Search

Legendárna pyramída zo Salka: Na Vianoce nesmie chýbať – Zmizne do 5 minút

Nepečená oblátková pyramída
Nepečená oblátková pyramída

Obsah receptu

Publikované: 16. novembra 2025, 10:15

Táto nepečená oblátková pyramída je návyková pochúťka. Ak máte radi grilážky, verzia so Salkom je ešte vláčnejšia a chutnejšia. Táto nepečená oblátková pyramída kombinuje čokoládu, orechy a karamelovú chuť Salka.

Zabudnite na zložité krájanie. Najlepší spôsob, ako tento dezert pripraviť, je metóda “striešky”. Je to jednoduché a výsledok je efektný. Ako na to, aby sa plnka neroztekala?

Ako správne pripraviť nepečenú oblátkovú pyramídu?

Uvarte hustú plnku z mlieka, cukru, masla, čokolády, Salka a sušienok. Plnku rozdeľte a natrite ňou tri oblátky. Pomocou štvrtej oblátky (alebo varešky) a alobalu zložte natreté pláty do trojuholníka. Nechajte stuhnúť a polejte čokoládou.


Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 min
  • Čas varenia/pečenia: 15 min (+ 4 hod chladenie)
  • Počet porcií: cca 30 rezov
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 160 kcal/kus
  • Trend: Nepečené / Úspora času / Salko

Potrebujeme

  • 4 ks veľké tortové oblátky

Plnka

  • 250 ml mlieka
  • 300 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 250 g masla
  • 100 g čokolády na varenie
  • 200 g Salka (sladené kondenzované mlieko)
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 200 g mletých sušienok (napr. Marína)

Poleva

  • 100 g mliečnej čokolády
  • 2 PL rastlinného oleja

Postup prípravy

  1. Do hrnca nalejte mlieko, pridajte kryštálový a vanilkový cukor. Začnite zohrievať.
  2. Pridajte maslo a nalámanú čokoládu na varenie. Na miernom ohni miešajte, kým sa všetko úplne nerozpustí a nespojí.
  3. Pridajte celé Salko a opäť miešajte, kým sa zmes neprepojí.
  4. Hrniec odstavte z ohňa. Ihneď vmiešajte mleté vlašské orechy a mleté sušienky. Vznikne veľmi hustá hmota.
  5. Nechajte plnku chladnúť asi 10–15 minút, aby nebola vriaca (oblátky by príliš zmäkli), ale stále bola roztierateľná.
  6. Pripravte si veľký kus alobalu. Položte naň prvú oblátku a natrite ju tretinou plnky.
  7. Prikryte druhou oblátkou, opäť natrite tretinou plnky.
  8. Prikryte treťou oblátkou a natrite poslednou tretinou plnky.
  9. Štvrtú oblátku položte do stredu (po dĺžke) natretých plátov.
  10. Kľúčový krok: Chyťte alobal z oboch dlhších strán a zdvihnite ho. Boky sa spoja a vytvoria trojuholník (“striešku”). Štvrtá oblátka v strede pomôže vytvoriť pekný ohyb.
  11. Pyramídu pevne zabaľte do alobalu a dajte stuhnúť do chladničky, ideálne na celú noc (minimálne 4 hodiny).
  12. Poleva: Čokoládu rozpustite s olejom nad parou.
  13. Stuhnutú pyramídu vyberte z alobalu a celú ju polejte čokoládou. Nechajte opäť stuhnúť v chlade.

Videorecept

Tipy na záver

  • Hustá plnka: Plnka musí byť pred natieraním naozaj hustá. Ak ju natriete príliš horúcu a riedku, oblátky sa “rozmočia” a strieška sa zrúti.
  • Krájanie: Pyramídu krájajte ostrým nožom, ktorý ste predtým namočili do horúcej vody. Rezy budú dokonale čisté.

Jednoduché variácie

  • Kávová pyramída: Do horúcej mliečnej zmesi pridajte 2 ČL instantnej kávy pre výraznú chuť.
  • Kokosová verzia: Namiesto orechov použite 200 g strúhaného kokosu.

Časté otázky (FAQ)

Prečo je v recepte Salko aj cukor? Cukor a čokoláda tvoria základnú karamelovú hmotu. Salko jej dodáva mliečnu, vláčnu a jemne karamelovú chuť, aby plnka nebola len tvrdá griláž.

Musím použiť štvrtú oblátku do stredu? Nemusíte, môžete použiť aj rúčku z varešky. Slúži len ako pomôcka (hrebeň), aby sa pyramída zložila presne v polovici.

Ako dlho vydrží? V chladničke vydrží v perfektnom stave (zbalená) aj týždeň. Je to ideálny dezert na prípravu v predstihu.


Tento dezert chutí najlepšie dobre vychladený. Skladujte ho v chlade, zabalený v alobale, aby oblátky nenavlhli.

Recept vychádza z verzie od Jednostavna kuhinja, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty