Hľadáte absolútne najjednoduchší recept na kuracie prsia, ktorý je hotový raz-dva a výsledok je super šťavnatý a chutný? Tento recept si zamilujete. Či je hotový naozaj za 10 minút, to záleží na vašej rýchlosti krájania a opekania, ale aktívna príprava je skutočne blesková a výsledok fantastický.
Inšpirujte sa týmto receptom na šťavnaté obaľované kuracie prsia s cesnakom a petržlenovou vňaťou v jednoduchej šťave. Tento najjednoduchší recept na kuracie prsia zvládnu aj začiatočníci a hodí sa ako skvelý rýchly obed či večera.
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas tepelnej úpravy: cca 10-15 minút
- Počet porcií: 3 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 500 g kuracích pŕs (cca 2-3 ks)
- 2 vajcia
- cca 100 g hladkej múky (na obaľovanie)
- Hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 1-2 strúčiky cesnaku (alebo podľa chuti)
- 250 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 30 g masla
- Olivový alebo rastlinný olej na opekanie
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy
Príprava mäsa a obaľovanie:
- Kuracie prsia umyte pod tečúcou vodou, dôkladne osušte papierovými utierkami a očistite od prípadných blán či chrupaviek.
- Mäso nakrájajte na tenšie rezne alebo medailóniky (hrúbka cca 0,5 – 1 cm). Ak sú rezne hrubšie, môžete ich zľahka naklepať tĺčikom cez fóliu alebo len päsťou, aby mali rovnomernú hrúbku a rýchlejšie sa prepiekli.
- Pripravené kúsky mäsa osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením z oboch strán.
- Pripravte si dva hlbšie taniere. Do jedného nasypte hladkú múku. Do druhého rozklepnite 2 vajcia, pridajte štipku soli, trochu čierneho korenia a najemno nasekanú čerstvú petržlenovú vňať. Vidličkou všetko spolu dobre rozšľahajte.
- Každý kúsok ochuteného kuracieho mäsa najprv dôkladne obaľte v hladkej múke (prebytočnú múku oklepte).
- Potom ho ponorte do rozšľahaných vajec s petržlenovou vňaťou tak, aby bol celý pokrytý.
Opekanie a dokončenie v šťave:
- Na väčšej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte trochu olivového (alebo rastlinného) oleja spolu s maslom (30 g). Maslo dodá chuť a olej zabráni jeho rýchlemu prepáleniu.
- Keď je tuk horúci, opatrne vkladajte obalené kúsky kuracieho mäsa. Opekajte ich z jednej strany približne 2 až 3 minúty dozlatista.
- Potom mäso otočte a opekajte rovnako dlho (2-3 minúty) aj z druhej strany dozlatista. Mäso by malo byť prepečené, ale stále šťavnaté (nesmie sa vysušiť).
- Opečené kúsky mäsa vyberte z panvice a dočasne ich odložte na tanier.
- Do výpeku v panvici prilejte pripravený vývar (250 ml). Pridajte prelisovaný cesnak (1-2 strúčiky) a prípadne ešte trochu nasekanej petržlenovej vňate. Stierkou zoškrabte chutné pripečeniny zo dna panvice a všetko spolu premiešajte. Nechajte šťavu krátko prevariť (asi 1-2 minúty).
- Vráťte opečené kúsky kuracieho mäsa späť do panvice so šťavou. Znížte teplotu a nechajte mäso v šťave už len krátko prehriať a dusiť, približne 5 minút, aby nasiaklo chuťou.
Servírovanie:
- Hotové kuracie prsia podávajte ihneď, preliate šťavou z panvice.
- Výborne sa hodia k zemiakovej kaši, vareným alebo pečeným zemiakom, ryži alebo len k ľahkému zeleninovému šalátu.
Videorecept
Tipy
- Aby boli kuracie prsia naozaj šťavnaté a hotové čo najrýchlejšie, krájam ich na tenšie plátky (medailóniky) a prípadne ich ešte zľahka naklepem. Kľúčové je tiež neprepéct ich – opekám ich len krátko z každej strany dozlatista a potom ich už len nechám dôjsť v šťave.
- Do vajíčkovej zmesi na obaľovanie pridávam okrem soli a korenia aj štedrú hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate. Mäso tak získa nielen peknú farbu, ale aj skvelú sviežu chuť. Obaľujem klasicky – najprv múka, potom vajíčko.
- Mäso opekám na zmesi oleja a masla. Olej zvyšuje bod prepálenia a maslo dodáva lepšiu chuť. Opekám na strednom ohni, aby sa obal nespálil skôr, ako sa mäso prepečie.
- Tá jednoduchá šťava z výpeku, vývaru, cesnaku a petržlenu je fantastická. Cesnak pridávam až do vývaru, aby nezhorkol pri opekaní. Vrátim do nej opečené mäso a nechám ho len pár minút prehriať – vďaka tomu zostane krásne šťavnaté a plné chuti.
Toto je naozaj asi ten najjednoduchší recept na kuracie prsia, aký nájdete. Sú super šťavnaté, chutné a hotové raz-dva (možno nie úplne za 10 minút celkovo, ale aktívna príprava je veľmi rýchla). Určite ho musíte vyskúšať.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Kuhinja za 10