vykysnuté cesto vyklopíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku. Rukami ho zľahka roztlačíme na obdĺžnikový plát hrubý asi 4 cm.
- Plát preložíme “na tretiny” ako listovú obálku: jednu tretinu cesta preložíme zľava do stredu a cez ňu prehneme pravú tretinu cesta. Potom cesto otočíme o 90 stupňov a opäť ho preložíme rovnakým spôsobom na tretiny.
- Takto preložené cesto opäť prikryjeme utierkou a necháme ho na pracovnej doske odpočívať a kysnúť ďalších 30 minút.
- Po druhom kysnutí cesto opäť zľahka roztlačíme na plát hrubý asi 4 cm a zopakujeme proces prekladania na tretiny (z oboch smerov).
- Nakoniec z preloženého cesta vytvarujeme bochník. Okraje cesta postupne prekladáme smerom do stredu a k sebe, čím vytvárame napätie na povrchu bochníka. Snažíme sa vytvoriť pekný, súmerný tvar.
- Pripravený bochník otočíme spojom smerom nadol a položíme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Prikryjeme ho utierkou a necháme finálne kysnúť približne 10-15 minút, kým si predhrejeme rúru.
Pečenie domáceho zemiakového chleba:
- Rúru si predhrejeme na 210 °C (teplovzdušnú na 190 °C). Na spodný rošt rúry umiestnime starší plech, hrniec alebo pekáčik s horúcou vodou (približne 0,5 litra) – para, ktorá sa bude počas pečenia tvoriť, pomôže vytvoriť krásne chrumkavú kôrku.
- Keď je rúra dostatočne predhriata, plech s vykysnutým bochníkom chleba (môžeme ho na povrchu jemne narezať ostrým nožom alebo žiletkou pre lepší vzhľad a kontrolu praskania) vložíme na stredný rošt rúry, nad nádobu s vodou.
- Zemiakový chlieb pečieme pri teplote 210 °C prvých 20 minút.
- Potom znížime teplotu v rúre na 180 °C (teplovzdušnú na 160 °C) a chlieb dopečieme ďalších približne 40 minút. Celková doba pečenia je teda približne 60 minút. Chlieb by mal mať na povrchu krásnu zlatohnedú až hnedú farbu a pri poklepaní na spodnú stranu by mal znieť duto.
- Upečený chlieb ihneď po vybratí z rúry preložíme na chladiacu mriežku, aby sa nezaparil zospodu a kôrka zostala chrumkavá. Necháme ho úplne vychladnúť (aspoň 1-2 hodiny) predtým, ako ho budeme krájať.
Videorecept
Tipy
- Nebojím sa experimentovať s múkou! Pre ešte rustikálnejšiu chuť môžem časť hladkej múky (napr. 100-200 g) nahradiť ražnou alebo špaldovou chlebovou múkou. Cesto však môže vyžadovať trochu viac vody.
- Do cesta môžem pridať aj rôzne semienka pre zaujímavejšiu chuť a textúru – napríklad ľanové, slnečnicové, tekvicové semienka alebo rascu (cca 2-3 PL celkovo). Semienka je dobré pred pridaním do cesta krátko namočiť.
- Ak si nie som istý, či je chlieb dobre prepečený, môžem použiť kuchynský teplomer. Vnútorná teplota správne upečeného chleba by mala byť okolo 95-98 °C.
- Domáci zemiakový chlieb skladujem zabalený v čistej utierke alebo v chlebníku pri izbovej teplote. Vďaka zemiakom zostane vláčny aj niekoľko dní. Pre dlhšiu trvanlivosť ho môžem po úplnom vychladnutí a nakrájaní aj zamraziť.
Vychutnajte si tento úžasný domáci zemiakový chlieb, ktorý je dôkazom, že aj z jednoduchých surovín sa dá upiecť niečo naozaj výnimočné. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Taká obyčajná žienka domáca, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.