Search

Ľahká ako obláčik: Fantastická roláda s vanilkovým krémom (Jednoduchý recept)

roláda s vanilkovým krémom
Roláda s vanilkovým krémom

Obsah receptu

Túžite po dezerte, ktorý je ľahký ako obláčik a zároveň fantasticky chutný? Táto roláda s vanilkovým krémom z odpaľovaného cesta je presne taká. Hoci odpaľované cesto môže znieť zložito, tento jednoduchý recept vás prevedie prípravou krok za krokom k dokonalému výsledku.

Vyskúšajte rýchly recept na jednoduchú roládu s vanilkovým krémom. Môžete ju podávať ku káve vo všedný deň, ale hanbu si s ňou neurobíte ani na oslavách. Jemné cesto a lahodný krém si každý zamiluje.

  • Čas prípravy: cca 40 minút (+ chladenie)
  • Čas pečenia: cca 30-35 minút
  • Počet porcií: 1 roláda (cca 10-12 rezov)
  • Náročnosť: Stredne náročná ★★ (Odpaľované cesto a rolovanie vyžadujú trochu cviku)

Potrebujeme:

Odpaľované cesto:

  • 100 ml vody
  • 100 ml mlieka (plnotučného)
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru
  • 1 štipka soli
  • 80 g masla
  • 130 g hladkej múky (preosiatej)
  • 3 veľké vajcia (izbovej teploty)

Vanilkový krém (Crème Pâtissière):

  • 400 ml mlieka (plnotučného)
  • 2 celé vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (10 g) alebo 1 ČL vanilkového extraktu
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 50 g masla (izbovej teploty)

Na dokončenie:

  • Práškový cukor na posypanie
  • Veľký plech na pečenie (cca 30×40 cm)
  • Papier na pečenie

Postup prípravy

Príprava odpaľovaného cesta:

  1. Do stredne veľkého hrnca nalejte vodu a mlieko. Pridajte lyžicu cukru, štipku soli a na kocky nakrájané maslo (80 g).
  2. Na strednom ohni priveďte zmes do varu. Hneď ako začne vrieť a maslo sa úplne rozpustí, naraz do nej vsypte všetku preosiatu hladkú múku (130 g).
  3. Okamžite začnite intenzívne miešať vareškou. Znížte teplotu na minimum a miešajte ďalej (cesto tzv. “odpaľujte”), kým sa nevytvorí hladká, lesklá guľa cesta, ktorá sa odliepa od stien hrnca a na dne zanecháva jemný biely povlak (trvá to asi 1-2 minúty).
  4. Odstavte hrniec z ohňa a cesto preložte do misy (ideálne kuchynského robota s plochým šľahačom, ale môžete aj ručne). Nechajte ho za občasného premiešania trochu vychladnúť (asi 5-10 minút), aby nebolo úplne horúce, keď budete pridávať vajcia.
  5. Do mierne vychladnutého cesta potom postupne, jedno po druhom, zašľahávajte celé vajcia izbovej teploty. Každé vajce vždy najprv dôkladne zapracujte, kým sa úplne nespojí s cestom, až potom pridajte ďalšie. Výsledkom by malo byť hladké, lesklé a polotuhé cesto (malo by pomaly padať z varešky a tvoriť “špičku”).

Pečenie cesta:

  1. Rúru predhrejte na 200 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si veľký plech (cca 30×40 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Pripravené odpaľované cesto rovnomerne rozotrite v tenkej vrstve (cca 0,5 cm) na plech vyložený papierom na pečenie pomocou stierky alebo cukrárskej palety. Snažte sa o čo najrovnomernejšiu vrstvu.
  3. Vložte plech do dobre vyhriatej rúry. Pečte pri 200 °C prvých 15 minút. Potom znížte teplotu na 180 °C a dopekajte ďalších 15-20 minút, kým nie je povrch pevný, suchý a zlatohnedý. Počas prvých 15-20 minút pečenia rúru neotvárajte, aby cesto nespadlo.
  4. Upečený plát cesta vyberte z rúry. Ihneď ho preklopte na čistú utierku alebo ďalší papier na pečenie posypaný trochou práškového cukru. Opatrne stiahnite papier, na ktorom sa cesto pieklo.
  5. Ešte teplý plát cesta pomocou utierky alebo papiera opatrne zrolujte (aj s utierkou/papierom vo vnútri) do tvaru rolády (začnite rolovať od kratšej strany pre kratšiu a hrubšiu roládu, alebo od dlhšej pre dlhšiu a tenšiu). Nechajte ho v tejto zrolovanej polohe úplne vychladnúť na mriežke.

