Máte neskrotnú chuť na niečo sladké, no času je málo a nechce sa vám zapínať rúra? Potom je tento expresný nepečený Oreo cheesecake presne to, čo hľadáte! Tento TOP RECEPT je taký jednoduchý, že ho zvládne pripraviť naozaj každý, aj úplný začiatočník v kuchyni. Predstavte si tú neodolateľnú kombináciu chrumkavého Oreo korpusu a zamatovo jemného krémového syra so šľahačkou, pretkanú kúskami obľúbených sušienok. Je to dezert, ktorý vás zaručene dostane svojou chuťou a rýchlosťou prípravy!
Tento recept na Oreo cheesecake je dôkazom, že aj bez zložitých postupov a dlhého pečenia môžete vytvoriť dezert hodný majstra cukrára. Stačí pár základných ingrediencií, trocha trpezlivosti pri chladení a výsledok bude ohromujúci. Ideálny na oslavy, ako sladká bodka po nedeľnom obede, alebo len tak, keď si chcete dopriať malý kúsok radosti. Poďme sa spolu pozrieť, ako si túto dobrotu pripraviť krok za krokom.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas tuhnutia: minimálne 3-4 hodiny (ideálne cez noc)
- Počet porcií/kusov: 1 menšia torta (priemer formy 15 cm, zodpovedá cca 4-6 kúskom)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na Oreo cheesecake:
- 28 ks Oreo sušienok (originál)
- 40 g masla (rozpusteného)
- 4 g práškovej čírej želatíny
- 20 ml studenej vody (na napučanie želatíny)
- 200 g čerstvého smotanového syra (typ cream cheese, napr. Philadelphia, izbovej teploty)
- 25 g kryštálového cukru (alebo podľa chuti)
- 200 g smotany na šľahanie (min. 31% tuku, dobre vychladenej)
Postup prípravy
Príprava Oreo korpusu:
- Pripravte si 22 kusov Oreo sušienok. Opatrne ich rozpoľte a bielu náplň zoškrabte nožom a odložte bokom do misky – použijete ju neskôr do krému.
- Čierne sušienkové časti (bez náplne) vložte do pevnejšieho uzatvárateľného vrecka a pomocou valčeka na cesto ich rozdrvte najemno (takmer na prach). Alternatívne ich môžete rozmixovať v kuchynskom mixéri.
- Z celkového množstva rozdrvených sušienok si odložte bokom približne 20 g na finálne posypanie cheesecaku. Zvyšok rozdrvených sušienok preložte do stredne veľkej misy.
- K rozdrveným sušienkam v mise prilejte rozpustené maslo (40 g) a vidličkou alebo rukami dôkladne premiešajte, kým sa všetky sušienky nespoja s maslom a nevznikne vlhká, sypká zmes pripomínajúca mokrý piesok.
- Pripravte si tortovú formu s odnímateľným dnom s priemerom 15 cm. Sušienkovú zmes rovnomerne rozprestrite na dno formy a veľmi starostlivo ju utlačte pomocou dna pohára alebo lyžice, aby ste vytvorili pevný a kompaktný korpus.
- Formu s utlačeným korpusom vložte do chladničky aspoň na 20 minút, aby korpus stuhol, kým si pripravíte krémovú náplň.
Príprava krémovej náplne:
- Do malej misky nalejte studenú vodu (20 ml), nasypte do nej práškovú želatínu (4 g) a nechajte ju približne 5-10 minút napučiavať.
- V stredne veľkej mise zmiešajte čerstvý smotanový syr (200 g) izbovej teploty s kryštálovým cukrom (25 g) a odloženou bielou náplňou z Oreo sušienok. Všetko metličkou alebo na nízkych otáčkach elektrickým šľahačom dôkladne premiešajte dohladka.
- Misku s napučanou želatínou vložte do väčšej misy s horúcou (nie vriacou) vodou (vodný kúpeľ) a za občasného miešania nechajte želatínu úplne rozpustiť. Dávajte pozor, aby sa želatína neprehriala a voda sa nedostala priamo do nej.
- Tekutú rozpustenú želatínu ihneď (kým je ešte teplá) za stáleho miešania pomaly prilejte do zmesi smotanového syra. Dôkladne a rýchlo premiešajte, aby sa želatína rovnomerne rozptýlila a nevytvorili sa hrudky.
- V inej čistej a suchej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (200 g) elektrickým šľahačom na stredných/vyšších otáčkach dotuha, kým nevytvára pevné špičky.
- Vyšľahanú smotanu na šľahanie potom zľahka, ale dôkladne vmiešajte stierkou (metódou prekladania zospodu nahor) do syrovej zmesi, aby krém zostal čo najviac vzdušný a nadýchaný.
Skladanie a chladenie cheesecaku:
- Z chladničky vyberte formu so stuhnutým Oreo korpusom. Približne polovicu pripraveného krému nalejte na korpus a stierkou ho opatrne a rovnomerne rozotrite.
- Na vrstvu krému poukladajte zvyšných 6 celých Oreo sušienok (môžete ich aj jemne zatlačiť do krému).
- Zalejte zvyšným krémom, ktorý opäť opatrne a rovnomerne rozotrite po celej ploche až po okraje formy.
- Povrch cheesecaku posypte odloženými rozdrvenými Oreo sušienkami (20 g).
- Takto pripravený nepečený Oreo cheesecake vložte do chladničky stuhnúť minimálne na 3-4 hodiny, ideálne však cez noc (alebo aspoň 5-6 hodín), aby cheesecake dokonale stuhol a všetky chute sa krásne prepojili.
- Pred podávaním opatrne odstráňte bok tortovej formy. Cheesecake nakrájajte na kúsky (nôž môžete pred každým rezom namočiť do horúcej vody a utrieť pre čistejšie rezy) a môžete ho servírovať. Voliteľne ho môžete ešte ozdobiť čerstvým ovocím podľa sezóny.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte intenzívnejšiu Oreo chuť môžem do krémovej náplne pridať okrem oddelenej náplne zo sušienok aj pár lyžíc veľmi jemne rozdrvených Oreo sušienok (bez náplne), vmiešaných priamo do krému.
- Ak chcem cheesecake ozvláštniť, na vrch môžem pred finálnym posypaním sušienkami pridať tenkú vrstvu rozpustenej a mierne vychladnutej horkej čokoládovej ganache alebo slaného karamelu.
- Množstvo želatíny (4 g) je určené pre menšiu formu a jemnejšiu konzistenciu. Ak preferujem veľmi pevný cheesecake alebo použijem o niečo väčšiu formu, môžem zvážiť mierne navýšenie množstva želatíny (napr. na 5-6 g) a prispôsobiť množstvo vody na jej napučanie.
- Pri vyberaní cheesecaku z formy si naozaj pomôžem fíglom s horúcou utierkou – formu na pár sekúnd obalím utierkou namočenou v horúcej vode a dobre vyžmýkanou. Cheesecake sa potom krásne oddelí od okrajov formy a pôjde ľahšie vybrať.
Tento expresný nepečený Oreo cheesecake je skutočným potešením pre všetkých milovníkov sladkého a najmä Oreo sušienok. Jeho jednoduchá príprava a fantastická chuť z neho robia ideálny dezert na každú príležitosť. Neváhajte a vyskúšajte tento TOP RECEPT, určite si ho zamilujete!
Recept je inšpirovaný verziou z Nino’s Home, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.