Vyskúšajte krehké pečivo plnené tvarohom Sochniki! Tieto koláčiky sú vyrobené z krehkého cesta plneného sladkou tvarohovou náplňou a sú ideálne pre každú príležitosť.
Sochniki sú tradičné ruské pečivo, ktoré si zamilujete pre ich lahodnú chuť a jednoduchú prípravu. Vďaka krehkému cestu a sladkej tvarohovej náplni sú tieto koláčiky neodolateľné pre deti aj dospelých.
Krehké pečivo plnené tvarohom Sochniki
Ingrediencie:
Ingrediencie na cesto:
- 150 g masla (izbovej teploty)
- 200 g kyslej smotany
- 160 g cukru
- 2 vajcia
- cca 550 g hladkej múky
- 15 g prášku do pečiva
- Vanilkový extrakt
- 1 štipka soli
- Múka na posypanie pracovnej plochy
Náplň:
- 400 g tvorohu
- 120 g cukru
- Bielko z 1 vajca
Na potretie:
- Žĺtok z 1 vajca
- 1 lyžica vody
Na posypanie (alternatíva):
- Práškový cukor
Postup prípravy:
Príprava cesta:
- Zmäknuté maslo a cukor vymiešajte do peny.
- Pridajte vajcia, kyslú smotanu, vanilkový extrakt a soľ, a dôkladne premiešajte.
- Múku zmiešajte s kypriacim práškom a postupne pridávajte do zmesi masla, kyslej smotany, vajec a cukru. Vymiešajte hladké cesto.
- Cesto nechajte v chladničke asi 20 minút odpočívať.
Príprava náplne:
- Do misky dajte tvoroh, pridajte bielko a cukor a roztlačte vidličkou.
Formovanie a pečenie sochnikov:
- Pracovnú dosku poprášte múkou, cesto rozvaľkajte na hrúbku cca 0,4 cm a vykrajujte kolieska s priemerom cca 10 cm.
- Najprv vezmite kruh cesta a mierne ho roztiahnite, aby ste vytvorili ovál. Na jednu polovicu oválu dajte asi 1 vrchovatú čajovú lyžičku plnky z tvorohu a prekryte druhou polovicou cesta. Vytvarované sochniky ihneď položte na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Vaječný žĺtok rozmiešajte s vodou a potrieme ním koláčiky.
- Sochniki pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 minút, alebo kým nezískajú svetlo zlatohnedú farbu. Nechajte ich vychladnúť a podľa potreby poprášte práškovým cukrom.
Poznámky:
- Cesto by malo byť veľmi mäkké a elastické. Nemiešajte príliš dlho a múku pridávajte po troškách.
- Množstvo cukru pre cesto a plnku upravte podľa vašej chuti.
- Plnku pripravte bezprostredne pred spracovaním, aby zostala hustá a nebola príliš tekutá.
- Dôležité je nepiecť sochniki príliš dlho, aby zostali šťavnaté a chutné.
Krehké pečivo plnené tvarohom Sochniki – Video recept:
Sochniki sú skvelým dezertom pre každú príležitosť. Sú lahodné, jednoduché na prípravu a určite potešia celú rodinu.
Súvisiace články:
Zdravý mrkvový koláč s tvarohom bez múky a cukru: Jednoduchý a chutný!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Inspirations for All