Príprava vanilkového krému:

  1. Kým cesto chladne, pripravte si krém. V hrnci zmiešajte metličkou 2 celé vajcia s kryštálovým cukrom (150 g), vanilkovým cukrom (alebo extraktom) a kukuričným škrobom rozmiešaným v troche mlieka (asi 50 ml z celkových 400 ml). Dobre rozmiešajte dohladka.
  2. Prilejte zvyšok mlieka (350 ml) a opäť premiešajte.
  3. Hrniec postavte na stredný oheň a za stáleho a dôkladného miešania metličkou priveďte do varu. Miešajte najmä pri dne, aby sa krém nepripálil. Varíme, kým krém nezhustne do konzistencie hustého pudingu (asi 1-2 minúty od začiatku varu).
  4. Hotový hustý krém ihneď odstavte z ohňa. Vmiešajte doň na kocky nakrájané maslo izbovej teploty (50 g), kým sa úplne nerozpustí a nespojí s krémom.
  5. Povrch horúceho krému prikryte potravinovou fóliou (priložte ju priamo na krém, aby sa nevytvorila kožka) a nechajte ho úplne vychladnúť pri izbovej teplote.

Plnenie a dokončenie rolády:

  1. Úplne vychladnutý plát odpaľovaného cesta opatrne rozviňte z utierky/papiera.
  2. Na rozvinutý plát rovnomerne natrite úplne vychladnutý vanilkový krém. Nechajte malý voľný okraj na konci rolovania.
  3. Teraz plát cesta opäť opatrne, ale pevne zrolujte do tvaru rolády.
  4. Hotovú naplnenú roládu zabaľte do papiera na pečenie alebo potravinovej fólie a vložte ju do chladničky aspoň na 1-2 hodiny (ideálne aj dlhšie), aby krém dobre stuhol a roláda sa ľahšie krájala.
  5. Pred podávaním roládu odbaľte a bohato ju posypte cez sitko preosiatym práškovým cukrom. Krájajte ostrým nožom na plátky a servírujte.

Videorecept

Tipy

  1. Pri príprave odpaľovaného cesta je kľúčové “odpáliť” múku – teda po pridaní múky do vriacej tekutiny s maslom cesto na platni ešte chvíľu intenzívne miešať, kým sa nespojí do gule a neodlepuje sa od stien hrnca. Pred pridávaním vajec nechám cesto vždy trochu vychladnúť, aby sa vajcia nezrazili.
  2. Vajcia do cesta zapracovávam elektrickým šľahačom (plochý šľahač) alebo vareškou postupne, jedno po druhom. Každé vajce musí byť dokonale spojené s cestom, až potom pridávam ďalšie. Výsledné cesto má byť hladké, lesklé a polotuhé.
  3. Upečený plát odpaľovaného cesta rolujem ešte horúci aj s papierom na pečenie alebo v čistej utierke. Nechám ho takto úplne vychladnúť. Vďaka tomu si cesto “zapamätá” tvar a pri následnom plnení studeným krémom a opätovnom rolovaní nepraskne.
  4. Vanilkový krém (crème pâtissière) je klasický žĺtkový puding zahustený škrobom a zjemnený maslom. Je dôležité ho variť za stáleho miešania do zhustnutia a potom ho nechať úplne vychladnúť s fóliou na povrchu, aby sa nevytvorila kožka. Plním ním až úplne vychladnutý rozvinutý korpus.

Nebojte sa odpaľovaného cesta. Táto fantastická roláda s vanilkovým krémom je ľahká ako obláčik a s týmto jednoduchým receptom ju určite zvládnete.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od РЕЦЕПТЫ НАТАЛИ

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty