Túžite po dezerte, ktorý je ľahký ako obláčik a zároveň fantasticky chutný? Táto roláda s vanilkovým krémom z odpaľovaného cesta je presne taká. Hoci odpaľované cesto môže znieť zložito, tento jednoduchý recept vás prevedie prípravou krok za krokom k dokonalému výsledku.
Vyskúšajte rýchly recept na jednoduchú roládu s vanilkovým krémom. Môžete ju podávať ku káve vo všedný deň, ale hanbu si s ňou neurobíte ani na oslavách. Jemné cesto a lahodný krém si každý zamiluje.
- Čas prípravy: cca 40 minút (+ chladenie)
- Čas pečenia: cca 30-35 minút
- Počet porcií: 1 roláda (cca 10-12 rezov)
- Náročnosť: Stredne náročná ★★ (Odpaľované cesto a rolovanie vyžadujú trochu cviku)
Potrebujeme:
Odpaľované cesto:
- 100 ml vody
- 100 ml mlieka (plnotučného)
- 1 polievková lyžica kryštálového cukru
- 1 štipka soli
- 80 g masla
- 130 g hladkej múky (preosiatej)
- 3 veľké vajcia (izbovej teploty)
Vanilkový krém (Crème Pâtissière):
- 400 ml mlieka (plnotučného)
- 2 celé vajcia
- 150 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (10 g) alebo 1 ČL vanilkového extraktu
- 30 g kukuričného škrobu
- 50 g masla (izbovej teploty)
Na dokončenie:
- Práškový cukor na posypanie
- Veľký plech na pečenie (cca 30×40 cm)
- Papier na pečenie
Postup prípravy
Príprava odpaľovaného cesta:
- Do stredne veľkého hrnca nalejte vodu a mlieko. Pridajte lyžicu cukru, štipku soli a na kocky nakrájané maslo (80 g).
- Na strednom ohni priveďte zmes do varu. Hneď ako začne vrieť a maslo sa úplne rozpustí, naraz do nej vsypte všetku preosiatu hladkú múku (130 g).
- Okamžite začnite intenzívne miešať vareškou. Znížte teplotu na minimum a miešajte ďalej (cesto tzv. “odpaľujte”), kým sa nevytvorí hladká, lesklá guľa cesta, ktorá sa odliepa od stien hrnca a na dne zanecháva jemný biely povlak (trvá to asi 1-2 minúty).
- Odstavte hrniec z ohňa a cesto preložte do misy (ideálne kuchynského robota s plochým šľahačom, ale môžete aj ručne). Nechajte ho za občasného premiešania trochu vychladnúť (asi 5-10 minút), aby nebolo úplne horúce, keď budete pridávať vajcia.
- Do mierne vychladnutého cesta potom postupne, jedno po druhom, zašľahávajte celé vajcia izbovej teploty. Každé vajce vždy najprv dôkladne zapracujte, kým sa úplne nespojí s cestom, až potom pridajte ďalšie. Výsledkom by malo byť hladké, lesklé a polotuhé cesto (malo by pomaly padať z varešky a tvoriť “špičku”).
Pečenie cesta:
- Rúru predhrejte na 200 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si veľký plech (cca 30×40 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Pripravené odpaľované cesto rovnomerne rozotrite v tenkej vrstve (cca 0,5 cm) na plech vyložený papierom na pečenie pomocou stierky alebo cukrárskej palety. Snažte sa o čo najrovnomernejšiu vrstvu.
- Vložte plech do dobre vyhriatej rúry. Pečte pri 200 °C prvých 15 minút. Potom znížte teplotu na 180 °C a dopekajte ďalších 15-20 minút, kým nie je povrch pevný, suchý a zlatohnedý. Počas prvých 15-20 minút pečenia rúru neotvárajte, aby cesto nespadlo.
- Upečený plát cesta vyberte z rúry. Ihneď ho preklopte na čistú utierku alebo ďalší papier na pečenie posypaný trochou práškového cukru. Opatrne stiahnite papier, na ktorom sa cesto pieklo.
- Ešte teplý plát cesta pomocou utierky alebo papiera opatrne zrolujte (aj s utierkou/papierom vo vnútri) do tvaru rolády (začnite rolovať od kratšej strany pre kratšiu a hrubšiu roládu, alebo od dlhšej pre dlhšiu a tenšiu). Nechajte ho v tejto zrolovanej polohe úplne vychladnúť na mriežke.
Príprava vanilkového krému:
- Kým cesto chladne, pripravte si krém. V hrnci zmiešajte metličkou 2 celé vajcia s kryštálovým cukrom (150 g), vanilkovým cukrom (alebo extraktom) a kukuričným škrobom rozmiešaným v troche mlieka (asi 50 ml z celkových 400 ml). Dobre rozmiešajte dohladka.
- Prilejte zvyšok mlieka (350 ml) a opäť premiešajte.
- Hrniec postavte na stredný oheň a za stáleho a dôkladného miešania metličkou priveďte do varu. Miešajte najmä pri dne, aby sa krém nepripálil. Varíme, kým krém nezhustne do konzistencie hustého pudingu (asi 1-2 minúty od začiatku varu).
- Hotový hustý krém ihneď odstavte z ohňa. Vmiešajte doň na kocky nakrájané maslo izbovej teploty (50 g), kým sa úplne nerozpustí a nespojí s krémom.
- Povrch horúceho krému prikryte potravinovou fóliou (priložte ju priamo na krém, aby sa nevytvorila kožka) a nechajte ho úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
Plnenie a dokončenie rolády:
- Úplne vychladnutý plát odpaľovaného cesta opatrne rozviňte z utierky/papiera.
- Na rozvinutý plát rovnomerne natrite úplne vychladnutý vanilkový krém. Nechajte malý voľný okraj na konci rolovania.
- Teraz plát cesta opäť opatrne, ale pevne zrolujte do tvaru rolády.
- Hotovú naplnenú roládu zabaľte do papiera na pečenie alebo potravinovej fólie a vložte ju do chladničky aspoň na 1-2 hodiny (ideálne aj dlhšie), aby krém dobre stuhol a roláda sa ľahšie krájala.
- Pred podávaním roládu odbaľte a bohato ju posypte cez sitko preosiatym práškovým cukrom. Krájajte ostrým nožom na plátky a servírujte.
Videorecept
Tipy
- Pri príprave odpaľovaného cesta je kľúčové “odpáliť” múku – teda po pridaní múky do vriacej tekutiny s maslom cesto na platni ešte chvíľu intenzívne miešať, kým sa nespojí do gule a neodlepuje sa od stien hrnca. Pred pridávaním vajec nechám cesto vždy trochu vychladnúť, aby sa vajcia nezrazili.
- Vajcia do cesta zapracovávam elektrickým šľahačom (plochý šľahač) alebo vareškou postupne, jedno po druhom. Každé vajce musí byť dokonale spojené s cestom, až potom pridávam ďalšie. Výsledné cesto má byť hladké, lesklé a polotuhé.
- Upečený plát odpaľovaného cesta rolujem ešte horúci aj s papierom na pečenie alebo v čistej utierke. Nechám ho takto úplne vychladnúť. Vďaka tomu si cesto “zapamätá” tvar a pri následnom plnení studeným krémom a opätovnom rolovaní nepraskne.
- Vanilkový krém (crème pâtissière) je klasický žĺtkový puding zahustený škrobom a zjemnený maslom. Je dôležité ho variť za stáleho miešania do zhustnutia a potom ho nechať úplne vychladnúť s fóliou na povrchu, aby sa nevytvorila kožka. Plním ním až úplne vychladnutý rozvinutý korpus.
Nebojte sa odpaľovaného cesta. Táto fantastická roláda s vanilkovým krémom je ľahká ako obláčik a s týmto jednoduchým receptom ju určite zvládnete.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od РЕЦЕПТЫ НАТАЛИ